enda

Ole Bornedal

(1959 - )

Film- og teaterinstruktør. Født 26/5 1959. Ole Bornedal har med sine grænsesøgende værker og store armbevægelser været en markant skikkelse i dansk film siden 1990'erne.


Bornedal startede sin karriere i radio, da han i 1981 kom til DR. I 1986 vandt han den prestigefyldte Prix Italia for radiomontagen "Knust kværn og kvæstet" om motorcykler og dødsfascination. I 1987 begyndte han at arbejde med tv-underholdning og -satire, blandt andet som forfatter på "Den gode, den onde og den virk'li sjove" (1990-91).


Ole Bornedal instruktørdebuterede med tv-gyserfilmen "Masturbator" i 1993. Samme år blev han udnævnt til fiktionschef i DR, men sagde op året efter for at satse på sin spillefilmkarriere, der var blevet skudt i gang med stor succes med hans spillefilmdebut, gyseren "Nattevagten" (1994). Filmen var med sin Hollywood-inspirerede dramaturgi og genrebevidsthed et tidligt nybrud i dansk film, der efterfulgt af blandt andet Nicolas Winding Refns "Pusher" (1996) og Jonas Elmers "Let's Get Lost" (1996) startede et generationsskifte og en nybølge af debutanter.


Med roadmovie-miniserien "Charlot og Charlotte" (1996) var Bornedal også med til at tegne et nybrud i dansk tv-fiktion, der eksploderede omkring årtusindskiftet. Han fulgte op med thrillerserien "Dybt vand" i 1999. Bornedal lavede et remake af "Nattevagten" i USA, "Nightwatch" (1998), der ikke havde samme succes. Derefter fulgte storfilmen "I Am Dina" (2002).


Ole Bornedal var direktør for teatret Aveny-T i 2001-04 og formand for Statens Kunstfonds film- og teaterudvalg 2005-07.


Bornedal vendte tilbage til filmen med børnegyseren "Vikaren" (2007) og thrillerne "Kærlighed på film" (2007) og "Fri os fra det onde" (2009). I 2012 drog han atter til Hollywood og instruerede gyseren "The Possession" (2012), som blev en kommerciel succes i USA.


Med den stort anlagte historiske tv-serie "1864" (2014) om de slesvigske krige skabte Bornedal massiv debat om historisk nøjagtighed i fiktion.


Bornedal vendte tilbage til sine komedierødder med den absurdkomiske "Dræberne fra Nibe" (2017). "Så længe jeg lever" (2018) er en portrætfilm af sangeren John Mogensen.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Kategori
Så længe jeg lever 2018 Instruktion DK/Spillefilm
Dræberne fra Nibe 2017 Instruktion DK/Spillefilm
1864 2014 Instruktion Tv-serie
1864 - brødre i krig 2014 Instruktion DK/Spillefilm
The Possession 2012 Instruktion U/Spillefilm
Fri os fra det onde 2009 Instruktion DK/Spillefilm
Vikaren 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Klovn 2005 Ole Tv-serie
Bjørno & Bingo 2004 Bjørno DK/Kort fiktion
Jeg er Dina 2002 Instruktion U/Spillefilm
Dybt vand 1 1999 Instruktion
Dybt vand 2 1999 Instruktion
Dybt vand 1999 Instruktion Tv-film
Nightwatch 1998 Instruktion U/Spillefilm
Mimic 1997 Producer U/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Instruktion Tv-serie
Sprængt nakke 1995 Instruktion Tv-film
Nattevagten 1994 Instruktion DK/Spillefilm
Eva 1994 Medvirkende Tv-film
I en del af verden 1993 Instruktion Tv-film
Masturbator 1993 Instruktion Tv-film
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Manus Tv-serie
Dr. Dip 1990 Manus Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Tonny Toupé show 1985 Digteren Svend Geddike Jørgensen Tv-serie

