enda

Tallenes tale

Ove Sevel, Danmark, 1949

10 min.DK/DokumentarfilmAnimation, Oplysningsfilm

Om problemerne i forbindelse med Danmarks genopbygning. Filmen viser, hvilke økonomiske vanskeligheder krigen har medført for Danmark og fortæller om, hvad vi kan gøre for at komme igennem vanskelighederne. Filmen er optaget i anledning af udbydelsen af præmieobligationslån, og folk opfordres til at foretage opsparing bl.a. ved at købe præmieobligationer.
Politiken skrev begejstret i sin anmeldelse 27/1 1949: "Dens hensigt var at fortælle om Danmarks genopbygning efter krigen, og opgaven var løst ved simpelt hen at dramatisere en saa tør og dødsenstrist bog som "Danmarks statistik". Tallene dansede hen over lærredet, millionerne slog kolbøtter, og brøkerne gjorde spilopper, ind imellem var der muntre anskuelsesbilleder og virkelige naturfilm, hele teatret lo højlydt, og inden filmen var forbi, havde vi faaet lært, at krigen kostede Danmark 13 milliarder kroner, at vor svinebestand er mere end halveret, at vi stadig mangler 20 millioner høns, og at vore maskiner trænger hårdt til fornyelse".
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Tallenes tale
Dansk titel Tallenes tale
International titel The Numbers Speak
Emneord 1940-1949, Genopbygning, Nationaløkonomi, Opsparing, Efterkrigstiden, Økonomi, Samfundsøkonomi, Samfundsforhold, Økonomiske kriser
Instruktør Ove Sevel
Manuskript Ove Sevel
Fotograf Jørgen Skov
Lyd Carl H. Petersen
Komponist Hans Schreiber
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Teknik
Dansk distribution Statens Filmcentral
Internationalt salg
Tekniske data 258 meter, 35 mm, Sort-hvid, Tone
Comment Den 6. oktober 2009 var tegneren og animatoren Kaj Pindal på filmarkivet, hvor han blandt andet så denne film. Åbenlyst rørt fortalte han, at det nøjagtigt var 60 år siden, at han havde hjulpet Børge Ring med denne film. Han lavede mellemtegninger.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Teknik
Producent Ministeriernes Filmudvalg
Rekvirent Finansministeriet, Ministeriernes Filmudvalg
Dansk distribution Statens Filmcentral

Instruktion

Instruktion Ove Sevel

Manus

Manus Ove Sevel

Foto

Foto Jørgen Skov

Musik

Musik Hans Schreiber
Sang Kordt Sisters

Lyd

Lyd Carl H. Petersen

Animation

Animation Børge Ring
Animation Bjørn Frank Jensen

Andre credits

Sagkyndig Johannes Laursen
Sagkyndig Erik Ib Schmidt
Sagkyndig Mogens von Linstouw
Sagkyndig Jørgen Gelting
Sagkyndig Viggo Kampmann

Speaker

Speaker Svend Pedersen

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF