Biograferne genåbner med danske film

I BIOGRAFEN. Der er to danske spillefilm og en stribe af CPH:DOX-aktuelle dokumentarfilm på programmet, når biograferne genåbner 6. maj. Vi giver overblikket.

'Retfærdighedens ryttere' af Anders Thomas Jensen og 'Lille sommerfugl' af Søren Kragh-Jacobsen er to af de danske film, du kan glæde dig til at se, når biograferne genåbner den 6. maj.

Begge film nåede at spille kortvarigt i biograferne inden nedlukningen, hvor 'Retfærdighedens ryttere' på kun 17 dage blev Anders Thomas Jensens største biografsucces til dato, mens 'Lille sommerfugl' solgte godt 60.000 billetter på blot fire dage. Nu får de mulighed for at møde publikum igen i biograferne. 

En ny undersøgelse fra YouGov, lavet i samarbejde med Nordisk Film Distribution og Filminstituttet, viser samtidig, at danskerne overvejende er trygge ved igen at kunne gå i biografen. I den seneste måling, foretaget i uge 17, angiver kun 14 % af de adspurgte, at de er utrygge ved at besøge biograferne – tallet forventes at falde i takt med genåbningen.

Faldende utryghed i biografen

CPH:DOX og Cinemateket

Der er også masser af dokumentarfilm i biograferne, da CPH:DOX har udvidet spilleperioden for årets festival, så en perlerække af årets film kan opleves på det store lærred. Blandt andet de tre danske film, der modtog priser. 

'Frihed, håb og andre synder' af Rami Farah og Signe Byrge Sørensen modtog en special mention i hovedkonkurrencen. Filmen vises i Cinemateket 10. maj kl. 18.45. 'Klub Kranium' af Frigge Fri, der modtog Politikens Danish:Dox:Award, vises 8., 10., og 11. maj i henholdsvis Empire, Cinemateket og Vester Vov Vov. 'Skyggebarn' af Cille Hannibal og Christine Hanberg, der modtog en special mention i den nordiske konkurrence, vises 8. maj kl. 19.15 i Grand Teatret. Få det fulde overblik over CPH:DOX' biografprogram.

Cinemateket slår ligeledes dørene op med masser af dokumentarfilm fra festivalprogrammet. Oplev blandt andet Phie Ambos klimafilm '70/30', 'Solutions' af Pernille Rose Grønkjær, 'En danser dør to gange' af Maya Albana samt en perlerække af internationale dokumentarfilm, herunder 'The Last Shelter', der vandt hovedprisen på CPH:DOX.

Der er også mulighed for fortsat at fejre den danske triumf ved Oscar-uddelingen sidste uge. Cinemateket viser to af Thomas Vinterbergs film på det store lærred, 'Submarino' og 'Jagten', henholdsvis den 16. og 23. 'Sound of Metal', der sikrede danske Mikkel E.G. Nielsen en Oscar-statuette for bedste klipning, får premiere 6. maj i udvalgte biografer landet over.

De tidlige sommermåneder byder desuden på en række nye, danske film. 27. maj er der premiere på 'Marco Effekten' af Martin Zandvliet, 10. juni får Rasmus Heides 'Centervagt' premiere, 17. juni indtager 'Buster' af Martin Miehe-Renard det store lærred, mens Christoffer Boes 'Smagen af sult' kan opleves fra 24. juni. Få det fulde overblik over kommende danske spillefilm.

Gå på opdagelse i Cinematekets maj-program HER og det almindelige biografprogram HER