Melville med fransk middag: Ekspert i drab

Melville med fransk middag: Ekspert i drab
Fransk middag i Restaurant SULT kl. 19.15, hvorefter lektor Isak Thorsen introducerer filmen. Menu: SAMOURAÏ-menu (buffet): Choucroute med pølser og svineskank med sennepskartofler. 2 sæsonsalater, brød, eclair med chokolade, 1 glas hvidvin. Billetpris: 295 kr. Kun køb, ingen reservation – og fristen er torsdag den 18. januar kl. 18.00.
min. 15 Min.

Ekspert i drab

/Le samouraï

Ekspert i drab
Instruktør: Jean-Pierre Melville
’Ekspert i drab’ er en tidløs, maskulin gangsterkrimi, der vedbliver at inspirere alverdens små og store filmskabere. Alain Delon stråler i hovedrollen som lejemorderen Jef Costello. Ganske vist smiler han sjældent: det er et fag, hvor en sammenbidt mine er at foretrække. Efter endnu en veludført (u)gerning bliver Costello dog set af flere vidner, og snart er han sammen med en række andre mulige gerningsmænd i politiets varetægt.

Det lykkes mirakuløst Costello at slippe fri af politiets jerngreb, men kun fordi hans utætte alibi ikke kan modbevises, og fordi vidnerne enten er i tvivl eller lader Costello gå af andre årsager. Herefter er han dog langt fra en fri fugl. Han jages vildt af politiet, der skygger ham konstant. Det må ende galt! Melvilles første farvefilm er farvestrålende ud over det blotte visuelle og er en tidløs, maskulin gangsterkrimi.
Medvirkende: Alain Delon, François Périer, Nathalie Delon, Cathy Rosier
Originaltitel: Le samouraï
Frankrig, Italien, 1967
Blu-Ray, 104 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Fransk middag i SULT

Fransk middag i SULT
Instruktør:
Fransk middag i Restaurant SULT kl. 19.15, hvorefter lektor Isak Thorsen introducerer filmen. Menu: SAMOURAÏ-menu (buffet): Choucroute med pølser og svineskank med sennepskartofler. 2 sæsonsalater, brød, eclair med chokolade, 1 glas hvidvin. Billetpris: 295 kr. Kun køb, ingen reservation – og fristen er 14. januar.
60 min.

Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Jean-Pierre Melville

Jean-Pierre Melville
Manden med den store gule Stetson-hat, solbriller og cottancoat, Jean-Pierre Melville (1917-1973), er i dag mest kendt for sine cool og stilsikre gangsterfilm i et særegent ritualiserende univers af forbrydere og politifolk. Melville, der i samtiden blev karakteriseret som 'den mærkeligste filminstruktør i Frankrig' dannede nærmest lidt tilfældigt skole med sine tidlige lavbudgetfilm, der blev optaget on location med en 'mystisk' lyssætning. Flere filmfotografer sprang hovedrystende fra, før Melville endelig fandt en trofast partner i Henri Decaë.

Melvilles filmstil påvirkede i høj grad de franske nybølge-instruktører: Både Godard og Truffaut forgudede ham. Og i nyere tid har stjernenavne som Jim Jarmusch, Martin Scorsese og Quentin Tarantino listet ham blandt deres favoritter.

Hatten, solbrillerne og cottoncoaten var en integreret del af Melvilles personlige stil, og han var den stolte ejer af flere gigantiske dollargrin, der var umulige at parkere i Paris. Han hævdede at tale flydende 'amerikansk', men slog hurtigt over i fransk efter et par sætninger.

Ligesom den franske nybølges instruktører havde Melville hverken gennemgået en formel filmuddannelse eller arbejdet sig op igennem filmstudiernes hierarki. Han fik sin filmuddannelse i biografmørket, hvor han i ungdomsårene kunne tilbringe hele døgn i de parisiske biografer. Hans filmsmag formedes her på afgørende vis af 30’ernes Hollywoodfilm, og han var i det hele taget meget optaget af amerikansk populærkultur. Inspireret af store instruktører som John Huston, Robert Wise og John Ford var Melville en ægte cinefil, der aldrig var bleg for at referere til andre filmværker.

Melville, hvis rigtige efternavn var Grumbach, var barn af jødiske købmandsforældre i Paris. Han ændrede efternavnet i en voksen alder som hyldest til sit store litterære forbillede, Herman Melville, forfatter til bl.a. ’Moby Dick’.

Han var modstandsmand under 2. verdenskrig og har flere gange udtalt en særlig glæde ved krigens tid. Her fandtes der rigtige venskaber og noget at være sammen om. Melville beskæftigede sig indgående med krigen og modstandsbevægelsen i flere af sine film, særligt i ’En hær af skygger’.

Han var en vittig og kærlig mand privat, men han sled folk op på grund af sin kompromisløshed og de krav, han stillede til venskab og loyalitet, og her er vi så tilbage i hans filmverden. Han skabte inden for den rummelige krimigenre sit eget næsten mytologiske univers, hvori han beskæftigede sig med begreber som netop ære, loyalitet, venskab og tro.

Den 20. oktober 2017 ville Melville være fyldt 100 år, og Cinemateket hylder instruktøren med en bred vifte af hans film - mange af dem med ekspert-introduktioner. Tak til Institut français for støtte.

Tobias Lynge Herler, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Skolevisning: Simon og egetræerne / med introduktion

23.01.2018Danmarkspremiere. 'Simon and the Oaks' er en af Sveriges største filmproduktioner nogensinde. En episk fortælling om to drenge, deres venskab og familieskæbner i Göteborg før og under 2. verdenskri...

A Brighter Summer Day

23.01.2018’A Brighter Summer Day’ henter sin titel fra et Elvis-omkvæd og er måske den mest umiddelbart tilgængelige af Yangs film. Den udspiller sig i Taiwan i begyndelsen af 1960’erne. Teenagedrengen Si’r...

At have og ikke have

23.01.2018Vi er i Martinique under 2. verdenskrig. Bådudlejeren Harry Morgan (Humphrey Bogart) er forelsket i natklubsangerinden Marie (Lauren Bacall), som støtter 'The Free French', og hårdt presset må han...

Western

23.01.2018’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (’Toni Erdmann’ solgte 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska G...

Poirot-aften: ABC mordene - med cocktails

23.01.2018Der er langt fra Christies mørke og disede litterære forlæg til denne kuriositet af en filmatisering, der er mere gakket detektivkomedie end hårdkogt murder mystery. Men man forlader salen med et s...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412