enda

Peter Hesse Overgaard

(1954 – )

Skuespiller. Født 19/5 1954.

Uddannet på Team-Teatret i Herning. Har medvirket i en del forestillinger, fortrinsvist på mindre scener som Husets Teater og Fiolteatret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han debuterede som den blufærdige John over for Michael Falchs rastløse rod i Søren Kragh-Jacobsens generationsportræt "Isfugle" (1983) - en sensitiv, nuanceret og underspillet præstation, der straks gjorde ham til et af de store Bodil-præmierede skuespillerhåb.


Han har indfriet løfterne i en lang række birollepræstationer og en enkelt brillant hovedrolle ("Sirup"). Men opgavernes kvalitet har langt fra altid stået mål med et talent, der placerer ham blandt vore allerbedste filmskuespillere. Med lutter diskrete, præcise træk tegner han en bred vifte af figurer, samtidig med, at karakteren altid synes opbygget indefra med den fornødne følelsesmæssige dækning.


Han spiller ofte outsidere eller skæve eksistenser, og efter gennembruddet i Isfugle, hvor han er den stilfærdige 'tavlemester' John, vinder han igen Bodil for sit rørende portræt af Kirsten Lehfeldts generte, handlesvage og tæt drikkende lillebror i "Flamberede hjerter" (1986). Her gør han en blind date-scene med Kirsten Peüliches åndsfremmede fine dame til et komisk højdepunkt i filmen.


Han fik en hovedrolle i Li Vilstrups sygejournals-drama "Jeg elsker dig" (1987), der floppede totalt, og heller ikke biroller i to børnefilmsfiaskoer, "Negerkys og labre larver" (1987), igen af Vilstrup, og "Rødtotterne og Tyrannos" (1988), bragte ham videre.


Det gjorde til gengæld hans uforglemmelige portræt af nødløgneren, småsnyderen og selvbedrageren Lasse Seerup i Helle Ryslinges hvasse satire over det alternative kunstmiljø, "Sirup" (1990).


Præstationen har det klassiske karakterportræts frapperende indre og ydre troværdighed: han er den smarte karriererytter, der evigt bommer smøger og fejlagtigt tror sig kunstnerisk begavet. Hesse Overgaard spiller ham med et vist skin af elegance og kvikhed som glasur over en barnlig (og derfor forsonende) iver efter holde sig flydende. Under sirupsglasuren venter den indre tøsedreng på sit sammenbrud, som spilles ud for fuld ynkelig udblæsning.


Det er sjældent, at dansk film byder på så velskrevne karakterroller, og Hesse Overgaard har da heller ikke haft så god en rolle siden. I svenskeren Stefan Jarls far-søn-drama "Goda människor" ("Gode mennesker", 1990) ses han i en større excentrisk birolle som 'Danskeren', en mystisk sortklædt, solbrillebærende outsider - det er en ret umulig opgave. Herefter kommer der en håndfuld småroller, og f. eks. i "Bryllupsfotografen" (1994) viser han som en bankmand, hvor meget han på få øjeblikke kan få ud af tyndt materiale i en mislykket film.


Han lægger en kuriøs maske i en hovedrolle som skaldet, handlingslammet melankoliker og tragi-komiker i Amir Rezazadehs ordrige kammerspil "To mand i en sofa" (1994), men filmen selv kommer heller ikke rigtig op af sofaen og forløser det barokke i hans figur. Desværre får han ikke chancer for at vise meget mere end forventet dygtighed i de efterfølgende, ofte ret små biroller. Alligevel klarer han sig - som skuespilleren Werner - bedre i tv-serie-miseren "Bryggeren" (1996) end de fleste andre medvirkende, og han er en effektiv kold skurk i novellefilmen "Hemmeligheder" (1997), en elegant hr. Wenzel i "Barbara" (1997) og en sjov detektiv Snudeskaft i børnefilmen "Ørkenens juvel" (2001).


