Jesper Asholt

/F. 1960

Skuespiller. Født 11/6 1960.

Uddannet på Skuespillerskolen på Aarhus Teater 1991.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Jesper Asholt er blevet et stort navn i små roller. Dem har han haft over en snes af på 5-6 år, og de har vist ham som en forvandlingskunstner af de sjældne og en specialist i at fremstille, hvad man ofte har kaldt 'den lille mand' - hverdagsdanskeren, vi alle mener at kende og som falder i ét med tapetet.

Men det er påfaldende, at Asholt - de par gange han har fået større roller - har været en bærende, livgivende kraft i filmen. Den retarderede Rud i "Mifunes sidste sang" (1999) og den troskyldige Troels i novellefilmen "Omveje" (1995) har naiviteten og barnligheden til fælles, men også den vitalitet, der kommer af en uforbeholden totalinvolvering i nuet.

Skulle man give en skuespiller farve efter udseendet, ville nogen nok kalde Asholt kommunefarvet. Men hans indre livskraft kan kaste forløsende regnbueskær over hans scener og give dem både humoristisk gratie og følelsesintensitet.

Gennembruddet kom i 1995 i Henrik Ruben Genz' perle "Omveje", lavet som afgangsfilm på Filmskolen.

Her er Asholt den decideret usmarte jyde på Københavnsbesøg for - som glødende fan - at følge Hernings ishockey-hold. I starten lidt af en irriterende igle, der klæber sig til sin gamle ven Bjarne (Henrik Lykkegaard), men ved nærmere bekendtskab livsbekræftende som uforstilt ildsjæl.

Den samme renfærdighed lyser ud af den mentalt handicappede Rud, broderen fra Lolland, der i "Mifunes sidste sang" er ved at forsumpe på den forfaldne fædrene gård. Han reagerer med barnets hudløse ærlighed og sans for livsmysteriet, men er måske ikke altid så enfoldig, som han lader. Det er ikke mindst Asholts humor, der holder figuren fri af forloren tosse-poesi.

Fra starten så instruktøren Lotte Svendsen straks Asholts muligheder, og i Svendsens og Anders Thomas Jensens tegneserie-karikerede novellefilms-satire "Café Hector" (1996) er han tragi-komisk harmfuld i hovedrollen som den usmarte outsider, der med et gevær tyranniserer en gruppe selvglade cafégæster til bl. a. at drikke rød Tuborg.

Det var tilsyneladende type-casting, så det battede, men han er lige så overbevisende som den ganske toughe småforbryder Lille John i Jonas Elmers "Let's get lost" (1997): anti-klichéagtigt sympatisk som fængselsbetjent i Svendsens novellefilmgennembrud "Royal Blues" (1997); sød og gemytlig som Peter Myginds ven i "Baby Doom" (1998); atter charmerende hverdagslig side-kick for hovedpersonen i Svendsens spillefilmsdebut "Bornholms stemme" (1999); retlinet og blidt humoristisk advokat i afsnit 49 af tv-serien "Taxa" (1997-99); ubåds-skurk i "Dykkerne" (2000); tyrannisk småborger-far i "Blinkende lygter" (2000); og foretagsom forvalter i julekalender-serien "Jul på Kronborg" (2000).

