enda

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

Peter Jackson, USA, 2013

161 min.U/Spillefilm

Anden film i trilogien baseret på J.R.R. Tolkiens populære "Hobbitten". Her fortsætter eventyret for Bilbo Sækker, der er taget på en rejse med Gandalf og 13 dværge ført an af Thorin Egeskjold for at tilbageerobre det fortabte dværgekongerige Erebor, som er blevet overtaget af dragen Smaug. Efter at have overlevet første del af deres uventede rejse forsætter følget mod øst, hvor de møder hamskifteren Beorn og kæmpe-edderkopperne fra Dunkelskoven. Efter at have undsluppet de farlige skov-elvere drager dværgene til Søby og endelig til Det Ensomme Bjerg, hvor de skal stå ansigt til ansigt med den største fare af dem alle - et væsen mere grusomt end noget andet og et væsen, som ikke kun vil sætte deres mod, men også deres venskab, på en prøve - dragen Smaug.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark
Original titel The Hobbit: The Desolation of Smaug
Instruktør Peter Jackson
Manuskript Frances Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Producer Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Frances Walsh, Zane Weiner
Fotograf Andrew Lesnie
Klipper Jabez Olssen
Komponist Howard Shore
Scenograf Dan Hennah
Medvirkende Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage
Produktionsland USA, New Zealand
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Metro-Goldwyn-Mayer
Dansk distribution SF Studios, Filmcompagniet - SF Film, Warner og Twentieth Century Fox
Dansk biografpremiere 11.12.2013
Premierebiografer Dagmar, Palads, Imperial, Albertslund Biograferne, Reprise Teatret, Ishøj Bio, Gladsaxe Bio, Værløse Bio, BioCity (Tåstrup), Kastrup Bio, Birkerød Bio, Baltoppen Bio 1-2, Park Bio, Gentofte Kino, Glostrup Bio, CinemaxX, Bio Viften (Rødovre), Empire, Kinopalæet (Lyngby), Falkoner, Vanløse Bio, Valby Kino, Atlas Biograferne (Rødovre Centrum) samt 98 biografer i provinsen, inkl. Færøerne og Grønland. I både HFR 3D, 3D og 2D
Vurdering Tilladt for børn over 11 år
Begrundelse Filmen har en meget dramatisk og actionpræget stemning. Den indeholder talrige scener, hvor hovedfigurerne udkæmper drabelige kampe mod hære af aggressive orker, kæmpeedderkopper og en ildspyende drage. Der er tale om meget lange sekvenser med et højt spændingsniveau, og en række meget voldsomme effekter. I flere scener skades figurer af sværd, knive og pile, ligesom flere får hovedet hugget af. Det vurderes derfor at filmen vil kunne virke stærkt skræmmende på mindre børn. Da voldsomhederne imidlertid forgår i et urealistisk eventyrunivers med stærke, handlekraftige hovedfigurer, og da fremstillingen er relativt ublodig, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Selskaber

Produktionsselskaber Metro-Goldwyn-Mayer
Dansk distribution SF Studios, Filmcompagniet - SF Film, Warner og Twentieth Century Fox

Instruktion

Instruktion Peter Jackson

Manus

Manus Frances Walsh
Manus Philippa Boyens
Manus Peter Jackson
Manus Guillermo del Toro

Produktion

Producer Carolynne Cunningham
Producer Peter Jackson
Producer Frances Walsh
Producer Zane Weiner

Foto

Foto Andrew Lesnie

Stills

Stills Mark Pokorny

Klip

Klip Jabez Olssen

Musik

Musik Howard Shore

Produktionsdesign

Produktionsdesign Dan Hennah

Medvirkende

Gandalf Ian McKellen
Bilbo Martin Freeman
Thorin Richard Armitage

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.