enda

Ole Bornedal

(1959 - )

Film- og teaterinstruktør. Født 26/5 1959. Ole Bornedal har med sine grænsesøgende værker og store armbevægelser været en markant skikkelse i dansk film siden 1990'erne.


Bornedal startede sin karriere i radio, da han i 1981 kom til DR. I 1986 vandt han den prestigefyldte Prix Italia for radiomontagen "Knust kværn og kvæstet" om motorcykler og dødsfascination. I 1987 begyndte han at arbejde med tv-underholdning og -satire, blandt andet som forfatter på "Den gode, den onde og den virk'li sjove" (1990-91).


Ole Bornedal instruktørdebuterede med tv-gyserfilmen "Masturbator" i 1993. Samme år blev han udnævnt til fiktionschef i DR, men sagde op året efter for at satse på sin spillefilmkarriere, der var blevet skudt i gang med stor succes med hans spillefilmdebut, gyseren "Nattevagten" (1994). Filmen var med sin Hollywood-inspirerede dramaturgi og genrebevidsthed et tidligt nybrud i dansk film, der efterfulgt af blandt andet Nicolas Winding Refns "Pusher" (1996) og Jonas Elmers "Let's Get Lost" (1996) startede et generationsskifte og en nybølge af debutanter.


Med roadmovie-miniserien "Charlot og Charlotte" (1996) var Bornedal også med til at tegne et nybrud i dansk tv-fiktion, der eksploderede omkring årtusindskiftet. Han fulgte op med thrillerserien "Dybt vand" i 1999. Bornedal lavede et remake af "Nattevagten" i USA, "Nightwatch" (1998), der ikke havde samme succes. Derefter fulgte storfilmen "I Am Dina" (2002).


Ole Bornedal var direktør for teatret Aveny-T i 2001-04 og formand for Statens Kunstfonds film- og teaterudvalg 2005-07.


Bornedal vendte tilbage til filmen med børnegyseren "Vikaren" (2007) og thrillerne "Kærlighed på film" (2007) og "Fri os fra det onde" (2009). I 2012 drog han atter til Hollywood og instruerede gyseren "The Possession" (2012), som blev en kommerciel succes i USA.


Med den stort anlagte historiske tv-serie "1864" (2014) om de slesvigske krige skabte Bornedal massiv debat om historisk nøjagtighed i fiktion.


Bornedal vendte tilbage til sine komedierødder med den absurdkomiske "Dræberne fra Nibe" (2017). "Så længe jeg lever" (2018) er en portrætfilm af sangeren John Mogensen.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Så længe jeg lever 2018 Instruktion, Manuskript, Co-producer DK/Spillefilm
Dræberne fra Nibe 2017 Instruktion, Manuskript, Co-producer DK/Spillefilm
1864 - brødre i krig 2014 Instruktion, Manuskript, B-kameraoperatør DK/Spillefilm
1864 2014 Instruktion, Manuskript, Co-producer, B-kameraoperatør Tv-serie
The Possession 2012 Instruktion U/Spillefilm
Fri os fra det onde 2009 Instruktion DK/Spillefilm
Vikaren 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Instruktion, Fotografassistent, 2. unit (Bosnien-Herzegovina) DK/Spillefilm
Klovn 2005 Ole Tv-serie
Bjørno & Bingo 2004 Bjørno DK/Kort fiktion
Jeg er Dina 2002 Instruktion U/Spillefilm
Dybt vand 1 1999 Instruktion
Dybt vand 2 1999 Instruktion
Dybt vand 1999 Instruktion Tv-film
Nightwatch 1998 Instruktion U/Spillefilm
Mimic 1997 Producer U/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Instruktion Tv-serie
Sprængt nakke 1995 Instruktion Tv-film
Nattevagten 1994 Instruktion DK/Spillefilm
Eva 1994 Medvirkende Tv-film
I en del af verden 1993 Instruktion Tv-film
Masturbator 1993 Instruktion Tv-film
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Manus Tv-serie
Dr. Dip 1990 Manus Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende, Manuskript Tv-serie
Tonny Toupé show 1985 Digteren Svend Geddike Jørgensen Tv-serie

