enda

Susanne Bier

(1960 – )

Filminstruktør. Født 15/4 1960 i Danmark.

Efter arkitekturstudier i henholdsvis Jerusalem og London blev Susanne Bier uddannet på Den Danske Filmskoles instruktørlinie i 1987.


Biers spillefilmdebut, den svensk-danske co-produktion "Freud flytter hjemmefra" (1990), modtog flere internationale priser, og det samme gjorde hendes næste film, den dansk-svensk-portugisiske "Det bli'r i familien" (1993). Biers gennembrud kom med "Den eneste ene" (1999), der solgte tæt ved en million billetter i Danmark. Succesen blev efterfulgt af Dogme-filmene "Elsker dig for evigt" (2002) og "Brødre" (2004) - sidstnævnte blev i 2009 lavet som amerikansk remake med Jim Sheridan som instruktør. Da "Efter Brylluppet" (2006) blev nomineret til en Oscar, fik Bier efterfølgende sin amerikanske debut med "Things We Lost in the Fire" (2007), som havde Halle Berry og Benicio Del Toro i hovedrollerne. Med "Hævnen" (2010) har Bier endnu engang opnået stor international succes, der kulminerede i først en Golden Globe og efterfølgende en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bird Box 2018 Instruktion U/Spillefilm
En chance til 2015 Instruktion, Historie DK/Spillefilm
Serena 2014 Instruktion U/Spillefilm
Den skaldede frisør 2012 Instruktion, Historie DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Instruktion DK/Spillefilm
Things We Lost In the Fire 2007 Instruktion U/Spillefilm
Efter brylluppet 2006 Instruktion, Forfatter DK/Spillefilm
Brødre 2004 Instruktion DK/Spillefilm
Elsker dig for evigt 2002 Instruktion, Idé DK/Spillefilm
The One And Only 2002 Executive producer U/Spillefilm
Hånden på hjertet 2000 Instruktion U/Spillefilm
Den eneste ene 1999 Instruktion DK/Spillefilm
Sekten 1997 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Pensionat Oskar 1995 Instruktion U/Spillefilm
Abra kadabra 1995 Instruktion DK/Kort fiktion
Det bli'r i familien 1993 Instruktion DK/Spillefilm
Luischen 1993 Instruktion Tv-film
Brev til Jonas 1992 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Freud flytter hjemmefra 1991 Instruktion U/Spillefilm
Notater om kærligheden 1989 Instruktørassistent, Supplerende dialog DK/Eksperimentalfilm
I Fridtjof Nansens fodspor over Indlandsisen 1988 Dramaturg DK/Dokumentarfilm
Himmel og helvede 1988 Casting-assistent DK/Spillefilm
De saliges ø 1986 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Speciel Omtale 2002 Toronto International Film Festival 2002 Elsker dig for evigt
Baltischer Filmpreis 2002 Lübeck, Nordische Filmtage 2002 Elsker dig for evigt
Kritikernes Pris 2004 Hamburg FilmFest GmbH 2004 Brødre
The World Cinema Dramatic Audience Award 2005 Sundance Film Festival 2005 Brødre
Marc'Aurelio Grand Jury Award 2010 Rome International Film Festival 2010 Hævnen
Marc’Aurelio Audience Award - Publikumpris 2010 Rome International Film Festival 2010 Hævnen
Creative Excellence Award 2010 Thessaloniki International Film Festival 2010 Hævnen
Bedste Instruktør 2010 Sevilla Festival de Cine 2010 Hævnen
Bedste Manus 2010 Sevilla Festival de Cine 2010 Hævnen
Bedste Instruktør 2010 Goa - Int. Film Festival of India 2010 Hævnen
Hæderspris 2016 Göteborg International Film Festival 2016 Hævnen
Creative Excellence Award 2012 Reykjavik Film Festival 2012 Den skaldede frisør
Bedste Mandlige Skuespiller 2004 San Sebastian International Film Festival 2004 Brødre
Bedste kvindelige skuespiller 2004 San Sebastian International Film Festival 2004 Brødre
Speciel Omtale 2005 Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2005 Brødre
Grand Prize 2005 Skip City International D-Cinema Festival 2005 Brødre
Publikumspris 2005 Sydney Film Festival 2005 Brødre
FIPRESCI Award Best Actor 2007 Palm Springs International Film Festival 2007 Efter brylluppet
Bedste Mandlige Skuespiller 2010 Tallinn Black Nights Film Festival 2010 Hævnen
Best Foreign Language Film 2010 Golden Globes 2010 Hævnen
SIGNIS Jury Award 2014 San Sebastian International Film Festival 2014 En chance til
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Göteborg International Film Festival 2016-01-29 Hævnen
Reykjavik Film Festival 2015-09-24 En chance til
Zagreb Motovun Film Festival 2015-07-25 Elsker dig for evigt
Shanghai International Film Festival 2015-06-13 En chance til
Seattle International Film Festival 2015-05-14 En chance til
Beijing International Film Festival 2015-04-16 En chance til
Moscow - Royal Danish Embassy 2015-04-15 En chance til
Miami International Film festival 2015-03-06 En chance til
Göteborg International Film Festival 2015-01-23 En chance til
Les Arcs European Film Festival 2014-12-13 En chance til
Torino International Film Festival 2014-11-21 En chance til
Goa - Int. Film Festival of India 2014-11-20 En chance til
Thessaloniki International Film Festival 2014-10-31 En chance til
London Film Festival 2014-10-08 En chance til
San Sebastian International Film Festival 2014-09-19 En chance til
Toronto International Film Festival 2014-09-04 En chance til
Marrakech International Film Festival 2013-11-29 Brødre
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 Elsker dig for evigt
Goa - Int. Film Festival of India 2012-11-20 Elsker dig for evigt
Lübeck, Nordische Filmtage 2012-10-31 Den skaldede frisør
Sao Paulo Int. Film Festival 2012-10-19 Den skaldede frisør
