enda

Anders W. Berthelsen

(1969 - )

Skuespiller. Født 28/9 1969.

Uddannet på Statens Teaterskole 1990-94.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Middelhøj og mørkeblond har han det anonyme ansigt, der rummer alle muligheder i sig - fra fordrukken desperation som "Portland"s (1996) voldelige pusher til genert smilende seriøsitet med nedslået blik bag brilleglasset som præsten i Lone Scherfigs Dogme-komedie "Italiensk for begyndere" (2000).


Tavlen vaskes ren hver gang, og nye figurer tegnes af en skuespiller, der på film ligner et naturtalent med uanede ressourcer. Og selv om han ikke ser ud som nogen forfører i klassisk filmforstand, har roller som gadedrengen René i tv-serien "Taxa" (1997-99) og som romantisk helt i "Mifunes sidste sang" (1999) tillige gjort ham til en af damebladenes yndlinge.


Han tyvstartede karrieren i 1994 som den lidt klovneagtige Nicolaj, der i Ole Christian Madsens tv-komedie "Stormfulde hjerter" bejler til Karina Skands Irene. De er koblet sammen via en tv-quiz, hvor de vinder en Kreta-tur, men Irene vil ikke i lag med ham for alvor.


Spillefilmkarrieren lagde ud i den hårdkogte ende med Niels Arden Oplevs stilbevidste debut "Portland". Rå og fåmælt spiller han den følelsesmæssigt afstumpede, aggressive Janus - der banker samme Iben Hjejle, som han tre år senere charmer så mildt i "Mifunes sidste sang".


"Portland" solgte kun 6.500 billetter, og det var først med DR's populære "Taxa", at gennembruddet kom.


Efter tre år som toneangivende stamspiller i serien blev hans person af mange identificeret med seriens charmerende rod René, lurvet i kanten og svag over for fristelser, spilleri og stoffer, men trods karakterbristen med hjertet på rette sted. I samme periode havde Berthelsen også nogle større teaterroller - bl. a. som narkoman i Lars Noréns 5 timer lange "Personkreds 3" - der udbyggede hans hardcore image (mens hans interviews afslørede en stilfærdig og venlig personlighed).


Den blide side af Berthelsen har efterhånden fået mere plads. Mod slutningen af "Taxa" var figuren René langt om længe drejet over imod det mere modne og ansvarlige, og i 1999 undergår Berthelsens Kresten i "Mifunes sidste sang" også en forvandling fra småløgner og Karl Smart til kærlig storebror og ærlig elsker.


Men intet i Berthelsens filmkarriere havde alligevel forberedt én på hans undseelige præst i Lone Scherfigs "Italiensk for begyndere" (2000). Sart neddæmpet, med pæne manerer, der kun lige dækker over en forknyt følsomhed, tegner Berthelsen en figur, der på alle måder står som det absolutte modstykke til "Portland"s vrængende voldsmand. Uden at overdrive inderligheden finder han overbevisende udtryk for præstens sjælekonflikter. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mødregruppen 2019 Bjørn DK/Spillefilm
Ditte & Louise 2018 Anders DK/Spillefilm
Grethe 2017 Jørgen Bynke Tv-serie
Mercur 2017 Fortæller Tv-serie
Biler 3 2017 Carl Kilerem U/Spillefilm
Klassefesten 3 - Dåben 2016 Andreas DK/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Anders W. Berthelsen Tv-serie
Comeback 2015 Thomas Vang DK/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 1 2015 Sig selv Tv-serie
Kartellet 2014 Lars Halbo DK/Spillefilm
Kapgang 2014 Hans DK/Spillefilm
Klassefesten 2: Begravelsen 2014 Andreas DK/Spillefilm
Forbrydelsen III 2012 Robert Zeuthen Tv-serie
Rosa Morena 2011 Thomas DK/Spillefilm
Klassefesten 2011 Andreas DK/Spillefilm
Superclásico 2011 Christian DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Godsejerens søn/Sig selv DK/Spillefilm
Over gaden under vandet 2009 Bjørn DK/Spillefilm
G-force 2009 Speckles/Mr. Yanshu/Speckles far U/Spillefilm
Julefrokosten 2009 Fimse DK/Spillefilm
Det som ingen ved 2008 Thomas Deleuran DK/Spillefilm
Dansen 2008 Lasse DK/Spillefilm
To verdener 2008 John DK/Spillefilm
Album 2008 Terapeut Tv-serie
Den sorte Madonna 2007 Gustav DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Jonas DK/Spillefilm
Cecilie 2007 Per Hartmann DK/Spillefilm
De fortabte sjæles ø 2007 Herman DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Freddie Svale DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Palle DK/Spillefilm
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tilbageblik på 'Mifunes sidste sang' 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Jeg er bare den logerende 2005 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kongekabale 2004 Ulrik Torp DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Palle From Tv-serie
Tæl til 100 2004 Thomas' far DK/Spillefilm
Bjørne brødre 2003 Denahi U/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Kean Tv-film
Klatretøsen 2002 Henrik, vagtmand DK/Spillefilm
Hjerteafdelingen 2002 Stig Tv-serie
Fukssvansen 2001 Carl DK/Spillefilm
Dinosaurerne 2000 Aladar U/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Andreas, nyuddannet præst DK/Spillefilm
Mifunes sidste sang 1999 Kresten DK/Spillefilm
Pizza King 1999 Steen DK/Spillefilm
Begravelsen 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
TAXA 1997 René Tv-serie
Portland 1996 Janus DK/Spillefilm
Café Hector 1996 Martin DK/Kort fiktion
Stormfulde hjerter 1994 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.