Borgerskabets diskrete charme

/La charme discret de la bourgeoisie

Borgerskabets diskrete charme
En overklasse-sekstet forsøger at nyde et måltid sammen, men de forhindres gang på gang af mere og mere aparte omstændigheder – fra en restauratørs pludselige dødsfald til en fællesoptræden på en teaterscene foran en fuld sal – borgerskabets værste mareridt. Publikum katapulteres mellem virkelighed, drømme og drømmere. Filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film og blev nomineret til prisen for bedste originale manuskript. Vi beklager, at filmkopien med årene er blever meget rød i farverne.
Medvirkende: Fernando Rey, Paul Frankeur, Seyrig Delphine
Originaltitel: La charme discret de la bourgeoisie
Instruktør: Luis Buñuel
Frankrig, 1972
35mm, 96 min.
Danske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

lørdag 24.02.18, Kl. 21:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Luis Buñuel

Luis Buñuel
Et barberblad mødte et øje og skrev filmhistorie, da den spanskfødte samfundsrevser Luis Buñuel (1900-83) debuterede med den sansebombarderende kortfilm ’Den andalusiske hund’. Filmen blev til i samarbejde med Salvador Dalí og satte skub i en 50 år lang instruktørkarriere, hvor Buñuel gang på gang optrevlede fortællekonventioner og gik i kødet på kirken og borgerskabets fine fornemmelser.

Med ’Den andalusiske hund’ blev Buñuel som den første filminstruktør budt officielt velkommen i André Bretons sammentømrede kreds af surrealister, og i 1930 spillefilmsdebuterede han med ’Guldalderen’. Broen til Dalí var brændt inden produktionens start, og Buñuels kommunistiske overbevisninger førte til, at han meldte sig ud af surrealistgruppen i 1932.

Efter flere årtier i USA, Spanien og Mexico, hvor Buñuel signerede hovedværker i nærmest hver en genre, vendte han i 1960’erne tilbage til Frankrig. Her blev han holdt til ilden af producenten Serge Silberman og den unge manuskriptforfatter Jean-Claude Carrière, med hvem han skabte en række fransksprogede hovedværker. Filmene fra denne periode rangerer i dag blandt Buñuels mest outrerede, formfuldendte og indflydelsesrige film.

Det surreelle forsvandt aldrig ud af Buñuels filmkunst, men det er især i hans sene periode, at værkerne svæver ubesværet i grænselandet mellem drøm og virkelighed. Absurditeten råder og giver anledning til både knastør komik, forbavselse og sønderrivende forfærdelse. Filmsprogets æstetik er nedbarberet til lange og rolige kameraindstillinger, hvor formen ikke stjæler opmærksomheden fra det forundrende og ofte forrykte indhold.

I Buñuels film er fortællingerne mere interesseret i narrative sidespring end nogen ligefrem struktur. Intet er helligt, tabuer er til for at blive brudt, og filmene er fulde af seksuel besættelse og frustration. Samfundet dissekeres, og derigennem udstilles den tomhed, der runger i det fine borgerskabs gemakker.

Serien præsenteres i samarbejde med Institut Français.

Niels Harpøth, programmedarbejder / Cinemateket
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

The Cakemaker / med efterfølgende Coffee&Cake i Asta Bar

17.02.2018Den unge bager Thomas indleder en affære med Oren, en gift israelsk mand på forretningsrejse i Berlin. Da Oren pludselig omkommer i en bilulykke, begiver Thomas sig på pilgrimsrejse til Jerusalem f...

Menashe

17.02.2018'Menashe' er en uortodoks amerikansk indie fra et ultra-ortodoks jødisk samfund midt i Brooklyn, hvor den nyslåede enkemand Menashe må kæmpe for retten til sin søn som enlig far. Ifølge enklavens m...

The Women’s Balcony

17.02.2018Under en uheldig bar mitzvah i en synagoge i Jerusalem styrter kvindernes balkon sammen, og både rabbineren og hans kone rammes hårdt af ulykken. Før synagogen kan renoveres, må menigheden se sig o...

Victor Young Perez / med introduktion

17.02.2018Messaoud Hai Victor "Young" Perez - en ung tunesisk-jødisk bokser - tager med sin bror til Frankrig for at bokse. I en alder af kun 20 år bliver Perez verdensmester i fluevægtboksning. Den nye verd...

Børnebiffen 4-6 år, februar

18.02.2018Herman bor i fredfyldt harmoni med sin tøjbamse inde i et stort træ. Men en dag dukker en uventet fremmed op. Herman smider den uønskede gæst på porten og ud i den farlige skov, men han fortryder h...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412