enda

Hvor bjergene sejler

Bjarne Henning-Jensen, Danmark, 1955

49 min.DK/Dokumentarfilm

Grønlænderliv og grønlænderromantik fortalt drama-dokumentarisk. Filmen viser livet på et udsted, hvor folk bor i tørvehytter og lever af fangst. Man følger en familie, der består af den gamle bedstefader, hans søn, der er fanger, moderen, der er ved at dø af tuberkulose, og de to børn, en pige på ca. 12 år og en dreng på ca. 10 år. Det er svært at fange sæler nok, for havtemperaturen er steget, så man må skifte erhverv til reje- og torskefisker for at overleve. Faderen fanger en sæl. Den deles med alle på udstedet ved et fælles måltid, hvor alle spiser af samme fad. Moderen dør af tuberkulose, og pigen overtager moderens arbejde.

Drengen har tuberkulose. Han hentes af lægen, der kommer med lægekutteren. Han bliver indlagt på tuberkulosehospitalet (i Jakobshavn?). Filmen skildrer drengens forbavselse over alle de nye ting i byen: Lastbil, skib, husbyggeri, telefon, seng, butik. Imens søger faderen at fange sæl mellem isbjergene fra sin kajak. Det er farligt, for isbjerge kan eksplodere uden varsel og sende voldsomme bølger af sted.
Faderen søger om at få et hus i Jakobshavn. Det bevilges af kommunalbestyrelsen. Familien flytter, men den gamle bedstefader bliver på udstedet. Filmen slutter med bestefaderens ord: "Unge hunde kan lære nye ting, de gamle følger de gamle spor".
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Biblioteksressourcer
Dansk titel Hvor bjergene sejler
Andre titler Where Mountains Float, Nunasiah, Grønland stor, Wo die Berge segeln
Emneord Grønland, Tuberkulose, 1950-1959
Instruktør Bjarne Henning-Jensen
Manuskript Bjarne Henning-Jensen
Fotograf George Dudgeon-Stretton
Klipper Bjarne Henning-Jensen
Lyd Leif Beck, H. Mathiesen, Bjarne Henning-Jensen
Komponist Herman D. Koppel
Produktionsland Danmark
Sprog Grønlandsk, se: Kalaallisut
Produktionsselskaber Arnø Studio
Dansk distribution Statens Filmcentral
Tekniske data 520, 35 mm, 1,37:1 Academy, farve, Mono
Dansk biografpremiere 22.12.1955
Premierebiografer Palladium
Comment Filmen modtog i 1955 en Grand Prix Documentary i Venedig og blev nomineret til en Oscar i 1956 i kategorien 'Documentary (feature)'.
Filmen blev genudsendt i 1983 (spilletid: 48 min.) med en ændret lydside: drengens speak er fjernet og erstattet med sparsom grønlandsk dialog. Derudover er en fortekst tilføjet. Bjarne Henning-Jensen forestod selv bearbejdelsen.Se mere på sculptingthepast.dk.
Vurdering Tilladt for alle

Selskaber

Produktionsselskaber Arnø Studio
Dansk distribution Statens Filmcentral

Instruktion

Instruktion Bjarne Henning-Jensen

Manus

Manus Bjarne Henning-Jensen

Foto

Fotografassistent Werner Hedman
Foto George Dudgeon-Stretton

Klip

Klip Bjarne Henning-Jensen

Musik

Dirigent Erik Tuxen
Orkester Radiosymfoniorkestret
Musik Herman D. Koppel

Lyd

Lyd Leif Beck
Lyd H. Mathiesen
Lyd Bjarne Henning-Jensen

Andre credits

Assistent Tore Winge
Sagkyndig Maliarak Vedbæk

Speaker

Speaker Lars Henning-Jensen

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Program i farve