enda

Niels Arden Oplev

(1961 – )

Filminstruktør. Født 26/3 1961 i Danmark. Uddannet fra Filmvidenskab på Københavns Universitet og Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 1989.

Hans afgangsfilm 'Kyndelmisse' med Max von Sydow i hovedrollen blev hædret med adskillige internationale priser og i 1991 nomineret til en Academy Award.

Arden Oplevs første spillefilm 'Portland' (1996) deltog i hovedkonkurrencen i Berlin. Efterfølgende arbejdede han i en årrække som instruktør på populære tv-serier som 'TAXA', 'Rejseholdet', 'Forsvar' og 'Ørnen' - på de tre sidstnævnte serier også som konceptuerende instruktør. 'Rejseholdet' og 'Ørnen' har begge modtaget den prestigefyldte Emmy-pris som bedste udenlandske tv-serie i henholdsvis 2002 og 2005.

Oplev vendte tilbage til det store lærred med 'Fukssvansen' (2001), som vandt to Robert-priser og én Bodil. Hans tredje spillefilm 'Drømmen' modtog Krystalbjørnen i Berlin i 2006 og yderligere 26 internationale priser. 'To verdener' (2008) var udtaget til ungdomsprogrammet ved Berlinalen. Med 'Mænd der hader kvinder' har Arden Oplev for alvor slået sit navn fast internationalt. Filmen vandt den britiske filmpris Bafta for "Bedste ikke-engelsksprogede film" i 2011.

