enda
Person

Søren Kragh-Jacobsen

(1947 – )

Instruktør, sangskriver og sanger. Født 2/3 1947. Uddannet som elektromekaniker og var derpå i to år elev på Filmskolen i Prag.

Hans to første spillefilm ''Vil du se min smukke navle?'' (1978) og den prisbelønnede ''Gummi Tarzan'' (1981) fornyede den danske børne- og ungdomsfilm med frisk fabuleren og charmerende præstationer. ''Guldregn'' (1986 - først udsendt som tv-serie) og ''Skyggen af Emma'' (1988) er raffineret komponerede spændingsfilm for både unge og ældre.

Kragh-Jacobsen var en af de oprindelige Dogme-brødre sammen med Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Kristian Levring. Flere af hans senere kritikerroste film handler om børn, men Dogme-filmen ''Mifunes sidste sang'' (2000) blev den mest kendte internationalt. Filmen vandt Sølvbjørnen ved Berlinfestivalen. Også ''Isfugle'' (1984), ''Skagerrak'' (2003) og ''Det som ingen ved'' (2008) handler om rodløse voksne - den sidste i thrillerform.''Drengene fra Sankt Petri'' (1991) er en 2. Verdenskrigshistorie om den første danske modstandsgruppe, bestående af skoledrenge. Også den engelsksprogede ''Øen i Fuglegaden'' (1997) om en efterladt dreng i en jødisk ghetto har 2. Verdenskrig som baggrund.

I nyere tid har Kragh-Jacobsen stået bag film som ''Det som ingen ved'' (2008), ''I lossens time'' (2013), mens han også har været konceptuerende instruktør på DR''s dramaserie ''Borgen'' (2010-13) og episodeinstruktør på første sæson af ''Bedrag'' (2016).

Kragh-Jacobsen er også kendt som musiker, sanger og sangskriver. I 1975 skrev og sang han det folkekære hit ''Kender du det?'' (''Mona-sangen'') om ung kærlighedslængsel - stadig en kildefrisk del af den danske sangskat.
Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Lille sommerfugl 2020 Instruktion, Manuskriptforfatter DK/Spillefilm
Bedrag 1 2016 Instruktion Tv-serie
I lossens time 2013 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Ferdig mann 2010 Instruktion DK/Kort fiktion
Borgen 1 2010 Instruktion Tv-serie
Det som ingen ved 2008 Instruktion, Manuskript, Sangtekster (Rågesangen) DK/Spillefilm
Livvagterne 2008 Instruktion Tv-serie
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Ørnen 2004 Instruktion Tv-serie
Skagerrak 2003 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
De lutrede 2002 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
D-Dag 2001 Instruktion Tv-film
Mifunes sidste sang 1999 Instruktion, Manus, Ide DK/Spillefilm
Øen i Fuglegaden 1997 Instruktion DK/Spillefilm
Antons blå flyver 1996 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Aberne og det hemmelige våben 1995 Sangtekster DK/Spillefilm
Cirkus Ildebrand 1995 Sangtekster DK/Spillefilm
Jungledyret 1993 Sangtekster DK/Spillefilm
Drengene fra Sankt Petri 1991 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Fuglekrigen i Kanøfleskoven 1990 Musik, Sang DK/Spillefilm
Miraklet i Valby 1989 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Guldregn 1988 Instruktion DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Livet er en god grund 1985 Instruktion, Manus Tv-film
Min farmors hus 1984 Manus DK/Spillefilm
Ude på noget 1984 Manus Tv-serie
Isfugle 1983 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Nu er det ikke sjovt længere 1982 Manuskript, Sangtekster Tv-serie
Gummi Tarzan 1981 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Vil du se min smukke navle? 1978 Instruktion, Musik DK/Spillefilm
Musik År Film Funktion
Store og små ulykker 2002 Små ulykker Komponist
Store og små ulykker 2002 Små ulykker Tekstforfatter
Oliver og Olivia 1999 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Komponist
Oliver og Olivia 1999 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Tekstforfatter
Oliver og Olivia 1999 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Sang
Hans Christian Andersen 1998 H.C. Andersen og den skæve skygge Tekstforfatter
Weissmüllers sang 1995 Aberne og det hemmelige våben Tekstforfatter
Hektor og Elviras sang 1995 Aberne og det hemmelige våben Tekstforfatter
Tænd og sluk mig 1995 Cirkus Ildebrand Tekstforfatter
Cirkus Ildebrand 1995 Cirkus Ildebrand Komponist
Wulle wulle wap wap 1993 Jungledyret Tekstforfatter
Delle Kajs sang 1993 Jungledyret Tekstforfatter
Skateboard sang 1993 Jungledyret Tekstforfatter
Oliver 1990 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Tekstforfatter
Rødderne ude på røret 1990 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Tekstforfatter
Flyv så det basker 1990 Fuglekrigen i Kanøfleskoven Tekstforfatter
Finalen 1979 Charly og Steffen Tekstforfatter
Hey Claus 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Yvonne + Brian i mørket 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Jaloux 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Til fest hos Hanna 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Morgensang 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Vil du se min smukke navle? 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Hjertesafari 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Nattekoncert 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Sæsonen er forbi 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Drukmåsen 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Genbrug 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Søen 1978 Vil du se min smukke navle? Komponist
Yvonne + Brian i mørket 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Jaloux 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Morgensang 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Vil du se min smukke navle? 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Hjertesafari 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Nattekoncert 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Sæsonen er forbi 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Drukmåsen 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Genbrug 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Søen 1978 Vil du se min smukke navle? Tekstforfatter
Hey Claus 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Til fest hos Hanna 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Yvonne + Brian i mørket 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Jaloux 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Morgensang 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Vil du se min smukke navle? 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Hjertesafari 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Nattekoncert 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Sæsonen er forbi 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Drukmåsen 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Genbrug 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Søen 1978 Vil du se min smukke navle? Musikproducer
Hey Claus 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Til fest hos Hanna 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Yvonne + Brian i mørket 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Jaloux 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Morgensang 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Hjertesafari 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Nattekoncert 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Sæsonen er forbi 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Drukmåsen 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Genbrug 1978 Vil du se min smukke navle? Sang
Søren Kragh-Jacobsen i DFI-bogen

ARTIKLER OG NYHEDER