enda

Søren Sætter-Lassen

(1955 - )

Skuespiller. Født 11/7 1955.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1975-78. med ansættelse ved teatret indtil 1982. Samme år medstifter af Grønnegårds Teatret i København og kunstnerisk leder - sammen med Christian Steffensen - indtil 1991. Fra 1990 knyttet til Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Lettere undersætsig og anonym har han ikke fra naturens hånd fået den store filmudstråling. Men hvad han mangler i ydre pondus, opvejes mere end rigeligt af et evident og meget snarrådigt spilletalent, der spænder fra det friskfyr-charmerende til det hæmmet neurotiske på en skala, som synes at byde på uanede muligheder.


På film har han endnu kun fået biroller, nogle af dem meget små, mens han på tv har haft to store serie-hovedroller (og på teatret har placeret sig som et af landets lysende talenter). Han gjorde sig populær som det frække kontorbud Jan i tv-serien "Een stor familie" (1982), og over en million seere led med ham gennem "Bryggeren" (1996), hvor han med lige dele intensitet og overlegen teknik var den stammende Carl Jacobsen, holdt nede af sin tyranniske far.


Efter en minirolle i "Øjeblikket" (1980) fik han en lidt større opgave som Dick Kaysøs søn i Henning Carlsen-filmen "Pengene eller livet" (1982). Aldersforskellen mellem de to skuespillere er kun 8 år, hvilket meget godt angiver Sætter-Lassens evne til at virke betydeligt yngre end sin alder. Han er Løjtnanten i "Ved Vejen" (1988); den patetisk oplæsende digter i "De nøgne træer" (1991); og faderen i "Snøvsen" (1992).


Længere fremme i tiåret kom to af hans bedste præstationer, nu som skurk. Han er den forbenede maoist i hippie-satiren "Det store flip" (1997) og rammer både typens selvhøjtidelighed og fejhed i passende ukærlig plet. Og som den pengeafpressende borgmestersøn i Ole Bornedals tv-miniserie "Dybt vand" (1999) leverer han et virkeligt kvalmende undermåler-portræt. Stik modsat er han sød, sund fisker i Linda Wendels venindefilm "Mimi & Madammerne" (1998) og klarer også det - og leverer en fjollet, men ganske sjov bøsse-parodi i "I Kina spiser de hunde" (1999).


Senest viser han i novellefilmen "Manden med tubaen" (2000) en egen renfærdig intensitet som en stenhugger med en søgende sjæl. Spændvidden er imponerende. - "Elskerrollen er ham nægtet," påstod kritikeren Bent Mohn, da han i 1995 opgjorde Sætter-Lassens teaterfortjenester i anledning af 40-årsdagen. Men lad os nu se. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Der kommer en dag 2016 Lærer Aksel DK/Spillefilm
På toppen af verden 2015 Maloney U/Spillefilm
1864 2014 Christian de Meza Tv-serie
Grusomme mig 2 2013 Gru U/Spillefilm
Olsen Banden på dybt vand 2013 Bang Johansen DK/Spillefilm
Pinocchio 2012 Alidoro U/Spillefilm
Forbrydelsen III 2012 Mogens Rank Tv-serie
Marie Krøyer 2012 P.S. "Søren" Krøyer DK/Spillefilm
Klassefesten 2011 Praktiserende læge DK/Spillefilm
Olsen-banden på de bonede gulve 2010 Hallandsen DK/Spillefilm
Alice i Eventyrland 2010 Den hvide kanin U/Spillefilm
Blekingegade 2010 Morten Hovmark Tv-serie
Sommer i Tyrol 2010 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den bevægede jord 2009 Speaker DK/Dokumentarfilm
Eventyret om Despero 2009 Obskur U/Spillefilm
De vilde svaner 2009 Ærkebiskoppen DK/Spillefilm
Flugten 2009 Steffensen DK/Spillefilm
Porco rosso 2009 Stemme U/Spillefilm
Får 2009 Mogens DK/Kort fiktion
Album 2008 Thomassen Tv-serie
Min skøre familie Robinson 2007 Bowlerhatfyr U/Spillefilm
Bambi 2 2006 Hulepindsvin U/Spillefilm
Garfield 2 2006 Stemme U/Spillefilm
Pingvinmarchen 2005 Stemme U/Dokumentarfilm
Oskar & Josefine 2005 Mads Skrædder DK/Spillefilm
Færgeturen - En historie fra Færøerne 2004 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Tigerbrødre 2004 Hans Exellence U/Spillefilm
Garfield: The movie 2004 Wendell U/Spillefilm
Charlotte Amalie - fruer & friller 2003 Fortæller DK/Kort fiktion
En gammel bamses fortælling - og to andre børnefilm af Jon Bang Carlsen 2003 Fortæller Antologi
Skyldig? 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
En gammel bamses fortælling 2003 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Find Nemo 2003 Stemme U/Spillefilm
Jeg er Dina 2002 Lorch, huslærer U/Spillefilm
Shrek 2001 Grev Farquaad U/Spillefilm
Jolly Roger 2001 Far DK/Spillefilm
Niels Neutron - det lille geni 2001 Ooblar U/Spillefilm
Hjælp! Jeg er en fisk 2000 Professor Mac Krell DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 Bilisten Tv-serie
Manden med tubaen 1999 Finn, stenhugger DK/Kort fiktion
Klods Hans 1999 Stemme DK/Kort fiktion
Babar: Elefanternes konge 1999 Babar som voksen U/Spillefilm
Inspector Gadget 1999 Inspector Gadget/RoboGadet/John Browne U/Spillefilm
Dybt vand 1999 Peter Engdahl Tv-film
I Kina spiser de hunde 1999 Henning DK/Spillefilm
Lyset, mørket og farverne 1998 Speaker DK/Dokumentarfilm
Hanuman - Abernes Tempel 1998 Ashok U/Spillefilm
Mimi og madammerne 1998 Tom DK/Spillefilm
Don Ranudo 1998 Pedro Tv-film
Det store flip 1997 Svend Erik DK/Spillefilm
Wolfgang 1997 Arne DK/Kort fiktion
Lånerne 1997 Peagreen Klokke U/Spillefilm
TAXA 1997 Pusher Tv-serie
Bryggeren 1996 Carl Jacobsen som voksen Tv-serie
Skyernes skygge rammer mig 1996 Jens som gammel DK/Kort fiktion
Balladen om Holger Danske 1996 Karl-Ot som voksen DK/Spillefilm
Verden er vaad og lys 1995 Medvirkende Tv-film
Frihedens skygge 1994 Medvirkende Tv-serie
Snøvsen ta'r springet 1994 Far DK/Spillefilm
Sort høst 1993 Stemme DK/Spillefilm
Kald mig Liva 1992 Georg Rygaard, kapelmester Tv-serie
Snøvsen 1992 Far DK/Spillefilm
De nøgne træer 1991 Digteren DK/Spillefilm
Min kone forstår mig ikke 1990 Kollega Tv-film
Dr. Dip 1990 Werther Tv-serie
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Carl Th. Dreyer som ung Tv-film
Ved vejen 1988 Løjtnanten DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Blågaard Tv-serie
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Een stor familie 1982 Jan Madsen Tv-serie
Pengene eller livet 1982 Niels Worm, Claus og Ellens søn DK/Spillefilm
Afslutningen 1981 Medvirkende Tv-film
Øjeblikket 1980 Ung mand på apotek DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.