enda

Facebookistan

Jakob Gottschau, Danmark, 2015

59 min.DK/Dokumentarfilm

Vi deler alle frivilligt meget personlige oplysninger på Facebook og vi har ved at underskrive Facebooks "Terms of Service" tilladt firmaet at bruge vores oplysninger til hvad de måtte finde nyttigt.
Men vi ved faktisk meget lidt om Facebook - hvordan firmaet styrer verdens største offentlige debatrum, hvordan og hvorfor det censurerer sider, hvordan de markedsfører vores personlige data og hvordan og hvorfor de gemmer data, selv efter vi brugere har valgt at slette dem. Filmen undersøger paradokset gemt i dette sociale medie, som fremmer åbenhed og gennemsigtighed - og som tilskynder os alle til at dele, men som afslører meget lidt om sig selv til de 1,4 milliarder mennesker, der bruger Facebook. Dette skaber mistillid. Næsten 3 ud af 4 mennesker synes, det er vanskeligt at have tillid til virksomheder, der bruger personlige data. Gennemsigtighed og ansvarlighed er vigtige parametre, når det kommer til den offentlige tillid. Filmen undersøger, hvordan Facebook agerer inden for disse parametre, og vi skal møde mennesker, der har krydset de usynlige linjer, Facebook kontrollerer. Dette er en rejse, hvor vi besøger dem, der er "Outlawed" af Facebook.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Facebookistan
Original titel Facebookistan
Emneord Privatliv, Facebook, Sociale medier
Instruktør Jakob Gottschau
Manuskript Jakob Gottschau
Producer Felicity Willetts, Jakob Gottschau
Fotograf Jakob Gottschau
Klipper Jens Pedersen
Komponist Edmund Joliffe, Julian Hamlin
Produktionsland Danmark
Sprog Dansk,Engelsk,Tysk,Tyrkisk
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Express TV-Produktion ApS
Dansk distribution Det Danske Filminstitut
Internationalt salg DR International Sales / DR Byen / Emil Holms Kanal 20 / 0999 København C / t +45 3520 3040 / f +45 3520 3969 / drsales@dr.dk / www.drsales.dk
Online release 11.12.2015
Mere information
DFI-støtteform Konsulentstøtte
Vurdering Tilladt for alle
Begrundelse Dokumentarfilmen har en gennemgående rolig stemning domineret af ansigter, der taler ¿ overvejende på engelsk. Enkelte klip påkalder sig imidlertid særlig opmærksomhed: Sort/hvide fotos fra en bog viser mennesker med bare bryster eller helt nøgne. Ingen af disse billeder har et seksuelt indhold. I et kort videoklip ses en knælende kvinde, som en mand hæver en pistol imod. Efter at der er klippet bort fra videoen, høres et skud. Baggrunden for videoen uddybes alene i den engelske speak. Det vurderes derfor, at filmen ikke indeholder elementer, som vil kunne virke skræmmende eller grænseoverskridende på børn.

Selskaber

Produktionsselskaber Express TV-Produktion ApS
Med støtte fra DR, YLE, Det Danske Filminstitut, Nordvision
Dansk distribution Det Danske Filminstitut

Instruktion

Instruktion Jakob Gottschau
Instruktørassistent Emanuel Andreoli

Manus

Manuskript Jakob Gottschau

Produktion

Producer Felicity Willetts
Producer Jakob Gottschau
Konsulent Ben Lewis
Konsulent Jakob Thuesen
Konsulent Jesper Osmund

Foto

Fotograf Jakob Gottschau
Fotografassistent Emanuel Andreoli
Fotografassistent David Donnenfield

Klip

Klipper Jens Pedersen

Musik

Komponist Edmund Joliffe
Komponist Julian Hamlin

Festivaler

Festival Festival dato
Ghent Flanders Int. Film Festival 2016-10-11
Bergen International Film festival 2016-09-20
Dokufest Prizren 2016-08-05
Giffoni Film Festival 2016-07-15
Warszawa, Against Gravity 2016-05-13
ZagrebDox 2016-02-21
Rotterdam, International Film Festival 2016-01-27
CPH:DOX 2015-11-06
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.