enda

Thomas Bo Larsen

(1963 – )

Skuespiller. Født 27/11 1963.

Oprindelig glarmester. Uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater 1986-90.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Kernen af filmskuepilleren Thomas Bo Larsen finder man i Thomas Vinterbergs film. Fra hans næsten-debut som den leukæmi-ramte, småkriminelle rod Lars i Vinterbergs filmskoleafgangsfilm "Sidste omgang" (1993) over hans lige så impulsive desperado i "De største helte" (1996) til familiens sorte får i "Festen" (1999) ligger der en udvikling, der ligner et uskyldstab.


Det er udviklingen fra relativ uskyldig bøllespire med sunde impulser til samme types vrangbillede: Festens bralrende vanevoldsmand, racist og mandschauvinist, der dog i al sin primitivitet er for svag (d.v.s. menneskelig) til at være så cool og overlegen, som han gerne vil. Også som familiemedlem er han outsider og taber.


Men denne røde tråd tegner langt fra hele Thomas Bo Larsens skuespillerudvikling, der åbenbarer stadig større spændvidde. Roden er næppe død og begravet, men kan sagtens lægges på hylden, hvis det kræves.


Med sin stenbro-københavnske diktion og blege, lidt benede fremtoning lagde han ud som en ny dansk 1990'er-filmtype fra samfundets nederste lag. I kollega-sværmen af pæne, glatte drenge er han en af de meget sjældne danske skuespillere, der bringer en autentisk duft af arbejderklasse med sig - Otto Brandenburg, Ole Ernst, Allan Olsen, Leif Sylvester Petersen og Bent Warburg.


Men der er mere regulær gadedreng over Thomas Bo Larsen. I Vinterbergs film får han tilmed altid mulighed for at vise sårbarhed og en ofte småkomisk menneskelighed bag de fandenivoldske hooligan-manerer. Og han har en særlig speedet nervøsitet, der er med til at give mange af hans scener spontanitetens tiltrækning. Uforudsigeligheden og den medfølgende farlighed har han til fælles med de fleste andre fremragende filmskuespillere.


Hans debuterede som autentisk dumt svin i Søren Faulis tegneserieagtige kultsatire "De skrigende halse" (1992), hvor han er den stupidt tyranniske punk-sanger Frank. At han sagtens kan spille andre figurer, viste Vinterberg allerede i 1995 for de vantro, da han gav ham en lille rolle som bebrillet mappedyr i sin novellefilm "Drengen, der gik baglæns" (1995).


Efter en vittig birolle-demonstration af udkokset junkie-jargon i teenage-splatterfilmen "Sidste time" (1995) kom det folkelige gennembrud i Vinterbergs "De største helte" (1996), hvor han på flugt fra fængslet påtager sig faderansvaret for en 12-årig pige - som en elskelig kludremikkel og fordømt rejsende, der spontant jagter drømmen og døden i et mytisk Nord-Sverige og gør livet til et (farligt) eventyr for sin datter. Figuren er en forlængelse af hans dødsmærkede desperado Lars fra samme instruktørs "Sidste omgang" (1993).


Hans skarpskårne Dan i Carsten Frombergs debutfilm "Ondt blod" (1996), der udkæmper en duel på både ord og handling med politi-pædagogen Jens Okking, er en langt mere forhærdet forbryder, hvis 'undskyldende' træk er intelligens og sandhedssøgen. En psykopat, der kan skære igennem hykleri. Men til tider en anelse overspillet - Larsen har ikke umiddelbart sin styrke som fremstiller af dæmonisk 'ondskab'. Samme år spiller han i "Pusher" en birolle som ynkelig junkie og viser blot forventet kompentence.


På dette tidspunkt havde Thomas Bo Larsen spillet tre hovedrolle-variationer af den samme desperate rod - alle tre anbragt i historier, der kunne ligne et styrtløb mod døden. Da han nu havde nået endestationen, måtte han forny sig.


Fornyelsen kommer utvetydigt i to film af Lotte Svendsen. Først er han troværdig som fisefornem fiduskunstner i Svendsens novellefilm "Royal Blues" (1997), og derpå viderefører han de pæne manerer som den rare keramiker-nabo, der bliver ven med Sofie Stougårds kriseramte fisker-husmor i "Bornholms stemme" (1999). Her får man det endegyldige bevis på, at Thomas Bo Larsen helt og fuldt kan lægge sit image som rod bag sig - det er en dæmpet charmerende og meget præcist kontrolleret præstation.


Skulle nogen stadig være i tvivl, kan han opleves som succesfuld filminstruktør og skabs-trans, der tager del i sit livs pinligste nytårsaften i tv-filmen (og teaterstykket) "En verdensomsejling under bordet" (1999), skrevet af Bo hr. Hansen. Han er afbleget bøssekok i tv-serien "Taxa" (1997-99), lettere overspillet - og anti-typecastingen fortsætter i Natasha Arthys familiefilms-fantasi "Mirakel" (2000), hvor han giver den med underfundig komik som streetwise engel.


