enda

Nikolaj Arcel

(1972 - )

Manuskriptforfatter og filminstruktør. Født 25/8 1972 i Danmark. Uddannet fra Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2001 med den prisbelønnede afgangsfilm 'Woyzecks sidste symfoni'.

Arcel brød igennem som instruktør i 2004 med filmatiseringen af Niels Krause-Kjærs roman 'Kongekabale', som modtog en lang række priser. Succesen blev fulgt op med børnegyseren 'De fortabte sjæles ø' (2007), som også vandt flere internationale priser og fem Robert-statuettet. Ud over at skrive til sine egne produktioner har Arcel skrevet manuskript til en lang række film, blandt andet Niels Arden Oplevs svenske krimisucces 'Mænd som hader kvinder' (2009). Den Oscar-nominerede 'En kongelig affære' (2012) havde verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin og vandt to Sølvbjørne, for bedste manuskript (Arcel og Heisterberg) og for bedste mandlige skuespiller (Mikkel Boe Følsgaard).

Arcel har siden skrevet manuskript til samtlige titler i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens 'Afdeling Q'-serie: 'Kvinden i buret' (2013), 'Fasandræberne' (2014), 'Flaskepost fra P' (2016) og 'Journal 64' (2018).
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Journal 64 2018 Manuskript DK/Spillefilm
Det mørke tårn 2017 Instruktion U/Spillefilm
Flaskepost fra P 2016 Manuskript DK/Spillefilm
Fasandræberne 2014 Manuskript DK/Spillefilm
Kvinden i buret 2013 Manuskript DK/Spillefilm
Antboy 2013 Storyline DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Instruktion DK/Spillefilm
Ronal Barbaren 2011 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Instruktion DK/Spillefilm
Mænd der hader kvinder 2009 Manusforfatter U/Spillefilm
Antichrist 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Rejsen til Saturn 2008 Manuskript DK/Spillefilm
Forførerens fald 2008 Konsulent DK/Dokumentarfilm
De fortabte sjæles ø 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Cecilie 2007 Manus DK/Spillefilm
Fighter 2007 Medforfatter DK/Spillefilm
Kongekabale 2004 Instruktion DK/Spillefilm
Bagland 2003 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Ulykken 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Klatretøsen 2002 Manus DK/Spillefilm
Woyzeks sidste symfoni 2001 Instruktion DK/Kort fiktion
Meningen med Flemming 2001 Manus DK/Kort fiktion
De udvalgte 2001 Idé Tv-serie
De vendte aldrig hjem 1997 Instruktion DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Manus 2004 Viareggio Europa Cinema & TV Festival 2004 Kongekabale
Robert, Bedste Mandlige Birolle 2005 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2005 Kongekabale
Robert, Bedste Filmfotograf 2005 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2005 Kongekabale
Robert, Bedste Scenograf 2005 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2005 Kongekabale
Robert, Bedste Kostumier 2005 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2005 Kongekabale
Robert, Bedste Instruktør 2005 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2005 Kongekabale
2nd Prize for Best Featurefilm 2007 Chicago Int. Children's Film Festival 2007 fortabte sjæles ø
Robert, Bedste børne- og familiefilm 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 fortabte sjæles ø
Robert, Bedste Scenograf 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 fortabte sjæles ø
Robert, Bedste Make Up 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 fortabte sjæles ø
Robert, Bedst Speciale Effekter/Lys 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 fortabte sjæles ø
Robert, Bedste Lyd 2008 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2008 fortabte sjæles ø
Silver Bear - Best Actor 2012 Berlinale 2012 kongelig affære
Silver Bear - Best Screenplay 2012 Berlinale 2012 kongelig affære
Audience Choice Award 2012 Philadelphia Film Festival 2012 kongelig affære
Honorable Mention 2012 Philadelphia Film Festival 2012 kongelig affære