Men selv han kan ikke redde en stinker af en birolle som indskrænket stedfar til den ene af heltinderne i Færø-road-filmen "Bye Bye Bluebird" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Badehotellet 4 2017 Kontorchef Hjalmar Aurland Tv-serie
Arvingerne 3 2017 Kim Tv-serie
Arvingerne 2 2015 Kim Tv-serie
Badehotellet 2 2015 Kontorchef Hjalmar Aurland Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Kontorchef Hjalmar Aurland Tv-serie
Arvingerne 1 2014 Kim Tv-serie
1864 2014 Johan Heiberg Tv-serie
Kustoden 2013 Steffen DK/Kort fiktion
Badehotellet 1 2013 Kontorchef Aurland Tv-serie
Undskyld jeg forstyrrer 2012 Taxachauffør DK/Spillefilm
En bedemands bekendelser 2011 Medvirkende DK/Kort fiktion
Zomedy 2011 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tintin: Enhjørningens hemmelighed 2011 Crabtree U/Spillefilm
Blekingegade 2010 Kurt Malmkvist Tv-serie
Tomatprincippet 2009 Svend DK/Kort fiktion
Profetia 2009 Svend DK/Spillefilm
Lærkevej 2009 Ivan Tv-serie
Mellem træerne 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
Disco ormene 2008 Far DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Helmuth DK/Spillefilm
Hjemve 2007 Lindy Steen DK/Spillefilm
Guldhornene 2007 Jelling DK/Spillefilm
Vikaren 2007 Skoleinspektør Maele DK/Spillefilm
De unge år 2007 Frederik Kristiansen DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Formand for skolekommissionen DK/Spillefilm
Anna Pihl 2006 Politiinspektør Tv-serie
I min verden 2006 Overlæge Danielsen DK/Kort fiktion
Unge Andersen 2005 Rahbek DK/Spillefilm
Familien Gregersen 2004 Jørgen DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Ingeniør Funder Tv-serie
Zigbrandtsens dans 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gaden 2003 Carsten DK/Kort fiktion
Forsvar 2003 Troels Søndergaard Tv-serie
Hjerteafdelingen 2002 Victor Tv-serie
At kende sandheden 2002 Lundsgaard DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Robert Tv-serie
Ørkenens juvel 2001 Snudeskaft DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 Klaus Tv-serie
Bye Bye Blue Bird 1999 Barbas far DK/Spillefilm
You can't eat fishing 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ved Stillebækken 1999 Gorm Sørensen, højskolelærer Tv-serie
Så smukt! 1998 Erik DK/Kort fiktion
Det sublime 1998 Ted DK/Kort fiktion
Strisser på Samsø 1997 Frederik Tv-serie
Skæbnetimen 1997 Tricky DK/Kort fiktion
Hemmeligheder 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barbara 1997 Hr. Wenzel DK/Spillefilm
En fri mand 1996 Bistrup Tv-serie
Charlot og Charlotte 1996 Tjener (2) Tv-serie
Bryggeren 1996 A.C.Werner Tv-serie
Filmskolen 1995 Medvirkende Tv-film
Farligt venskab 1995 Jonas' far DK/Spillefilm
To mand i en sofa 1994 Søren DK/Spillefilm
Tre små historier 1993 Handyret DK/Kort fiktion
Gigolo 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
The silent touch 1992 Joseph Kesdi U/Spillefilm
Sofie 1992 Harry Hirsch DK/Spillefilm
Tavshed 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Landsbyen 1991 Tuxen, journalist ved Ekstra Bladet Tv-serie
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Sirup 1990 Lasse DK/Spillefilm
Gode mennesker 1990 Medvirkende U/Spillefilm
Casanova 1990 Præst DK/Spillefilm
Miraklet i Valby 1989 Præsten DK/Spillefilm
Cirkus Julius 1988 Günther Tv-serie
Rødtotterne og Tyrannos 1988 Runes far DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1987 Jens DK/Spillefilm
Negerkys og labre larver 1987 Lærer DK/Spillefilm
Flamberede hjerter 1986 Ole, hendes bror DK/Spillefilm
Isfugle 1983 John DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.