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Publikumspris 1995 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 1995 Nattevagten
Bedste Kvindelige Skuespillere 1995 Rome Fantasy Film Festival 1995 Nattevagten
Bedste Film 1995 Rome Fantasy Film Festival 1995 Nattevagten
Most popular film, 2nd Place 1997 Malaga International Fantastic Film Festival 1997 Nattevagten
Bedste Instruktør 1997 Malaga International Fantastic Film Festival 1997 Nattevagten
Robert, Bedste Danske Spillefilm 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Robert, Bedste Kvindelige Birolle 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Robert, Bedste Mandlige Birolle 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Robert, Best Special Effects 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Robert, Bedste Filmklipper 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Robert, Bedste Make Up 1995 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1995 Nattevagten
Ungdomsjuryens pris for bedste spillefilm 2007 Malmö, BUFF 2007 Vikaren
Int. Kirke Pris 2007 Malmö, BUFF 2007 Vikaren
Noves Vision - Best Film 2009 SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2009 Fri os fra det onde
Bedste Mandlige Skuespiller 1995 Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1995 Nattevagten
Bodil, Bedste Kvindelige Birolle 1995 Danske Filmkritikere bodil 1995 Nattevagten
Robert, Bedste Filmfotograf 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Jeg er Dina
Robert, Bedste Lyd 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Jeg er Dina
Robert, Bedste Scenograf 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Jeg er Dina
Robert, Bedste Kostumier 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Jeg er Dina
Robert, Bedste Make Up 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Jeg er Dina
Børnejuryens 1. Pris 2007 Oulu Int. Children's Film Festival 2007 Vikaren
Bedste Mandlige Skuespiller 2007 Chemnitz Schlingel Children's Film Festival 2007 Vikaren
Speciel Mention 2008 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008 Vikaren
Publikums Prisen 2008 TIFF Kids 2008 Vikaren
Older Jury Award 2008 Leeds International Film Festival For Children And Young People 2008 Vikaren
Hædrende Omtale 2008 Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2008 Vikaren
Bedste børnefilm 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Acknowledgement 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Acknowledgement 2008 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008 Vikaren
Studentpris 2008 Budapest Titanic International Film Festival 2008 Kærlighed på film
Bodil, Bedste Kvindelige Birolle 2008 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2008 Kærlighed på film
Bodil, Bedste fotografering 2008 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2008 Kærlighed på film
Robert, Bedste Filmfotograf 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 Kærlighed på film
Robert, Bedste Filmklipper 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 Kærlighed på film
Special Prize of The Jury 2010 Oporto, Fantasporto 2010 Fri os fra det onde
Ungdoms Juryens Pris 2010 Mamers en Mars FF 2010 Fri os fra det onde
Bodil, Bedste Kvindelige Birolle 2010 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2010 Fri os fra det onde
Bodil, Bedste Mandlige Birolle 2010 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2010 Fri os fra det onde
Grand Prix 2010 Liege International Police Film Festival 2010 Fri os fra det onde
Bedste Manus 2010 Liege International Police Film Festival 2010 Fri os fra det onde
Bedste skuespiller 2010 Liege International Police Film Festival 2010 Fri os fra det onde
Ungdoms Juryens Pris 2010 Liege International Police Film Festival 2010 Fri os fra det onde
Silver Mèliés 2017 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2017 Dræberne fra Nibe
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Shanghai International Film Festival 2018-06-16 Så længe jeg lever
Göteborg International Film Festival 2018-01-26 Så længe jeg lever
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2017-08-19 Dræberne fra Nibe
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2017-06-30 Dræberne fra Nibe
Transilvania International Film Festival 2017-06-02 Dræberne fra Nibe
Seattle International Film Festival 2017-05-18 Dræberne fra Nibe
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2017-04-04 Dræberne fra Nibe
Berlinale 2017-02-09 Dræberne fra Nibe
Cinemateket 2017-01-01 Dræberne fra Nibe
Zagreb Film Festival 2014-10-19 Vikaren
