enda

Waage Sandø

(1943 – )

Skuespiller. Født 8/5 1943.

Uddannet på Privatteatrenes Elevskole 1964-66. Teaterkarrieren har overvejende udspillet sig omkring lederstillinger, bl.a. for Svalegangen i Århus 1970-75, direktør for Odense Teater 1977-85 og siden 2001 som chef for Det Danske Teater. I 90'erne var han dog fast knyttet til Det kgl. Teater som skuespiller.


Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Et af Waage Sandøs vigtigste trumkort som film- og tv-skuespiller er en evne til at illudere 100 procent som normaldansker, uden skygge af skuespillerfalbelader eller demonstrativ "følsomhed".


Han kan udstråle naturlig massiv virilitet med et skær af noget borgerligt og sat. I sin Bodilbelønnede rolle som faderen i Nils Malmros' "Kærlighedens smerte" (1992) rammer han uhyre præcist en piberygende, velmenende ufølsomhed, der balancerer subtilt på kanten af det udleverende, men aldrig tipper over.
I en sådan rolle viser han, hvor unødvendigt det er for den gode filmskuespiller at 'projicere'. Kameraet 'projicerer' for ham. Men med dårligere personinstruktører og i mindre egnede roller arbejder Sandø af og til rigeligt for sagen.


Det sker dog ikke i hans første større rolle som Karina Skands musiklærer Moritzen i Morten Arnfreds "Himmel og helvede" (1988), hvor han igen både rummer det sympatiske og det følelseshæmmede i sit portræt af en lærer på gale, erotiske veje. En intens, ægte sensitiv præstation.


Derefter fik han småroller, indtil han i tv-serien "Landsbyen" (1991) igen viser sin hverdagsautencitet som tandlægen Johannes, der opgiver sin praksis og flytter ind hos Kirsten Rolffes' Ingeborg. Han er fabrikant i Gustav Wied-filmen "Sort høst" (1993); konsul i Carl Nielsen-historien "Min fynske barndom" (1994); og overlæge i den farce-absurde ægteskabserie "Flemming og Berit" (1994).


Han har det ydre format til faderrollen i Jon Bang Carlsens "Carmen og Babyface" (1995) - en bohème og bon vivant, men tyndt karakteriseret. Tilsvarende giver han den langt større rolle som faderen i Lise Nørgaard-historien "Kun en pige" (1995) tyngde, men presser sig til tider ud i et lidt udvendigt spil. I "Taxa" (1997-99) leverer han overraskelsesmomentet ved - som Krone-Taxas formand Preben - at kradse af allerede i første afsnit for at efterlade sig en gæld på 400.000 kr.


Til gengæld er han soliditeten selv som vicekriminalkommissæren IP i tv-serien "Rejseholdet" (2000-01), den af hans senere roller, hvor han udstråler den mest sympatiske autoritet og er naturligst på hjemmebane. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bedrag 2 2016 Knud Christensen Tv-serie
Bedrag 1 2016 Hr. Christensen Tv-serie
Den lille prins 2015 Pilot U/Spillefilm
Eventyret om Askepot 2015 Kongen U/Spillefilm
Badehotellet 2 2015 Grev Valdemar Tv-serie
1864 - brødre i krig 2014 Baronen DK/Spillefilm
1864 2014 Baronen Tv-serie
Tomgang 2013 Preben Tv-serie
Badehotellet 1 2013 Grev Valdemar Tv-serie
Krummerne - så er det jul igen 2006 Julemanden DK/Spillefilm
Lille kylling 2005 Gorm Gok U/Spillefilm
Tid til forandring 2004 Erik DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Kaj Holger Nielsen Tv-serie
At kende sandheden 2002 Riber som ældre DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 "IP" (Jens Peter Jørgensen) Tv-serie
Anna 2000 Ambassadør Hans Carlsen DK/Spillefilm
Peddersen & Findus - Fornemt besøg 2000 Lille jæger (da. vers.) U/Spillefilm
Slangehud 1999 Hassan Tv-film
TAXA 1997 Preben Tv-serie
Deadline 1997 Medvirkende Tv-film
Krummernes jul 1996 Julemand Tv-serie
Mørkeleg 1996 Niels Willumsen DK/Spillefilm
En fri mand 1996 Ole Nymann Tv-serie
Madsen og co. 1996 Borgmester Tv-serie
Kun en pige 1995 Harry A. Jensen DK/Spillefilm
Carmen & Babyface 1995 Herman DK/Spillefilm
Flemming og Berit 1994 Dr. Schmidt Tv-serie
I lovens navn 1994 Medvirkende Tv-film
Vildbassen 1994 Landbetjenten DK/Spillefilm
Carlo & Ester 1994 Peter, Carlos søn DK/Spillefilm
Min fynske barndom 1994 Konsulen DK/Spillefilm
Snøvsen ta'r springet 1994 Entreprenøren DK/Spillefilm
Jul i juleland 1993 Wilhelm Kayser Tv-serie
Den gode lykke 1993 Medvirkende Tv-film
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Sort høst 1993 Fabrikanten DK/Spillefilm
Kærlighedens smerte 1992 Kirstens far DK/Spillefilm
Det forsømte forår 1992 Hr. Mogensen DK/Spillefilm
10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Landsbyen 1991 Johannes Paulsen, Ingeborgs ven Tv-serie
Superdame 1991 Ejendomsmægler Tv-film
De nøgne træer 1991 Frederiksen DK/Spillefilm
Parløb 1990 Forlagsdirektør Tv-serie
Kirsebærhaven 89 1990 Kurt Nicolaisen Tv-serie
Begær, lighed og broderskab 1990 Ditlev Tv-serie
En afgrund af frihed 1989 Mogens, Tines far DK/Spillefilm
Miraklet i Valby 1989 Lærer DK/Spillefilm
Himmel og helvede 1988 Moritzen, konservatorielærer DK/Spillefilm
Alle elsker Debbie 1987 Erling Tv-serie
Sådan er det bare 1987 Niels Tv-serie
Ansigterne 1986 Medvirkende Tv-film
Jul på slottet 1986 Rabsenfuchs Tv-serie
Klitgården 1985 Thomas Brisbane Tv-serie
Jul i Gammelby 1979 Pastoren Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Fritz Jørgensen Tv-serie
Vinterbørn 1978 Jacob, Signes mand DK/Spillefilm
Fortsættelse følger 1977 Anders Tv-serie
Døren er åben 1977 Medvirkende Tv-film
Lys i mørket 1975 Medvirkende Tv-film
Gabriel 1973 Mand Tv-film
Den anden 1972 Mandlig kollega Tv-film
Forfremmelsen 1971 Viggo Poulsen Tv-film
Retspleje 1971 Politiadvokat Tv-film
Aristocats 1970 Edgar (1994-versionen) U/Spillefilm
Glassplinten 1969 Medvirkende Tv-film
Resternes politik 1969 Medvirkende Tv-film
Det tvungne giftermål 1967 Medvirkende Tv-film
Valsedrømme 1967 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.