Han instruerede efterfølgende 'Kapgang' (2014) og var konceptuerende instruktør på den amerikanske tv-serie 'Mr. Robot' (2015). Han fik sin internationale spillefilmdebut med 'Flatliners' (2017). I 2019 vendte han tilbage til Danmark med filmatiseringen af Puk Damsgårds bestseller 'Ser du månen, Daniel'.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ser du månen, Daniel 2019 Instruktion, Executive producer DK/Spillefilm
Flatliners 2017 Instruktion U/Spillefilm
Midnight, Texas 2016 Instruktion Tv-serie
Game of Silence 2016 Instruktion Tv-serie
Mr. Robot 2015 Instruktion Tv-serie
Kapgang 2014 Instruktion DK/Spillefilm
Dead Man Down 2013 Instruktion U/Spillefilm
Under the Dome 2013 Instruktion Tv-serie
Unforgettable 2011 Instruktion Tv-serie
Mænd der hader kvinder 2009 Instruktion U/Spillefilm
To verdener 2008 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Ørnen 2004 Instruktion Tv-serie
Forsvar 2003 Instruktion Tv-serie
Mellem os 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Fukssvansen 2001 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 Instruktion Tv-serie
TAXA 1997 Instruktion Tv-serie
Headbang i Hovedlandet 1997 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Portland 1996 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Enerum 1993 Instruktion DK/Dokumentarfilm
En succes 1993 Instruktion, Manus Tv-film
Nøgen 1992 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Tusmørket 1990 Instruktion, Manus Tv-film
Kyndelmisse 1989 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Krystalbjørn 2006 Berlinale 2006 Drømmen
Ungdoms Juryens Pris 2006 TIFF Kids 2006 Drømmen
Økumeniske pris 2006 Göteborg International Film Festival 2006 Drømmen
Bedste Film 2006 Giffoni Film Festival 2006 Drømmen
Golden Slipper 2006 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2006 Drømmen
Publikums Prisen 2006 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2006 Drømmen
FICC Jury - The Don Quijote Prize 2006 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2006 Drømmen
Børnejuryens 1. Pris 2006 Oulu Int. Children's Film Festival 2006 Drømmen
Cifej Juryen 2006 Oulu Int. Children's Film Festival 2006 Drømmen
1st prize children's jury 2006 Chicago Int. Children's Film Festival 2006 Drømmen
2nd prize adult jury 2006 Chicago Int. Children's Film Festival 2006 Drømmen
Publikumspris - bedste internationale film 2006 Hamptons Film Festival 2006 Drømmen
Publikumspris 2006 Reykjavik Film Festival 2006 Drømmen
Cinekid Lion; jury award 2006 Amsterdam Cinekid 2006 Drømmen
Bedste skuespiller 2006 Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006 Drømmen
Bedste børnefilm 2006 Tallinn Black Nights Film Festival 2006 Drømmen
Costume Design 2014 Chicago International Film Festival 2014 Kapgang
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Seoul International Youth Film Festival 2015-08-05 Kapgang
Beijing International Film Festival 2015-04-16 Kapgang
Moscow - Royal Danish Embassy 2015-04-15 Kapgang
Göteborg International Film Festival 2015-01-23 Kapgang
Rotterdam, International Film Festival 2015-01-21 Kapgang
Palm Springs International Film Festival 2015-01-02 Kapgang
Tallinn Black Nights Film Festival 2014-11-14 Kapgang
Thessaloniki International Film Festival 2014-10-31 Kapgang
Lübeck, Nordische Filmtage 2014-10-29 Kapgang
Chicago International Film Festival 2014-10-09 Kapgang
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2014-08-16 Kapgang
Shanghai International Film Festival 2010-06-12 Drømmen
Moscow - Royal Danish Embassy 2010-04-22 To verdener
Berlinale 2010-02-11 Drømmen
Zagreb Motovun Film Festival 2009-07-27 To verdener
Vilnius International Film Festival 2009-03-20 To verdener
Malmö, BUFF 2009-03-10 To verdener
Toronto International Film Festival 2009-02-08 To verdener
Palm Springs International Film Festival 2009-01-08 To verdener
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2008-12-12 To verdener
Oulu Int. Children's Film Festival 2008-11-17 To verdener
Los Angeles, AFI Int. Festival 2008-10-30 To verdener
Valladolid International Film Festival 2008-10-24 To verdener
Ghent Flanders Int. Film Festival 2008-10-07 To verdener
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2008-08-16 To verdener
Giffoni Film Festival 2008-07-18 To verdener
Seoul International Youth Film Festival 2008-07-16 To verdener
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2008-06-01 To verdener
Transilvania International Film Festival 2008-05-30 To verdener
New York Tribeca Film Festival 2008-04-23 To verdener
Kristiansand International Children's Film Festival 2008-04-22 To verdener
Los Angeles, Oscar Nomination Screening 2008-02-25 To verdener
Berlinale 2008-02-07 To verdener
Göteborg International Film Festival 2008-01-25 To verdener
Lithuania Scanorama Film Forum 2007-11-08 Drømmen
Seoul International Youth Film Festival 2007-07-19 Drømmen
Hong Kong, International Children's Film Carnival 2007-07-07 Drømmen
Taipei Film Festival 2007-06-22 Drømmen
Jeonju International Film Festival 2007-04-26 Drømmen
TIFF Kids 2007-04-13 Drømmen
Malmö, BUFF 2007-03-13 Drømmen
Malmö, BUFF 2007-02-01 Drømmen
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2006-12-10 Drømmen
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-12-02 Drømmen
Tallinn Black Nights Film Festival 2006-11-23 Drømmen
Oulu Int. Children's Film Festival 2006-11-13 Drømmen
Lübeck, Nordische Filmtage 2006-11-01 Drømmen
Amsterdam Cinekid 2006-10-22 Drømmen
Hamptons Film Festival 2006-10-18 Drømmen
Chicago Int. Children's Film Festival 2006-10-01 Drømmen
Reykjavik Film Festival 2006-09-28 Drømmen
Discovery - Scotland's Int. Film Fest for Children & Young People 2006-09-23 Drømmen
Giffoni Film Festival 2006-07-15 Drømmen
München International Film Festival 2006-07-15 Drømmen
Shanghai International Film Festival 2006-06-17 Drømmen
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2006-05-28 Drømmen
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-05-25 Drømmen
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Drømmen
Kristiansand International Children's Film Festival 2006-04-25 Drømmen
TIFF Kids 2006-04-21 Drømmen
Berlinale 2006-02-09 Drømmen
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Drømmen
Berlinale 1996-02-15 Portland
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.