enda

Karen-Lise Mynster

(1952 - )

Skuespiller. Født 7/5 1952. Har siden begyndelsen af 80'erne dannet par med skuespiller Søren Spanning.

Uddannet på Statens Teaterskole 1972-75. Omfattende og meget alsidig teaterkarriere med engagementer på skiftende scener og et hav af store roller, bl.a. titelrollerne i "Hedda Gabler" i 1994 og i "Maria Stuart" 1998, men også medvirken i revyer og politiske cabaret'er.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Det sunde og reelle snarere end karismatisk interessante ved hendes fremtoning har begrænset rollefaget for en skuespiller, der på teatret har vist større alsidighed end på lærredet.


Hun har været bedst, når hun kan spille på sin lidt jordbundne og solide, men alligevel følelsesfulde hverdagstype - som i "Der er et yndigt land" (1983), hvor hun giver den selverhvervende moderne gårdmandshustru sympati og vægt. Her er der både uforbeholden emotionel styrke og realistisk bund i hendes ligefremme figur.


Efter en minirolle som sygehjælper i "Skytten" (1977) markerer hun sig som bankdirektør Varnæs' hemmelige og eftergivende elskerinde Ulla Jakobsen i tv-serien "Matador" (1978-81) - ikke nogen typisk rolle for den kønsrollebevidste, moderne skuespillerinde. Hun spiller den mere på solid professionalisme end på stærk udstråling. Hun er - svagt instrureret - desperat barnløs ægteviv i den prosaiske problemfilm "Verden er fuld af børn" (1980), og hun spiller tillidskvinde og skilsmissemor i tredje afsnit af den feministiske tv-serie "Krigsdøtre" (1981) - det er begge hovedroller.


Hun er lægen Dick Kaysøs kone i den spage Panduro-filmatisering "Den ubetænksomme elsker" (1982) og får endelig en god instruktør med "Der er et yndigt land" (1983), hvor Morten Arnfred lokker smukke nye toner ud af hende. Hendes type står bedst til det moderne hverdags-Danmark, hvilket bevises både i kostumedramaet "Peter von Scholten" (1987), hvor hun nøjes med at smile usikkert sjælfuldt som titelpersonen Ole Ernsts danske hustru, og i Kjell Gredes overspændte Skagensfilm "Hip Hip Hurra!" (1987), hvor hun har endnu en udpræget 'hustrurolle' som vedhæng til maleren Viggo Johansen. Mere selvstændighed er der i hendes fiskeri-arbejderske i Jonas Cornells noget melodramatiske Klaus Rifbjerg-filmatisering "Falsk forår" (1988) for DR.


Samtidig begyndte hun at påtage sig moderroller i børne- og ungdomsfilm, kulminerende i "Krummerne" (1991), hvor hendes fornemmelse for jævn dansk hverdag slår igennem på en lidet inciterende måde. Sin sidste hovedrolle har hun foreløbig haft i Liv Ullmanns århundredeskiftedrama "Sofie" (1992), hvor hun spiller en ung jødisk kvinde stækket af sit miljø. En dygtig præstation skæmmet af instruktørens hang til det klæbrigt sjælfulde.


I "To mand i en sofa" (1994) illuderer hun godt i en - desværre overfladisk skrevet - rolle som fin dame ude på noget frækt, og hun er forventet sympatisk som den stressede tilsynsførende med de udviklingshæmmede i Vibeke Gads tv-film "Tusindfryd" (1998) efter Martha Christensens roman. Og hun leverer i samspil med Søren Pilmark et stærkt forsvar for klichérollen som den forsømte militær-hustru i Ole Roos' tv-film "Majoren" (1998).


Men sin klart bedste præstation i 1990'erne yder hun som Fanø-restauratøren Karen i Peter Schønau Fogs afgangsfilm på Filmskolen 1999, "Lille Mænsk". Her gennemspiller hun med intensitet konflikten mellem accept og afvisning af sin udstødte søn.