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Publikumspris 1995 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 1995 Nattevagten
Ungdomsjuryens pris for bedste spillefilm 2007 Malmö, BUFF 2007 Vikaren
Int. Kirke Pris 2007 Malmö, BUFF 2007 Vikaren
Noves Vision - Best Film 2009 SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2009 Fri os fra det onde
Børnejuryens 1. Pris 2007 Oulu Int. Children's Film Festival 2007 Vikaren
Speciel Mention 2008 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008 Vikaren
Publikums Prisen 2008 TIFF Kids 2008 Vikaren
Bedste børnefilm 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Acknowledgement 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Acknowledgement 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Silver Mèliés 2017 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2017 Dræberne fra Nibe
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Moscow - Royal Danish Embassy 2018-09-19 Så længe jeg lever
Shanghai International Film Festival 2018-06-16 Så længe jeg lever
Göteborg International Film Festival 2018-01-26 Så længe jeg lever
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2017-08-19 Dræberne fra Nibe
Transilvania International Film Festival 2017-06-02 Dræberne fra Nibe
Seattle International Film Festival 2017-05-18 Dræberne fra Nibe
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2017-04-04 Dræberne fra Nibe
Berlinale 2017-02-09 Dræberne fra Nibe
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Nattevagten
Toronto International Film Festival 2010-10-26 Vikaren
Rio de Janeiro Film Festival 2010-09-23 Vikaren
Shanghai International Film Festival 2010-06-12 Vikaren
Transilvania International Film Festival 2010-05-28 Fri os fra det onde
Istanbul Int. Film Festival 2010-04-03 Fri os fra det onde
Tallinn Black Nights Film Festival 2009-11-27 Fri os fra det onde
Mumbai Film Festival 2009-10-29 Fri os fra det onde
Hamptons Film Festival 2009-10-08 Fri os fra det onde
Busan International Film Festival 2009-10-08 Fri os fra det onde
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2009-10-02 Fri os fra det onde
Toronto International Film Festival 2009-09-10 Fri os fra det onde
Istanbul Festival of Independent Films 2009-02-12 Kærlighed på film
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Kærlighed på film
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Kærlighed på film
Lübeck, Nordische Filmtage 2008-10-29 Kærlighed på film
Discovery - Scotland's Int. Film Fest for Children & Young People 2008-10-21 Vikaren
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2008-10-02 Kærlighed på film
Rio de Janeiro Film Festival 2008-09-25 Vikaren
Austin Fantastic Fest 2008-09-18 Kærlighed på film
Melbourne Film Festival 2008-07-25 Vikaren
Bucheon International Fantastic Film Festival 2008-07-18 Vikaren
Montreal Fantasia Int Film Festival 2008-07-03 Vikaren
München International Film Festival 2008-06-20 Kærlighed på film
Taipei Film Festival 2008-06-20 Kærlighed på film
Edinburgh International Film Festival 2008-06-18 Kærlighed på film
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008-06-01 Vikaren
Transilvania International Film Festival 2008-05-30 Kærlighed på film
Kristiansand International Children's Film Festival 2008-04-22 Vikaren
TIFF Kids 2008-04-11 Vikaren
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008-03-27 Vikaren
Berlinale 2008-02-07 Kærlighed på film
Göteborg International Film Festival 2008-01-25 Kærlighed på film
Sundance Film Festival 2008-01-17 Kærlighed på film
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2007-12-07 Vikaren
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2007-12-01 Vikaren
Tallinn Black Nights Film Festival 2007-11-30 Vikaren
Oulu Int. Children's Film Festival 2007-11-19 Vikaren
Lübeck, Nordische Filmtage 2007-10-31 Vikaren
London Film Festival 2007-10-17 Vikaren
Hamptons Film Festival 2007-10-17 Vikaren
Amsterdam Cinekid 2007-10-14 Vikaren
Toronto International Film Festival 2007-09-06 Vikaren
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2007-08-17 Vikaren
Giffoni Film Festival 2007-07-12 Vikaren
Cannes, Festival de 2007-05-16 Vikaren
Malmö, BUFF 2007-03-13 Vikaren
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 2000-11-02 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 1998-11-05 Nattevagten
Jerusalem Int. Film Festival 1995-07-06 Nattevagten
Karlovy Vary International Film Festival 1995-06-30 Nattevagten
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 1995-03-10 Nattevagten
Berlinale 1995-02-09 Nattevagten
Miami International Film festival 1995-02-03 Nattevagten
Göteborg International Film Festival 1995-02-03 Nattevagten
Malmö, BUFF 1995-01-23 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 1994-11-03 Nattevagten
Valladolid International Film Festival 1994-10-21 Nattevagten
Chicago International Film Festival 1994-10-06 Nattevagten
Ghent Flanders Int. Film Festival 1994-10-04 Nattevagten
Vienna Film Festival, Viennale 1994-10-01 Nattevagten
Toronto International Film Festival 1994-09-08 Nattevagten
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1994-08-26 Nattevagten
Cannes, Festival de 1994-05-12 Nattevagten
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.