Storfilm om Hvidstengruppen

Regner Grasten starter i august optagelserne til ny film om modstandsgruppen fra Hvidsten Kro. Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere.

regner_grasten_450-lav

Producent Regner Grasten

Den jyske Hvidstengruppe var en af besættelsestidens mest berømte illegale grupper, og den bestod af almindelige mennesker, der besluttede at kæmpe for friheden. Regner Grastens ambition med den kommende film er, at få nutidens generationer til at forstå det ufattelige mod, der skal til hos folk, der gør oprør mod uret - uanset konsekvenserne.

Kroejer Marius Fiil levede med sin store familie i Hvidsten lidt nord for Randers. Tyskernes fremmarch lagde spiren til modstand i Marius, og da han pludselig fik mulighed for at gøre en forskel, sprang han til. Marius Fiil og hans familie blev centrale skikkelser i et omfattende og effektivt arbejde med modtagelse af faldskærmsfolk, våben og sabotagemateriel, hvori adskillige af egnens folk deltog.

"Hvidsten Gruppen" er den autentiske historie om en families sammenhold, oprør og insisteren på frihed. Det er historien om, hvordan mennesker kan gøre en forskel og om konsekvenserne af at kæmpe for det, man tror på. 

"Vi var almindelige mennesker, som ville leve i fred med vore naboer, og hvis ikke unge tyskere og unge danskere en gang i fremtiden kan række hinanden hånden tværs over grænsen i venskab, giver vores død ingen mening." Sådan lød Marius Fills ord til den tyske rigsret, der dømte Hvidstengruppen til døden.

Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere filmen i samarbejde med Anders Refn som teknisk instruktør. Manuskriptet er skrevet af Ib Kastrup, Jørgen Kastrup og Torvald Lervad. Morten Bruus er fotograf.

"Hvidsten Gruppen" bliver produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion. Filmens samlede budget er på 24 mio. kr., hvoraf Det Danske Filminstitut støtter med samlet 6.9 mio. kr. bl.a. via Markedsordningen.

Der er forventet dansk premiere i foråret 2012.

Kommentar

6 Kommentar

Kent Nielsen skriver
18.09.12 kl.13:51
Hov, kan se, at linket ikke virkede, så jeg prøvet lige at sætte den ind i "hjemmeside"-feltet. Så skulle det virke.
False
Kent Nielsen skriver
18.09.12 kl.13:49
Fantastisk film! Til de som ikke nåede at se Hvidsten Gruppen i biografen, så er den udkommet på dvd og blu-ray. Jeg tror desværre ikke, den er ude i bibliotekerne endnu. Jeg har i hvert fald ikke kunnet finde den, men det er muligt at købe den på:
http://www.fona.dk/musik-film-spil/film/film-produkt/dvd-film?navn=hvidsten-gruppen&id=3-8717418347758
True
nicole Schade-Poulsen skriver
15.03.12 kl.18:26
Jeg har lige filmen, der var en stor - dog svær - oplevelse. En troværdrig film af høj kvalitet, langt væk fra den cowboyagtig Flammen og Citronen.
Scernerne i Vester fængsel rørte mig dybt, da min mand - Poul Schade-Poulsen - også blev interneret der før han blev kørt til Dachau.
Jeg vil anbefale at den film blev "fast pensum" for alle unge danskere fra
7. kl til 3.g. Der er så få mennesker, idag, der har oplevet den kapitel af
europæiske historie.
Lene Kjær skriver
05.03.12 kl.12:43
Tusind tak for en fantastisk oplevelse på det store lærred.
den gik lige i hjertet, og giver stof til eftertanke!
tak til Anne Grethe og skuespillerne, der på smukkeste vis kom helt ud over scenekanten.
bionyheder.dk skriver
16.11.11 kl.11:27
Det er intet mindre end fantastisk at denne historie nu bliver fortslt på det store lærred... Man kan kun håbe på at der kommer mange flere historiske film om de begivenheder i dansk historie der har været med til at forme os som danskere til dem vi er i dag.
Brian Tranholm skriver
10.09.11 kl.10:28
Det er utroligt spændende med den film – jeg kan næsten ikke vente. Jeg har en historisk hjemmeside som beskæftiger sig med blandt andet 2. Verdenskrig, hvor mange af gruppens kendte breve er lagt ud. Jeg har som hjemmeside her lagt linket til en side, hvor en 10 minutters historisk optakt, som Grasten Film har lavet kan ses. Plus link til mere. Men som sagt – jeg glæder mig.

Tusind tak
Brian Tranholm

Indsæt kommentar på siden:

Se retningslinjer for kommentarer.
hvidsten-kro_2Hvidsten Kro i dag. Foto: Google Street View.

Fakta

Kontakt

Marianne Moritzen

Afdelingschef, Fiktion

Telefon: +45 4046 3757
E-mail:

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412