enda

Testamentet - Tage Skou-Hansen

Peter Øvig Knudsen, Danmark, 2005

57 min.DK/Dokumentarfilm

Forfatteren Tage Skou-Hansen var et naturligt valg, da Peter Øvig skulle finde en person, der ville kunne fortælle noget væsentligt ud fra sit eget liv: Han er ikke blot en af det 20. århundredes største, danske forfattere – han har også i særdeleshed taget del i sin tid og skrevet skarpt om den, fra han som ung valgte at blive frihedskæmper under Besættelsen og siden skrev romanen "De nøgne træer" om netop de oplevelser.
I oktober 2002 tilbragte Peter Øvig og et filmhold tre dage på førstesalen af Tage Skou-Hansens villa i Egå nord for Århus, hvor forfatteren fortalte om nogle af de største oplevelser og traumer i sit liv: Om dengang hans far, bankdirektøren, blev fængslet for bedrageri, og historien blev holdt hemmelig for sønnen. Om dengang han mistede sin egen søn under tragiske omstændigheder. Og om netop selv at have været indlagt med en alvorlig depression.
Selvfølgelig fortæller Tage Skou-Hansen også om sin tid som frihedskæmper, og han bryder tabuer, når han fortæller om den unge mands glæde ved at ”smadre” noget. Han er også bedre end nogen anden til at forklare om motiverne for at gå i livsfarlig frihedskamp: Grundene er ikke rationelle, selv om der findes masser af gode, rationelle grunde, men det afgørende valg træffes fra ”et hårdt sted” i kroppen på én selv, ifølge Skou-Hansen.
Lars von Trier har sat de filmiske rammer: Optagelserne skete hjemme hos hovedpersonen, og inddrog kun elementer – for eksempel fotografier og musik – som i forvejen var til stede, og som personen selv valgte under klipningen måtte kun bruges optagelser fra selve samtalerne, og alle klip i tid blev markeret med sort skærm.
Det er ikke en film med hurtige klip og meget action, men historien om hvordan et meget livsklogt og velformuleret menneske kan bidrage til også at gøre os klogere, fordi han kompromisløst søger at fortælle de mest sandfærdige udgaver af sit livs centrale oplevelser og erkendelser.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Testamentet - Tage Skou-Hansen
Dansk titel Testamentet - Tage Skou-Hansen
Emneord Skou-Hansen, Tage, Dansk litteratur, Forfattere, Besættelsestiden, Modstandsbevægelsen, Modstandsgrupper, 1940-1949
Instruktør Peter Øvig Knudsen
Manuskript Peter Øvig Knudsen
Producer Carsten Holst, Signe Birket-Smith
Fotograf Thomas Mosegaard, Arne Abrahamsen
Lyd Jørgen Lauritsen
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Zentropa Real
Online release 29.02.2016
DFI-støtteform Konsulentstøtte
Aldersgrænse Tilladt for alle
Vurdering Se Medierådets vurdering
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Zentropa Real
Koproducent Det Danske Filminstitut
Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, DR

Instruktion

Instruktion Peter Øvig Knudsen

Manus

Manus Peter Øvig Knudsen
Koncept Peter Øvig Knudsen
Koncept Lars von Trier

Produktion

Producer Carsten Holst
Producer Signe Birket-Smith
Executive producer Peter Aalbæk Jensen
Producerassistent Rasmus Christoffersen
Producerassistent Kim Hansen
Produktionsleder Majken Bramstrup

Foto

Foto Thomas Mosegaard
Foto Arne Abrahamsen

Lyd

Lyd Jørgen Lauritsen
Lydefterarbejde Morten Raarup

Visual effects

Colorgrader Morten Raarup
Grafik Morten Raarup

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF