enda

Nikolaj Arcel

(1972 – )

Manuskriptforfatter og filminstruktør. Født 25/8 1972 i Danmark. Uddannet fra Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2001 med den prisbelønnede afgangsfilm 'Woyzecks sidste symfoni'.

Arcel brød igennem som instruktør i 2004 med filmatiseringen af Niels Krause-Kjærs roman 'Kongekabale', som modtog en lang række priser. Succesen blev fulgt op med børnegyseren 'De fortabte sjæles ø' (2007), som også vandt flere internationale priser og fem Robert-statuetter. Arcel instruerede også den Oscar-nominerede periodefilm 'En kongelig affære' (2012), som havde verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin og vandt to Sølvbjørne for bedste manuskript (Arcel og Heisterberg) og for bedste mandlige skuespiller (Mikkel Boe Følsgaard). Arcel fik sin internationale debut med 'The Dark Tower' (2017).

Ud over at skrive til sine egne produktioner, har Arcel skrevet manuskript til en lang række film, blandt andet Niels Arden Oplevs svenske krimisucces 'Mænd som hader kvinder' (2009) og samtlige titler i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens 'Afdeling Q'-serie: 'Kvinden i buret' (2013), 'Fasandræberne' (2014), 'Flaskepost fra P' (2016) og 'Journal 64' (2018).
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ninna 2019 Klippekonsulent DK/Spillefilm
Journal 64 2018 Manuskript DK/Spillefilm
Det mørke tårn 2017 Instruktion, Manuskript U/Spillefilm
Flaskepost fra P 2016 Manuskript DK/Spillefilm
Fasandræberne 2014 Manuskript, Idé DK/Spillefilm
Kvinden i buret 2013 Manuskript, Koncept DK/Spillefilm
Antboy 2013 Storyline DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Instruktion, Manusforfatter DK/Spillefilm
Ronal Barbaren 2011 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Instruktion, Manusforfatter DK/Spillefilm
Mænd der hader kvinder 2009 Manusforfatter U/Spillefilm
Antichrist 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Rejsen til Saturn 2008 Manuskript, Dialoginstruktør DK/Spillefilm
Forførerens fald 2008 Konsulent DK/Dokumentarfilm
De fortabte sjæles ø 2007 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Cecilie 2007 Manus DK/Spillefilm
Fighter 2007 Medforfatter DK/Spillefilm
Kongekabale 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Bagland 2003 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Ulykken 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Klatretøsen 2002 Manus, Instruktør, 2. unit DK/Spillefilm
Woyzeks sidste symfoni 2001 Instruktion, Manus, Pizzeriaejer DK/Kort fiktion
Meningen med Flemming 2001 Manus DK/Kort fiktion
De udvalgte 2001 Idé Tv-serie
De vendte aldrig hjem 1997 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
2nd Prize for Best Featurefilm 2007 Chicago Int. Children's Film Festival 2007 De fortabte sjæles ø
Silver Bear - Best Actor 2012 Berlinale 2012 En kongelig affære
Silver Bear - Best Screenplay 2012 Berlinale 2012 En kongelig affære
Publikumsprisen - World Cinema 2012 Los Angeles, AFI Int. Festival 2012 En kongelig affære
Nominated Best Foreign Language Film 2013 Golden Globes 2013 En kongelig affære
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Reykjavik Film Festival 2018-09-27 En kongelig affære
Marrakech International Film Festival 2013-11-29 En kongelig affære
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 En kongelig affære
Santa Barbara Int. Film Festival 2013-01-24 En kongelig affære
Torun, Camerimage 2012-11-24 En kongelig affære
Lithuania Scanorama Film Forum 2012-11-08 En kongelig affære
Sevilla Festival de Cine 2012-11-02 En kongelig affære
Mumbai Film Festival 2012-10-18 En kongelig affære
Busan International Film Festival 2012-10-04 En kongelig affære
Haifa International Film Festival 2012-09-29 En kongelig affære
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2012-09-15 En kongelig affære
Toronto International Film Festival 2012-09-06 En kongelig affære
Telluride Film Festival 2012-08-31 En kongelig affære
Moscow - Royal Danish Embassy 2012-05-10 En kongelig affære
Istanbul Int. Film Festival 2012-03-31 En kongelig affære
Berlinale 2012-02-09 En kongelig affære
Lithuania Scanorama Film Forum 2011-11-10 Sandheden om mænd
Moscow - Royal Danish Embassy 2011-09-05 Sandheden om mænd
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2011-08-21 Sandheden om mænd
München International Film Festival 2011-06-24 Sandheden om mænd
Edinburgh International Film Festival 2011-06-15 Sandheden om mænd
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2011-04-06 Sandheden om mænd
Göteborg International Film Festival 2011-01-28 Sandheden om mænd
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2010-08-18 Sandheden om mænd
Montreal Fantasia Int Film Festival 2008-07-03 De fortabte sjæles ø
Seattle International Film Festival 2008-05-22 De fortabte sjæles ø
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008-03-27 De fortabte sjæles ø
Chicago Int. Children's Film Festival 2007-10-18 De fortabte sjæles ø
London Film Festival 2007-10-17 De fortabte sjæles ø
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2007-08-17 De fortabte sjæles ø
Melbourne Film Festival 2007-07-25 De fortabte sjæles ø
Cannes, Festival de 2007-05-16 De fortabte sjæles ø
Kristiansand International Children's Film Festival 2007-04-24 De fortabte sjæles ø
TIFF Kids 2007-04-13 De fortabte sjæles ø
Malmö, BUFF 2007-03-13 De fortabte sjæles ø
Berlinale 2007-02-08 De fortabte sjæles ø
Malmö, BUFF 2006-03-14 Kongekabale
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Kongekabale
Reykjavik Film Festival 2005-09-29 Kongekabale
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2005-08-19 Kongekabale
Jerusalem Int. Film Festival 2005-07-07 Kongekabale
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Kongekabale
Sydney Film Festival 2005-06-10 Kongekabale
Transilvania International Film Festival 2005-05-27 Kongekabale
Seattle International Film Festival 2005-05-19 Kongekabale
San Francisco Int. Film Festival 2005-04-21 Kongekabale
Istanbul Int. Film Festival 2005-04-02 Kongekabale
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Kongekabale
London Film Festival 2004-10-20 Kongekabale
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Kongekabale
Locarno, Festival internazionale del film 2004-08-04 Kongekabale
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.