Tromsø Children's Film Festival 2013-05-29 Vikaren
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Nattevagten
Toronto International Film Festival 2010-10-26 Vikaren
Rio de Janeiro Film Festival 2010-09-23 Vikaren
Espoo Ciné International Film Festival 2010-08-20 Fri os fra det onde
Shanghai International Film Festival 2010-06-12 Vikaren
Transilvania International Film Festival 2010-05-28 Fri os fra det onde
Bilbao FANT Festival de Cine Fantastico 2010-05-03 Fri os fra det onde
Liege International Police Film Festival 2010-04-15 Fri os fra det onde
Budapest Titanic International Film Festival 2010-04-08 Fri os fra det onde
Istanbul Int. Film Festival 2010-04-03 Fri os fra det onde
Mamers en Mars FF 2010-03-26 Fri os fra det onde
Oporto, Fantasporto 2010-02-22 Fri os fra det onde
Paris Cine Nordica 2009-12-16 Kærlighed på film
Tallinn Black Nights Film Festival 2009-11-27 Fri os fra det onde
Gdansk, ALL ABOUT FREEDOM 2009-11-07 Fri os fra det onde
Washington EU Film Showcase - AFI 2009-11-05 Fri os fra det onde
Mumbai Film Festival 2009-10-29 Fri os fra det onde
Ravenna Nightmare Film Fest 2009-10-27 Fri os fra det onde
Hamptons Film Festival 2009-10-08 Fri os fra det onde
Busan International Film Festival 2009-10-08 Fri os fra det onde
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2009-10-02 Fri os fra det onde
Distributørvisning 2009-09-24 Fri os fra det onde
Halifax Atlantic Film Festival 2009-09-17 Fri os fra det onde
Toronto International Film Festival 2009-09-10 Fri os fra det onde
Munich Fantasy FilmFest 2009-08-18 Fri os fra det onde
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2009-06-30 Kærlighed på film
Distributørvisning 2009-05-29 Fri os fra det onde
Distributørvisning 2009-03-27 Fri os fra det onde
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 2009-03-26 Kærlighed på film
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2009-03-18 Kærlighed på film
Cinemateket 2009-03-17 Vikaren
Istanbul Festival of Independent Films 2009-02-12 Kærlighed på film
Jameson Dublin International Film Festival 2009-02-12 Kærlighed på film
Atlanta Danish Film Festival 2009-01-18 Kærlighed på film
Jakarta International Fantastic Film Festival 2008-11-14 Vikaren
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Kærlighed på film
Belfast Cinemagic 2008-11-13 Vikaren
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Kærlighed på film
Lübeck, Nordische Filmtage 2008-10-29 Kærlighed på film
Discovery - Scotland's Int. Film Fest for Children & Young People 2008-10-21 Vikaren
Giffoni Film Festival Albania 2008-10-14 Vikaren
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2008-10-02 Kærlighed på film
Rio de Janeiro Film Festival 2008-09-25 Vikaren
Strasbourg European Fantastic Film Festival 2008-09-23 Vikaren
Austin Fantastic Fest 2008-09-18 Kærlighed på film
Athens International Film Festival 2008-09-17 Kærlighed på film
Vlissingen, Film by the Sea 2008-09-12 Kærlighed på film
FILM4 FrightFest 2008-08-21 Vikaren
Espoo Ciné International Film Festival 2008-08-19 Vikaren
Munich Fantasy FilmFest 2008-08-12 Kærlighed på film
Melbourne Film Festival 2008-07-25 Vikaren
Bucheon International Fantastic Film Festival 2008-07-18 Vikaren
Montreal Fantasia Int Film Festival 2008-07-03 Vikaren
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2008-07-01 Vikaren
Munich International Film Festival 2008-06-20 Kærlighed på film
Taipei Film Festival 2008-06-20 Kærlighed på film
Edinburgh International Film Festival 2008-06-18 Kærlighed på film
Provincetown International Film Festival 2008-06-18 Vikaren
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008-06-01 Vikaren
Transilvania International Film Festival 2008-05-30 Kærlighed på film
Lisboa International Independent Film Festival 2008-04-24 Vikaren
Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2008-04-22 Vikaren
Kristiansand International Children's Film Festival 2008-04-22 Vikaren
TIFF Kids 2008-04-11 Vikaren
Amsterdam Imagine Film Festival 2008-04-09 Vikaren
Budapest Titanic International Film Festival 2008-04-03 Kærlighed på film
Wisconsin Film Festival 2008-04-03 Vikaren
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008-03-27 Vikaren
Leeds International Film Festival For Children And Young People 2008-03-27 Vikaren
Riga Arsenals 2008-03-22 Vikaren
Cleveland International Film Festival 2008-03-06 Vikaren
San Jose Cinequest Film Festival 2008-02-28 Vikaren
Berlinale 2008-02-07 Kærlighed på film
Antwerpen European Youth FF of Flanders 2008-02-02 Vikaren
Victoria Film Festival 2008-02-01 Vikaren
Bologna - Movie in the Rucksack 2008-01-28 Vikaren
