enda

Zlatko Buric

(1953 – )

Skuespiller. Født 13/5 1953 i det tidligere Jugoslavien. Kom til Danmark i 1981 og arbejdede i en periode som opvasker på Vesterbro.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han brød igennem i en birolle som narkobagmanden Milo i "Pusher" (1996), en sælsom blanding af snakkesalig hyggeonkel og brutal boss. Med sin klangfulde, dybe stemme og pudsigt markante accent er han et originalt eksemplar i filmens fauna af Vesterbro-kriminalitet.


Buric var på det tidspunkt en erfaren skuespiller med en avant-gardistisk jugoslavisk fortid, og præstationen i "Pusher" blev hurtigt springbræt til flere opgaver. Han er Janus Nabil Bakrawis forstokkede far i Ole Christian Madsens novellefilm "Sinans bryllup" (1997), ikke lige hans rolle-type; derpå taxachauffør i splatterfilmen "Nattens engel" (1998) og indehaver af en spiserestaurant i "Baby Doom" (1998). Han fortsætter hos Nicolas Winding Refn i "Bleeder" (1999), denne gang som en videobutiksbestyrer af den mere fredelige og faderlige art. Og hans umiskendelige røst lader sig høre som buschauffør i tegnefilmen "Hjælp, jeg er en fisk" (2000).


Men det er som chaufføren Meho i tv-serien "Taxa" (1997-98), at han har slået sit navn og sin dialekt fast for den store befolkning. Figuren folder sig interessevækkende ud i afsnit 7, hvor han hjælper en lille pige fra et alkoholiseret hjem - her rammer Buric med stor personlighedsudstråling en udkørt, erfaringsplettet idealisme. Han er på én gang den uhjælpeligt fremmede og den kritiske medvider til danskernes dårskaber. Men figuren udforskes ikke i dybden i seriens senere afsnit, og Buric må nøjes med spille på sin charmerende personlighed og pudsige udtale som et eksempel på en velintegreret indvandrer.


Sin humor og varme viser han senest i afgangsfilmen fra Den Danske Filmskole, "Woyzecks sidste symfoni" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kursk 2019 Medvirkende U/Spillefilm
Iqbal & Den Indiske Juvel 2018 Baba Ganius DK/Spillefilm
Alle for tre 2017 Signore Peliccia DK/Spillefilm
I familiens skød 2016 Lazo U/Spillefilm
Iqbal & superchippen 2016 Baba Ganius DK/Spillefilm
Min søsters børn og guldgraverne 2015 Fred DK/Spillefilm
Iqbal & den hemmelige opskrift 2015 Baba Ganush DK/Spillefilm
Kolbøttefabrikken 2014 Omar DK/Spillefilm
1864 2014 Ignazio Tv-serie
1864 - brødre i krig 2014 Ignazio DK/Spillefilm
Pusher 2012 Milo U/Spillefilm
Madagascar 3 2012 Vitali U/Spillefilm
Den 2. side 2010 Onkel Lars Tv-serie
2012 2009 Yuro Karpov U/Spillefilm
Pistoleros 2008 Ivan DK/Spillefilm
Himmerland 2008 Stipe DK/Spillefilm
Johanne i Troldeskoven 2006 Trold Tv-serie
Pusher 3 - I'm the angel of death 2005 Milo DK/Spillefilm
Omars jul 2005 Polsk nisse Tv-serie
Bag det stille ydre 2005 Drago DK/Spillefilm
Vikaren 2004 Medvirkende DK/Kort fiktion
Pusher II 2004 Milo DK/Spillefilm
Timm & Gordon 2003 Utro kones elsker Tv-film
Anja efter Viktor 2003 Tato-Mogens DK/Spillefilm
One Hell of a Christmas 2002 Ibrahim DK/Spillefilm
Woyzeks sidste symfoni 2001 Woyzeck Lotzki DK/Kort fiktion
Meningen med Flemming 2001 Thomas DK/Kort fiktion
Film fisk & frihed 2001 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tsatsiki - Venner for altid 2001 Tsatsikis far U/Spillefilm
Hjælp! Jeg er en fisk 2000 Buschaufføren DK/Spillefilm
Bleeder 1999 Kitjo DK/Spillefilm
Tsatsiki, moren og politimanden 1999 Tsatsikis far U/Spillefilm
Baby Doom 1998 Lazlo DK/Spillefilm
Nattens engel 1998 Taxachauffør DK/Spillefilm
Karrusel 1998 Kundestemme Tv-serie
Sinans bryllup 1997 Sinans far DK/Kort fiktion
TAXA 1997 Meho Tv-serie
Pusher 1996 Milo DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.