enda

Danmark

Preben Frank, Danmark, 1948

38 min.DK/Dokumentarfilm

En idyllisk rejse gennem Danmark. Preben Franks Danmarksfilm giver en skildring af livet i Danmark. Den giver indtryk af dansk erhvervsliv, livet på landet og i byerne og en del af de smukkeste landskaber. Der vises glimt af oldtidens Danmark, vikingernes ruter og billeder fra de mange smukke gamle slotte. Filmen ender med Kong Frederik IX's udråbelse til konge på Christiansborg.

Preben Frank har brugt filmmateriale fra en række andre ældre film.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Danmark
Dansk titel Danmark
International titel Le Danemark, Dinamarca, Danlando Filmo
Andre titler Der er et yndigt land, Preben Franks Danmarksfilm, Denmark (P.F.)
Emneord Danmark, Naturen
Instruktør Preben Frank
Manuskript Preben Frank
Fotograf Preben Frank
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Preben Frank Film
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau
Tekniske data 1035 meter, 35 mm, Sort-hvid, Tone
Comment Filmen indeholder indstillinger fra tidligere film, hvoraf der er identificeret klip fra "Markernes Grøde" (M. Skott-Hansen, 1942), "Føllet" (B. Henning-Jensen, 1943) og Poul Henningsens Danmarksfilm (1935).
Optagelserne til denne film er startet i 1938, og materialet er gennem årene udkommet i en lang række versioner. I 1940 havde den første version premiere, "Der er et yndigt land", som skulle have haft en spilletid på 22 minutter. De senere versioner blev udvidet med nye optagelser og med mere aktuelle optagelser. Efterhånden som Preben Frank havde været rundt i landet for at filme, blev dette materiale indlemmet i filmen, og mere uaktuelle indslag erstattet af nyere optagelser. Eksempelvis blev gamle kongefødselsdage og forældede bymiljøer erstattet. I 1948 udmundede det i den mest kendte version, "Danmark", som havde biografpremiere og spillede i 38 minutter.
Hovedparten af det 16mm materiale, som Filminstituttet ligger inde med, har været i Aage Hansens besiddelse gennem en lang årrække. Han modtog det af arvingerne. Materialet skulle ifølge Aage Hansen have bestået af opbrudte fragmenter, som lå på ca. 200 ruller, hver med ca. 30 meter film. Aage Hansen skulle med dette materiale have forsøgt at genskabe Preben Franks oprindelige film, men det er uvist om disse rekonstruktioner er nøjagtige. Der findes så vidt vides ingen kopi af den oprindelige film fra 1940, og det mest oprindelige og autentiske må formodes at være det materiale som er på 35mm.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Preben Frank Film
Producent Dansk Kulturfilm
Rekvirent Ministeriernes Filmudvalg
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau

Instruktion

Instruktion Preben Frank

Manus

Manus Preben Frank

Foto

Foto Preben Frank

Speaker

Speaker P. O. Boisen
Engelsk speak Dudley Platt
Engelsk speak Joyce Bayliss

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF