enda
Person

Lars von Trier

(1956 – )

Instruktør. Født 30/4 1956 som Lars Trier. Efter studier på Københavns Universitet (1976-79) blev Lars von Trier uddannet på Den Danske Filmskole (1979-82). I 1992 etablerede han, sammen med Peter Aalbæk, Zentropa, som spiller en central rolle i skandinavisk filmproduktion.

Trier er en hovedskikkelse i den internationale artfilm og har været primus motor bag opblomstringen af dansk film fra 1990''erne, især på grund af hans centrale rolle i Dogme 95.

Han begyndte allerede i barndommen at producere små film og lavede som ung to halvtime lange, privatfinasierede fiktionsfilm, "Orchidégartneren" (1977) og "Menthe la bienheureuse" (1979). I filmskoletiden vakte han opmærksomhed med kortfilmen "Nocturne" (1981), der vandt en pris ved Filmschoolfest Munich 1981, og med afgangsfilmen "Befrielsesbilleder" (1982), hvis hypnotisk modernistiske billedsprog er karakteristisk for Triers tidlige værker. Den såkaldte Europa-trilogi, der kredser om den mandlige idealist i et undergangsunivers, omfatter spillefilmdebuten "Forbrydelsens element" (1984), den eksperimentelle metafilm "Epidemic" (1987) lavet på lavbudget og det stort anlagte melodrama "Europa" (1991). Tv-produktionen "Medea" (1988) var baseret på Carl Th. Dreyers ikke-realiserede manuskript.

Trier fik fra begyndelsen international opmærksomhed. Både debutfilmen og "Europa" vandt priser i Cannes, men det var først med tv-serien "Riget" (1994, fortsættelse 1997), at han vandt et stort publikum. Den sorthumoristiske serie om spøgelser på Rigshospitalet blandede effektivt horror og satire. Den var også et eksperiment med forenkling af produktionsprocessen samt et brud med den konventionelle perfektionisme og dannede på den måde afsæt for Dogme 95 manifestet, som Trier udarbejdede i samarbejde med Thomas Vinterberg og præsenterede i Paris ved en konference om filmens fremtid, Le cinéma vers son deuxième siècle, den 20. marts 1995 i anledning af filmmediets 100-års jubilæum.

Sammen med Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring dannede Trier et dogmebroderskab. Ved årtusindskiftet samarbejdede dogmebrødrene om en live optaget og udsendt tv-film, "D-dag" (2001). Med Kyskhedsløftets ti regler, var Dogme et initiativ til at rense filmen og filmprocessen for det overflødige og overfladiske, som især præger den kommercielle amerikanske film. Som en slags alternativ kunstnerisk og teknisk metode, der fokuserede på det beskedne udstyr, det intense spil og den stærke historie, fik Dogme 95 stor international gennemslagskraft og satte ny dansk film på den internationale dagsorden. I alt blev der produceret ti danske dogmefilm.

Triers næste film, "Breaking the Waves" (1996), var ikke en dogmefilm, men det intense melodrama om seksualitet og religiøsitet var fortalt med uroligt håndholdt kamera og førte til et internationalt gennembrud. De kvindelige lidelseshistorier fortsatte i dogmefilmen "Idioterne" (1998) og især i musicalen "Dancer in the Dark" (2000), der vandt Guldpalmen i Cannes. Tilsammen udgør de tre film den såkaldte Guldhjerte-trilogi, opkaldt efter en billedbog, Trier var optaget af som barn.

I "De fem benspænd" (2003) udfordrede Trier sin ældre kollega Jørgen Leth til at genindspille kortfilmen "Det perfekte menneske" (1967) ud fra skiftende spilleregler. I "Dogville" (2003), om samfundet og den fremmede, udspilles dramaet på et scenegulv med hvide streger og udvalgte rekvisitter; den udgør sammen med "Manderlay", om frihed og slaveri, den aldrig fuldførte trilogi om USA under 30''ernes krise.

Efter komedien "Direktøren for det hele" (2006), der eksperimenterede med vilkårlig, computervalgt kameraplacering (Automavision), markerede den såkaldte Depressions-trilogi et humørskifte: "Antichrist" (2009), en dyster horror-fabel om kvindens natur, "Melancholia" (2011) om verdens undergang og derefter den fem og en halv time lange "Nymphomaniac" (2013, 2014), om seksualiteten som en destruktiv besættelse. ''The House That Jack Built'' (2018) er hans seneste spillefilm og følger seriemorderen Jack gennem en definerende årrække.

Trier har derudover skrevet manuskript til Thomas Vinterbergs drama "Dear Wendy" (2005), om marginaliserede unge i en amerikansk mineby, og til Jacob Thuesens "De unge år" (2007), en komedie om Triers filmskoleår. Han lavede endvidere konceptet til teaterforestillingen "Verdensuret" (1996), opført i Kunstforeningen, København.