Bergen International Film festival 2012-10-17 Den skaldede frisør
Reykjavik Film Festival 2012-09-27 Elsker dig for evigt
Toronto International Film Festival 2012-09-06 Den skaldede frisør
Venice International Film Festival 2012-08-29 Den skaldede frisør
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Brødre
Sarajevo Film Festival 2011-07-22 Hævnen
Shanghai International Film Festival 2011-06-11 Hævnen
Transilvania International Film Festival 2011-06-03 Hævnen
Istanbul Int. Film Festival 2011-04-02 Hævnen
Miami International Film festival 2011-03-04 Hævnen
Sofia International Film Festival 2011-03-04 Hævnen
Sundance Film Festival 2011-01-20 Hævnen
Golden Globes 2010-12-14 Hævnen
Les Arcs European Film Festival 2010-12-11 Brødre
Thessaloniki International Film Festival 2010-12-03 Elsker dig for evigt
Goa - Int. Film Festival of India 2010-11-22 Hævnen
Tallinn Black Nights Film Festival 2010-11-19 Hævnen
Sevilla Festival de Cine 2010-11-05 Hævnen
Rome International Film Festival 2010-10-28 Hævnen
Los Angeles, Oscar Nomination Screening 2010-10-01 Hævnen
Rio de Janeiro Film Festival 2010-09-23 Hævnen
Toronto International Film Festival 2010-09-09 Hævnen
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Elsker dig for evigt
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Efter brylluppet
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Elsker dig for evigt
Sarajevo Film Festival 2007-08-17 Efter brylluppet
Zagreb Motovun Film Festival 2007-07-23 Efter brylluppet
Taipei Film Festival 2007-06-22 Efter brylluppet
Sydney Film Festival 2007-06-08 Efter brylluppet
Seattle International Film Festival 2007-05-24 Efter brylluppet
Istanbul Int. Film Festival 2007-03-31 Efter brylluppet
Vilnius International Film Festival 2007-03-23 Efter brylluppet
Hong Kong International Film Festival 2007-03-20 Efter brylluppet
Sofia International Film Festival 2007-03-01 Efter brylluppet
Santa Barbara Int. Film Festival 2007-01-25 Efter brylluppet
Palm Springs International Film Festival 2007-01-04 Efter brylluppet
Torun, Camerimage 2006-11-25 Elsker dig for evigt
Tallinn Black Nights Film Festival 2006-11-23 Efter brylluppet
Thessaloniki International Film Festival 2006-11-11 Efter brylluppet
Los Angeles, AFI Int. Festival 2006-11-01 Efter brylluppet
London Film Festival 2006-10-18 Efter brylluppet
Rome International Film Festival 2006-10-13 Efter brylluppet
Toronto International Film Festival 2006-09-07 Efter brylluppet
Cannes, Festival de 2006-05-17 Efter brylluppet
Sofia International Film Festival 2006-03-09 Brødre
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Brødre
Warsaw International Film Festival 2005-10-07 Brødre
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2005-09-15 Brødre
Melbourne Film Festival 2005-07-20 Brødre
Skip City International D-Cinema Festival 2005-07-16 Brødre
Jerusalem Int. Film Festival 2005-07-07 Brødre
Karlovy Vary International Film Festival 2005-07-01 Brødre
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Brødre
Sydney Film Festival 2005-06-10 Brødre
Seattle International Film Festival 2005-05-19 Brødre
Istanbul Int. Film Festival 2005-04-02 Brødre
Vilnius International Film Festival 2005-04-01 Brødre
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2005-03-10 Brødre
Göteborg International Film Festival 2005-01-28 Brødre
Rotterdam, International Film Festival 2005-01-26 Brødre
Sundance Film Festival 2005-01-20 Brødre
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Brødre
London Film Festival 2004-10-20 Brødre
Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2004-10-14 Brødre
Hamburg FilmFest GmbH 2004-09-23 Brødre
San Sebastian International Film Festival 2004-09-16 Brødre
Toronto International Film Festival 2004-09-09 Brødre
Tallinn Black Nights Film Festival 2003-11-22 Elsker dig for evigt
Lithuania Scanorama Film Forum 2003-11-10 Elsker dig for evigt
Karlovy Vary International Film Festival 2003-07-04 Elsker dig for evigt
Istanbul Int. Film Festival 2003-04-12 Elsker dig for evigt
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Elsker dig for evigt
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2003-03-06 Elsker dig for evigt
Sofia International Film Festival 2003-03-05 Elsker dig for evigt
Palm Springs International Film Festival 2003-01-09 Elsker dig for evigt
Thessaloniki International Film Festival 2002-11-08 Elsker dig for evigt
London Film Festival 2002-11-07 Elsker dig for evigt
Lübeck, Nordische Filmtage 2002-10-31 Elsker dig for evigt
Bergen International Film festival 2002-10-17 Elsker dig for evigt
Rio de Janeiro Film Festival 2002-09-26 Elsker dig for evigt
San Sebastian International Film Festival 2002-09-19 Elsker dig for evigt
Toronto International Film Festival 2002-09-06 Elsker dig for evigt
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2002-08-17 Elsker dig for evigt
Cannes, Festival de 2002-05-15 Elsker dig for evigt
Jerusalem Int. Film Festival 2000-07-13 Den eneste ene
Tallinn Black Nights Film Festival 1999-12-06 Den eneste ene
Stockholm International Film Festival 1999-11-12 Den eneste ene
London Film Festival 1999-11-01 Den eneste ene
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1999-08-21 Den eneste ene
Cannes, Festival de 1999-05-12 Den eneste ene
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.