Helt artig og stueren er Larsen dog ikke blevet. En svaghed for splatter- og B-film får ham til at vise sine blodige hugtænder i Shaky Gonzales' vampyr-film "Nattens Engel" (1998) sammen med sin gamle makker fra "De største helte", Ulrich Thomsen. Og i samme B-filmkategori har han hovedrollen i "Flænset" (1999), en splatterfilm, som kun udsendtes på video. Hans hovedrollepræstation her som en voldtagende kvindemorder er vildt overgearet.


Men også et bevis på, at der stadig er noget af en utæmmelig rod tilbage i Larsen - trods de englevinger, der gror ud på ham i "Mirakel". I "Blinkende lygter" (2001) ses han i en minirolle som en skræmt hold-up-mand, i "Grev Axel" (2001) som hjerneblæst fæstebonde og i Jonas Elmers komedie "Monas verden" (2001) udvider han endnu engang registret i sin første elskerrolle. Det kriminelle har han ikke lagt af sig, men nu er det nærmest en biting: hans fidusmager og små-entreprenør er de gode viljers mand, på bunden ren af hjertet og forelsket til op over begge ører i Sidse Babett Knudsens kontorpige.


Det er Thomas Bo Larsens mest umiddelbart vindende præstation i en karriere, der aldrig er hørt op med at forbløffe. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Druk 2020 Tommy DK/Spillefilm
Far til fire i solen 2018 Onkel Anders DK/Spillefilm
Far til fire på toppen 2017 Onkel Anders DK/Spillefilm
Bedrag 1 2016 Mads Justesen Tv-serie
Bedrag 2 2016 Mads Justesen Tv-serie
Park 2016 Jens U/Spillefilm
Idealisten 2015 Carl Dinesen DK/Spillefilm
En chance til 2015 Klaus DK/Spillefilm
Bølgen 2015 Phillip U/Spillefilm
Albert 2015 Gnalle DK/Spillefilm
Weekendfar 2013 Torben DK/Kort fiktion
Jagten 2013 Theo DK/Spillefilm
Hjælp, det er jul 2011 Niels Cederkvist Tv-serie
København 2009 Janus DK/Kort fiktion
All in 2009 Sig selv DK/Dokumentarfilm
Winnie og Karina - The Movie 2009 Buller DK/Spillefilm
Original 2009 Pedro DK/Spillefilm
Den siste revejakta 2008 Mogens U/Spillefilm
Selma 2008 Georg Brandes Tv-film
Pistoleros 2008 Kiosk-røver DK/Spillefilm
En mand kommer hjem 2007 Karl Kristian Schmidt DK/Spillefilm
Lotto 2006 Finn DK/Spillefilm
Store planer 2005 Willy DK/Spillefilm
Ambulancen 2005 Frank DK/Spillefilm
Solkongen 2005 Flemming Kok DK/Spillefilm
Dear Wendy 2005 Kunde DK/Spillefilm
Min far er bokser 2004 Michael DK/Kort fiktion
Den gode strømer 2004 Per DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Smeden Tv-serie
Drengen der ville gøre det umulige 2003 Manden DK/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Grøn kollega Tv-film
Torremolinos 73 2003 Dennis U/Spillefilm
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Rasmus DK/Spillefilm
Hjerteafdelingen 2002 Bo Tv-serie
It's all about love 2002 Night porter DK/Spillefilm
Monas verden 2001 Thorbjørn DK/Spillefilm
Fukssvansen 2001 Finn DK/Spillefilm
Grev Axel 2001 Medvirkende DK/Spillefilm
D-Dag 2001 Mand på hotelværelse Tv-film
Mirakel 2000 Sendebud / Far DK/Spillefilm
The wake 2000 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Her i nærheden 2000 Ung mand DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Jens DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Søfyrsbøderen Tv-serie
Flænset 1999 Jan DK/Spillefilm
En verdensomsejling under bordet 1999 Kjartan Tv-film
Bornholms stemme 1999 Ib DK/Spillefilm
Kærlighed ved første hik 1999 Historielærer DK/Spillefilm
Festen 1998 Michael DK/Spillefilm
Nattens engel 1998 Gary DK/Spillefilm
I Wonder Who's Kissing You Now? 1998 Bums DK/Spillefilm
Albert 1998 Gnalle DK/Spillefilm
Chock. Liftarflickan 1997 Medvirkende U/Kort fiktion
Royal Blues 1997 Ask DK/Kort fiktion
GUFOL-Mysteriet 1997 Svinet Tv-serie
Riget II 1997 Falken DK/Spillefilm
De største helte 1996 Karsten DK/Spillefilm
Ondt blod 1996 Dan DK/Spillefilm
Fæhår & Harzen 1995 Allan Tv-serie
Sidste time 1995 Niller DK/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Medvirkende Tv-serie
Sidste omgang 1993 Lars DK/Kort fiktion
De skrigende halse 1993 Frank Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.