Og han skaber en forrygende grotesk djævleskikkelse som selvhævdende og coke-sniffende reklamechef i Jonas Elmers "Monas verden" (2001), samt en sød familiefar på uskyldige afveje i filmskolefilmen "Når lysterne tændes" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Gud taler ud 2017 Ingemar Glans DK/Spillefilm
1864 - brødre i krig 2016 Tjele DK/Spillefilm
Far til fires vilde ferie 2015 Far DK/Spillefilm
Højt skum - en film om Storm P. 2015 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
1864 2014 Tjele Tv-serie
Kartellet 2014 Jørgensen, Carsten DK/Spillefilm
Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage 2014 Far DK/Spillefilm
Kolbøttefabrikken 2014 Dr. Selmer DK/Spillefilm
Partiets mand 2014 Poul Glengaard Tv-serie
Christiansborg Slotscirkus 2014 Stemme DK/Kort fiktion
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Thorup Petersen DK/Spillefilm
Fuglejagten 2012 Sten Olsen DK/Spillefilm
Lille spejl på væggen der, eventyret om Snehvide 2012 Stemme U/Spillefilm
Madagascar 3 2012 Stemme U/Spillefilm
Asterix - Obelix og briterne - 3 D 2012 Stemme U/Spillefilm
Historietimen 2. sæson 2011 Professor Valdemar Tv-serie
Smukke mennesker 2010 Bingovært DK/Spillefilm
Prinsessen og frøen 2010 Stemme U/Spillefilm
Frihed på prøve 2010 Fængselsdirektør DK/Spillefilm
Her bor Jensen 2010 Flyttemand #1 DK/Kort fiktion
Arthur 3 - De to verdener 2010 Stemme U/Spillefilm
Historietimen 1. sæson 2009 Professor Tv-serie
Asterix og de olympiske lege 2008 Stemme U/Spillefilm
Far til fire - på hjemmebane 2008 Lokal betjent DK/Spillefilm
Madagascar 2 2008 Stemme U/Spillefilm
Grisen 2008 Lægen DK/Kort fiktion
Kunsten at græde i kor 2007 Far DK/Spillefilm
Ledsaget udgang 2007 Bo DK/Spillefilm
Guldhornene 2007 Kvalm DK/Spillefilm
Væk fra Spjald 2007 Bager DK/Kort fiktion
Asterix og vikingerne 2006 Stemme U/Spillefilm
Arthur og minimoyserne 2006 Stemme U/Spillefilm
Oskar & Josefine 2005 Jens Rold DK/Spillefilm
Robotter 2005 Stemme U/Spillefilm
Madagascar 2005 Stemme U/Spillefilm
Far til fire - gi'r aldrig op! 2005 Lokal betjent DK/Spillefilm
Den rette ånd 2005 Arne DK/Spillefilm
Bjørno & Bingo 2004 Stemme DK/Kort fiktion
Afgrunden 2003 Frederik Plesner DK/Spillefilm
Er du skidt, skat? 2003 Allan Tv-serie
Nikolaj og Julie 2002 Frank Tv-serie
Prop & Berta 2001 Stemme DK/Spillefilm
Kys kys 2001 Palle Pop DK/Kort fiktion
Monas verden 2001 Kurt DK/Spillefilm
D-Dag 2001 Jørgen Tv-film
Når lysterne tændes 2001 Claus Jacobsen DK/Kort fiktion
Woyzeks sidste symfoni 2001 Lars Lundgaard DK/Kort fiktion
Farvel 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mit liv som Bent 2001 Benjamin Larsen Tv-serie
Juliane 2000 Læge DK/Spillefilm
Dykkerne 2000 Simon DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Torkilds far DK/Spillefilm
Hotellet 2000 Peter Smith Tv-serie
Edderkoppen 2000 Betjent Tv-serie
Jul på Kronborg 2000 Ulrik Juhl Tv-serie
Dødsjov 2000 Claus Lemvig DK/Kort fiktion
Mifunes sidste sang 1999 Rud DK/Spillefilm
Bornholms stemme 1999 Finn Ole DK/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Niels, tjener ved valgmøde Tv-serie
Den jyske forbindelse 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Baby Doom 1998 Michael DK/Spillefilm
Albert 1998 Egons far DK/Spillefilm
Majoren 1998 Tolder Tv-film
Kongeriget 1998 Medvirkende Tv-serie
Let's Get Lost 1997 Lille John DK/Spillefilm
Café Hector 1996 Thorvald DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 2. student Tv-serie
Harmony 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Omveje 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mørklægning 1992 Kameramand Tv-serie
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412