At hun efterhånden også har perfekt styr på det stilfuldt damede viser hun i en lille rolle som aftenskoleelev i italiensk i Dogme-komedien "Italiensk for begyndere" (2000), hvor hun skitserer sin søde hatte-lady med diskret charme og præcision. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Michael Moritzen: Respekt: Elleve samtaler om at være skuespiller (2011).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Christian IV - Den sidste rejse 2018 Medvirkende DK/Spillefilm
September 2017 Medvirkende DK/Kort fiktion
De standhaftige 2016 Ruth DK/Spillefilm
Sorte måne 2015 Medvirkende DK/Kort fiktion
Shiva 2015 Anita DK/Kort fiktion
Ambrosia 2014 Kirsten DK/Kort fiktion
Skybrud 2014 Ulla DK/Kort fiktion
Tidsrejsen 2014 Ruth Tv-serie
Bankerot 2014 Marie Tv-serie
Gummi T 2012 Heksen DK/Spillefilm
Noget i luften 2011 Else DK/Spillefilm
Alice i Eventyrland 2010 Stemme U/Spillefilm
To på flugt - et hårrejsende eventyr! 2010 Stemme U/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Birthe DK/Spillefilm
Vanvittig forelsket 2009 Rektor DK/Spillefilm
Tvangsindlæggelsen 2008 Frk. Bülow DK/Kort fiktion
One shot 2008 Janne DK/Spillefilm
Gaven 2008 Susanne DK/Spillefilm
Fastelavn 2007 Alice DK/Kort fiktion
Uden for kærligheden 2007 Mor DK/Spillefilm
En mand kommer hjem 2007 Sebastians mor DK/Spillefilm
2900 Happiness 2007 Gudrun Lemcke Schmidt Tv-serie
Supervoksen 2006 Bodil DK/Spillefilm
Flyd mine tårer 2005 Annas mor DK/Kort fiktion
Snap 2005 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Lad de små børn... 2004 Annette DK/Spillefilm
Ørnen 2004 Alice Villum Tv-serie
Tvilling 2003 Marianne DK/Spillefilm
Regel nr. 1 2003 Moderen Helle DK/Spillefilm
Anja efter Viktor 2003 Bente DK/Spillefilm
Karlsson på taget 2002 Mor U/Spillefilm
Små ulykker 2002 Hanne, Sørens kone DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Advokat Tv-serie
Kærlighed ved første hik 2001 Bente, Viktors mor DK/Spillefilm
Anja & Viktor 2001 Bente, Viktors mor DK/Spillefilm
Tegninger 2000 Moderen DK/Kort fiktion
Italiensk for begyndere 2000 Kirsten, bankfunktionær DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Stefans mor DK/Spillefilm
Hotellet 2000 Aminahs mor Tv-serie
Lille mænsk 1999 Karen DK/Kort fiktion
Indien 1999 Mors stemme DK/Kort fiktion
Majoren 1998 Jill Tv-film
Tusindfryd 1998 Elisabeth Tv-film
Mulan 1998 Stemme U/Spillefilm
Spillets regler 1997 Linda Winther Tv-serie
Ørekonfekt 1997 Medvirkende Tv-serie
Disney's Flubber 1997 Sara Jean Reynolds U/Spillefilm
Skat, det er din tur 1997 Charlotte Haahr DK/Spillefilm
Krummernes jul 1996 Krummemor Tv-serie
Bryggeren 1996 Johanne Christensen Tv-serie
Alle tiders nisse 1995 Medvirkende Tv-serie
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Krummemor DK/Spillefilm
To mand i en sofa 1994 Dorthe DK/Spillefilm
Lasse Lasse lille 1993 Cathrine Vang, fødselslæge og mor DK/Kort fiktion
Kald mig Liva 1992 Ella Heiberg, Livas veninde Tv-serie
Sofie 1992 Sofie DK/Spillefilm
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Mor DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Mor DK/Spillefilm
Frihed lighed stemmeret 1990 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Blomstens ansigt 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Miraklet i Valby 1989 Svens mor DK/Spillefilm
Falsk forår 1988 Tenna Tv-film
Rødtotterne og Tyrannos 1988 Heksen DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Hans kone Anna, kaldet Lise DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Martha Johansen U/Spillefilm
Johannes' hemmelighed 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Der er et yndigt land 1983 Katrine, Knuds kone DK/Spillefilm
Børn 1982 Stina Tv-serie
Jøsses piger - befrielsen er nær! 1982 Medvirkende Tv-film
Den ubetænksomme elsker 1982 Irene, Jacobs kone DK/Spillefilm
Krigsdøtre 1981 Kirsten Tv-serie
Strejferne 1980 Betty Tv-film
Vores år 1980 Bente Lorner Lindholm Tv-serie
Verden er fuld af børn 1980 Susanne Lund, journalist DK/Spillefilm
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Matador 1978 Ulla Jacobsen Tv-serie
Skytten 1977 Plejerske DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.