Find særsamling om Lars von Trier på Det Danske Filminstituts Bibliotek.
Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Riget Exodus 2022 Instruktion, Manuskriptforfatter
The Missing Films 2020 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
The House That Jack Built 2018 Instruktion, Manuskript, Ide DK/Spillefilm
I dine hænder 2015 Kreativ producer DK/Spillefilm
Nymphomaniac Director''s Cut 2014 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Nymphomaniac 2013 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Viceværten 2012 Executive producer DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Manuskonsulent, Executive producer DK/Spillefilm
Melancholia 2011 Instruktion, Manus, Komponist DK/Spillefilm
Les amours perdues 2011 Konsulent DK/Kort fiktion
Det erotiske menneske 2010 Kreativ producer DK/Spillefilm
Antichrist 2009 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Occupations 2007 Instruktion, Medvirkende, Manus DK/Kort fiktion
De unge år 2007 Manus, Stemme DK/Spillefilm
Forestillinger 2007 Koncept Tv-serie
Direktøren for det hele 2006 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Store danskere: Carl Th. Dreyer 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Manderlay 2005 Instruktion, Manus, Kameraoperatør DK/Spillefilm
The Road to Manderlay 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
Tilbageblik på Idioterne 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Letters to Dear Wendy 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
Dear Wendy 2005 Manus DK/Spillefilm
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Klovn 2005 Lars von Trier, Manusassistance Tv-serie
Testamentet - Tage Skou-Hansen 2005 Concept DK/Dokumentarfilm
South 2004 Co-producer U/Spillefilm
Dogville 2003 Instruktion, Manus, Kameraoperatør DK/Spillefilm
Dogville Confessions 2003 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De fem benspænd 2003 Instruktion, Manus, Himself - Obstructor DK/Dokumentarfilm
De lutrede 2002 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Wilbur begår selvmord 2002 Manuskonsulent DK/Spillefilm
D-Dag 2001 Instruktion Tv-film
Dancer in the Dark 2000 Instruktion, Manus, Sangtekster, Kameraoperatør DK/Spillefilm
von Triers 100 øjne 2000 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De udstillede 2000 Manus, Sig selv DK/Dokumentarfilm
Hotmen Coolboyz 2000 Co-executive producer DK/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Associate producer DK/Spillefilm
Morten Korch - Solskin kan man altid finde 1999 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Store Klaus og lille Lars 1999 Medvirkende Tv-dokumentar
Pink Prison 1999 Co-executive producer DK/Spillefilm
Constance 1999 Co-executive producer DK/Spillefilm
Im Laboratorium des Doktor von Trier: Zurück zur Magie des Kinos 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Idioterne 1998 Instruktion, Manus, Interviewer, Foto DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv DK/Dokumentarfilm
Riget II 1997 Instruktion, Manus, Medvirkende DK/Spillefilm
Dimension 1997 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Tranceformer 1997 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Breaking the Waves 1996 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Riget 1994 Instruktion, Manus, Lars von Trier, Drejebog DK/Spillefilm
Lærerværelset 1994 Instruktion Tv-serie
I Lars von Triers rige - en mand og hans tv-serie 1994 Sig selv Tv-dokumentar
Europa 1991 Instruktion, Manus, Korthåret jøde, Drejebog DK/Spillefilm
Triers element 1991 Medvirkende Tv-dokumentar
Portræt af: Lars von Trier 1991 Medvirkende Tv-dokumentar
En verden til forskel 1989 Taxachauffør DK/Spillefilm
Medea 1988 Instruktion, Manus Tv-film
Epidemic 1987 Instruktion, Manus, Klip, Medvirkende DK/Spillefilm
Gateway to Europe - Copenhagen Airport 1985 Instruktion DK/Kort fiktion
I hvilket vand 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Forbrydelsens element 1984 Instruktion, "Den evige jøde", Manusforfatter, Fotograf, 2. unit, Drejebog DK/Spillefilm
Sidste udkald 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
Befrielsesbilleder 1982 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Det parallelle lig 1982 Produktionsassistent DK/Spillefilm
Nocturne 1981 Instruktion, Maskeret mand, Manuskript, Drejebog DK/Kort fiktion
Den sidste detalje 1981 Instruktion DK/Kort fiktion
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Medvirkende DK/Spillefilm
Mynte - den lyksagelige 1979 Instruktion, Manus, Produktion, Chaufføren, Klip, Fotograf DK/Kort fiktion
Orchidégartneren 1977 Instruktion, Victor Marse, Musik, Klipper, Manuskript, Fotograf DK/Eksperimentalfilm
En blomst 1971 Instruktion, Foto, Klip DK/Eksperimentalfilm
Hvorfor flygte fra det du ved du ikke kan flygte fra ? 1970 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Et skakspil 1969 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
En røvsyg oplevelse 1969 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
Hemmelig sommer 1968 Lars Tv-serie
Nat, skat 1968 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
Turen til Squashland 1967 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
Psycho drama Holmes DK/Spillefilm

Som Lars Trier

Titel År Funktion Kategori
Solstik 1981 Instruktørassistent DK/Kort fiktion
Psycho drama Instruktørassistent DK/Spillefilm
Musik År Film Funktion
Cvalda 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
I''ve seen it all 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
Smith & Wesson 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
In the musicals 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
107 steps 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
Next to last song 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
In the musicals 2000 Dancer in the Dark Tekstforfatter
We all fall down 1987 Epidemic Tekstforfatter
Lars von Trier i DFI-bogen

ARTIKLER OG NYHEDER