Robert, Årets Score 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Best Special Effects 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Scenograf 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Kostumier 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Instruktør 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Kvindelige Birolle 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Mandlige Birolle 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Robert, Bedste Make Up 2013 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2013 kongelig affære
Campus Gioventù Award (Youth Award) 2011 Taormina International Film Festival 2011 Sandheden om mænd
Parmigiani Award for Best Screenplay 2011 Geneva International Film Festival 2011 Sandheden om mænd
Youth Jury Award: Honorific 2011 Geneva International Film Festival 2011 Sandheden om mænd
Canvas TV distributionspris 2005 Brussels Film Festival 2005 Kongekabale
RTBF TV distributionspris 2005 Brussels Film Festival 2005 Kongekabale
Publikums Prisen 2008 Leeds International Film Festival For Children And Young People 2008 fortabte sjæles ø
Best Story 2011 Perm Texture International Film Festival 2011 Sandheden om mænd
Publikumsprisen - World Cinema 2012 Los Angeles, AFI Int. Festival 2012 kongelig affære
Nominated Best European Production Designer 2012 Berlin European Film Academy Awards Malta 2012 kongelig affære
Nominated Best European Composer 2012 Berlin European Film Academy Awards Malta 2012 kongelig affære
Oscar Nomination: Best Foreign Language Film 2013 Oscar Awards Foreign Language Film 2013 kongelig affære
Nominated Best Foreign Language Film 2013 Golden Globes 2013 kongelig affære
Bodil, Bedste Mandlige Hovedrolle 2013 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2013 kongelig affære
Bodil, Bedste fotografering 2013 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2013 kongelig affære
Bodil, Henning Bahs Prisen 2013 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2013 kongelig affære
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Reykjavik Film Festival 2018-09-27 kongelig affære
Cinemateket 2017-01-01 kongelig affære
Tbilisi International Film Festival 2013-12-02 kongelig affære
Marrakech International Film Festival 2013-11-29 kongelig affære
Cinemateket 2013-08-25 kongelig affære
Paris Cine Nordica 2013-03-20 kongelig affære
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 kongelig affære
Los Angeles Sony Pictures A ROYAL AFFAIR 2013-02-08 kongelig affære
Santa Barbara Int. Film Festival 2013-01-24 kongelig affære
Los Angeles Scandinavian Film Festival ASFLA 2013-01-14 kongelig affære
Cairo International Film Festival 2012-11-27 kongelig affære
Torun, Camerimage 2012-11-24 kongelig affære
Cinemateket 2012-11-17 kongelig affære
Kolkata Film Festival 2012-11-10 kongelig affære
Lithuania Scanorama Film Forum 2012-11-08 kongelig affære
Sevilla Festival de Cine 2012-11-02 kongelig affære
Mumbai Film Festival 2012-10-18 kongelig affære
Philadelphia Film Festival 2012-10-14 kongelig affære
Busan International Film Festival 2012-10-04 kongelig affære
Haifa International Film Festival 2012-09-29 kongelig affære
Helsinki Film Festival 2012-09-15 kongelig affære
Riga Baltic Pearl 2012-09-13 kongelig affære
Nordisk Råds Filmpris 2012-09-10 kongelig affære
Toronto International Film Festival 2012-09-06 kongelig affære
Telluride Film Festival 2012-08-31 kongelig affære
Odessa International Film Festival 2012-07-13 kongelig affære
Montone Umbria Film Festival 2012-07-11 kongelig affære
Distributørvisning 2012-06-25 kongelig affære
Cinemateket 2012-06-12 kongelig affære
Moscow - Royal Danish Embassy 2012-05-10 kongelig affære
Istanbul Int. Film Festival 2012-03-31 kongelig affære
Paris Cine Nordica 2012-03-08 Sandheden om mænd
Berlinale 2012-02-09 kongelig affære
Lithuania Scanorama Film Forum 2011-11-10 Sandheden om mænd
Geneva International Film Festival 2011-11-04 Sandheden om mænd
Kaliningrad EU-filmfestival 2011-10-21 Sandheden om mænd
Perm Texture International Film Festival 2011-09-16 Sandheden om mænd
Vlissingen, Film by the Sea 2011-09-09 Sandheden om mænd
Nordisk Råds Filmpris 2011-09-07 Sandheden om mænd
Moscow - Royal Danish Embassy 2011-09-05 Sandheden om mænd
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2011-08-21 Sandheden om mænd
Espoo Ciné International Film Festival 2011-08-19 Sandheden om mænd
Saint Petersburg International Film Forum 2011-07-10 Sandheden om mænd
Munich International Film Festival 2011-06-24 Sandheden om mænd
Edinburgh International Film Festival 2011-06-15 Sandheden om mænd
Taormina International Film Festival 2011-06-11 Sandheden om mænd
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2011-04-06 Sandheden om mænd
Göteborg International Film Festival 2011-01-28 Sandheden om mænd
Cinemateket 2010-10-06 Kongekabale
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2010-08-18 Sandheden om mænd
Ebeltoft 2010-07-22 Sandheden om mænd
New York Rural Route Film Festival 2008-09-24 fortabte sjæles ø
Los Angeles Ghost distributørvisning 2008-09-21 fortabte sjæles ø
Perth Revelation Film Festival 2008-07-10 fortabte sjæles ø
Montreal Fantasia Int Film Festival 2008-07-03 fortabte sjæles ø
Seattle International Film Festival 2008-05-22 fortabte sjæles ø
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2008-03-27 fortabte sjæles ø
Leeds International Film Festival For Children And Young People 2008-03-27 fortabte sjæles ø
Distributørvisning 2008-03-27 fortabte sjæles ø
Gijon International Film Festival 2007-11-22 fortabte sjæles ø
Chicago Int. Children's Film Festival 2007-10-18 fortabte sjæles ø
London Film Festival 2007-10-17 fortabte sjæles ø
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2007-08-17 fortabte sjæles ø
Melbourne Film Festival 2007-07-25 fortabte sjæles ø
Sarajevo - Royal Danish Embassy 2007-05-23 Kongekabale
Cannes, Festival de 2007-05-16 fortabte sjæles ø
Kristiansand International Children's Film Festival 2007-04-24 fortabte sjæles ø
Belgrade Danish Film Event 2007-04-18 Kongekabale
TIFF Kids 2007-04-13 fortabte sjæles ø
Distributørvisning 2007-03-26 fortabte sjæles ø
Malmö, BUFF 2007-03-13 fortabte sjæles ø
Berlinale 2007-02-08 fortabte sjæles ø
Cinemateket 2007-01-20 Kongekabale
Ottawa EU FF 2006-11-17 Kongekabale
Trinidad/Tobago EU Film Festival 2006-09-18 Kongekabale
European Film College 2006-06-01 Kongekabale
Bukarest EU-Filmfestival 2006-04-27 Kongekabale
Riga EU FF 2006-04-01 Kongekabale
Malmö, BUFF 2006-03-14 Kongekabale
Atlanta Danish Film Festival 2006-01-13 Kongekabale
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Kongekabale
Reykjavik Film Festival 2005-09-29 Kongekabale
Barcelona Festival de Cinema Polític 2005-09-28 Kongekabale
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2005-08-19 Kongekabale
Jerusalem Int. Film Festival 2005-07-07 Kongekabale
Brussels Film Festival 2005-07-01 Kongekabale
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Kongekabale
Sydney Film Festival 2005-06-10 Kongekabale
Transilvania International Film Festival 2005-05-27 Kongekabale
Seattle International Film Festival 2005-05-19 Kongekabale
New York Scandinavian House 2005-05-01 Kongekabale
San Francisco Int. Film Festival 2005-04-21 Kongekabale
Washington DC International Film Festival 2005-04-13 Kongekabale
Istanbul Int. Film Festival 2005-04-02 Kongekabale
Minneapolis/St. Paul International Film Festival 2005-04-01 Kongekabale
Cleveland International Film Festival 2005-03-10 Kongekabale
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2005-03-09 Kongekabale
Oporto, Fantasporto 2005-02-21 Kongekabale
Dublin International Film Festival 2005-02-11 Kongekabale
Bangkok International Film Festival 2005-01-13 Kongekabale
Sevilla Cinema and Sport Film Festival 2004-11-06 Kongekabale
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Kongekabale
London Film Festival 2004-10-20 Kongekabale
Milan MIFED 2004-10-06 Kongekabale
Viareggio Europa Cinema & TV Festival 2004-09-27 Kongekabale
Montreal World Film Festival 2004-08-26 Kongekabale
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Kongekabale
Copenhagen International Film Festival 2004-08-19 Kongekabale
Locarno, Festival internazionale del film 2004-08-04 Kongekabale
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.