Göteborg International Film Festival 2008-01-25 Kærlighed på film
Sundance Film Festival 2008-01-17 Kærlighed på film
Los Angeles Scandinavian Film Festival ASFLA 2008-01-05 Vikaren
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2007-12-07 Vikaren
Bahamas International Film Festival 2007-12-06 Vikaren
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2007-12-01 Vikaren
Tallinn Black Nights Film Festival 2007-11-30 Vikaren
Gijon International Film Festival 2007-11-22 Vikaren
Oulu Int. Children's Film Festival 2007-11-19 Vikaren
American Film Market (AFM) 2007-10-31 Kærlighed på film
Lübeck, Nordische Filmtage 2007-10-31 Vikaren
London Film Festival 2007-10-17 Vikaren
Hamptons Film Festival 2007-10-17 Vikaren
Amsterdam Cinekid 2007-10-14 Vikaren
Chemnitz Schlingel Children's Film Festival 2007-10-01 Vikaren
Toronto International Film Festival 2007-09-06 Vikaren
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2007-08-17 Vikaren
Giffoni Film Festival 2007-07-12 Vikaren
Cannes, Festival de 2007-05-16 Vikaren
Malmö, BUFF 2007-03-13 Vikaren
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2006-03-15 Nattevagten
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Nattevagten
Sochi International Film Festival 2001-06-03 Nattevagten
Beirut EU-Film Festival 2000-11-10 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 2000-11-02 Nattevagten
Kuala Lumpur EU Film Festival 2000-10-30 Nattevagten
Københavns Universitet 2000-02-01 Nattevagten
Roskilde Universitetscenter 1999-08-01 Nattevagten
Firenze Metropolized 1999-06-01 Nattevagten
Edinburgh, Danish Film Festival 1999-02-05 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 1998-11-05 Nattevagten
Paris Jeune Cinema Danois 1998-06-24 Nattevagten
Cotonou EU Film Festival 1997-05-03 Nattevagten
Malaga International Fantastic Film Festival 1997-02-21 Nattevagten
Cannes Cinema Meeting 1996-12-12 Nattevagten
Vilnius Nordic Film Week 1996-09-01 Nattevagten
Israel Danish Film Week 1996-05-13 Nattevagten
Mexico Muestra de Cine Danés en America 1996-04-30 Nattevagten
Prague Brno EU Film Festival 1996-04-12 Nattevagten
New York Spring Nordic Film Festival 1996-04-10 Nattevagten
Czech Republic EU Film Festival 1996-04-08 Nattevagten
Paris Festival of First Films 1996-04-03 Nattevagten
Nicaragua Muestra de Cine Danés 1996-04-01 Nattevagten
Valenciennes Int. FF of Action 1996-03-27 Nattevagten
Costa Rica Muestra de Cine Danés 1996-03-05 Nattevagten
Åland Walhalla Nordiske Filmdage 1995-11-12 Nattevagten
St. Louis International Film Festival (SLIFF) 1995-11-03 Nattevagten
Fontainebleau INSEAD, Scandinavian FF 1995-10-23 Nattevagten
Cork Film Festival 1995-10-01 Nattevagten
Bratislava Int. Festival of First Films 1995-10-01 Nattevagten
Espoo Ciné International Film Festival 1995-08-23 Nattevagten
London National Film Theatre 1995-07-16 Nattevagten
Jerusalem Int. Film Festival 1995-07-06 Nattevagten
Karlovy Vary International Film Festival 1995-06-30 Nattevagten
Rome Fantasy Film Festival 1995-06-11 Nattevagten
Minneapolis, Rivertown Int. Fi 1995-04-21 Nattevagten
Budapest Danish Film Week 1995-03-31 Nattevagten
Cleveland International Film Festival 1995-03-30 Nattevagten
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1995-03-17 Nattevagten
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 1995-03-10 Nattevagten
Sarasota Film Society 1995-03-03 Nattevagten
Berlinale 1995-02-09 Nattevagten
Oporto, Fantasporto 1995-02-03 Nattevagten
Miami International Film festival 1995-02-03 Nattevagten
Göteborg International Film Festival 1995-02-03 Nattevagten
Malmö, BUFF 1995-01-23 Nattevagten
Culver City Sundance Film Festival 1995-01-19 Nattevagten
Courmayeur Film Noir in Festival 1994-12-05 Nattevagten
Vienna Diagonale Danish Film Week 1994-12-01 Nattevagten
Puerto Rico International Film Festival 1994-11-09 Nattevagten
Sarlat Festival du Film de Sarlat 1994-11-08 Nattevagten
Lübeck, Nordische Filmtage 1994-11-03 Nattevagten
Valladolid International Film Festival 1994-10-21 Nattevagten
Geneva Film Festival 1994-10-17 Nattevagten
China Danish Film Week 1994-10-11 Nattevagten
Chicago International Film Festival 1994-10-06 Nattevagten
Ghent Flanders Int. Film Festival 1994-10-04 Nattevagten
Vienna Film Festival, Viennale 1994-10-01 Nattevagten
Toronto International Film Festival 1994-09-08 Nattevagten
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1994-08-26 Nattevagten
Montreal World Film Festival 1994-08-25 Nattevagten
Cannes, Festival de 1994-05-12 Nattevagten
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.