enda

Anders W. Berthelsen

(1969 – )

Skuespiller. Født 28/9 1969. Uddannet på Statens Teaterskole 1990-94.

Anders W Berthelsen har været en af de mest efterspurgte danske skuespillere siden 1990'erne. Han spillefilmdebuterede i 'Portland' (1996) af Niels Arden Oplev. Han fik sit folkelige gennembrud i DR's populære tv-serie 'Taxa' (1996-1999). Han medvirkede sideløbende i de to Dogme-film 'Mifunes sidste sang' (1999) og 'Italiensk for begyndere' (2000), der sikrede ham to Robert- og to Bodil-nomineringer.

Berthelsen var særdeles produktiv i løbet af 00'erne. Han medvirkede i DR's stortanlagte periodeserie 'Krøniken' (2004-2006), som sikrede ham TV-prisen for bedste skuespiller i 2004 for sin præstation. På spillefilmfronten bød årtiet på roller i blandt andet 'Kongekabale' (2005), 'Drømmen' (2006), 'Kærlighed på film' (2007), 'Det som ingen ved' (2008) og 'Dansen' (2008), alle instrueret af prominente danske instruktører. Han modtog en Robert-nominering for sin præstation i både 'Kærlighed på film' og 'Det som ingen ved'.

I 2010'erne medvirkede han i de tre folkekære 'Klassefesten'-film (2011-2016). Han spillede desuden hovedrollen i 'Rosa Morena' (2011) og 'Superclásico' (2011), der begge sikrede ham en Robert-nominering. Han havde også markante biroller i komedierne 'Ditte og Louise' (2018) og 'Mødregruppen' (2019).

Han debuterede som spillefilminstruktør med 'Ser du månen, Daniel' (2019), som han ko-instruerede med sin mangeårige samarbejdspartner Niels Arden Oplev. Berthelsen har medvirket i adskillige teaterforestillinger siden 1994.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
DNA 2019 Rolf Larsen Tv-serie
Mødregruppen 2019 Bjørn DK/Spillefilm
Ser du månen, Daniel 2019 Arthur, Co-instruktør, Executive producer DK/Spillefilm
Ditte & Louise 2018 Anders DK/Spillefilm
Grethe 2017 Jørgen Bynke Tv-serie
Mercur 2017 Fortæller Tv-serie
Biler 3 2017 Carl Kilerem U/Spillefilm
Klassefesten 3 - Dåben 2016 Andreas DK/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Anders W. Berthelsen Tv-serie
Comeback 2015 Thomas Vang DK/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 1 2015 Sig selv Tv-serie
Kartellet 2014 Lars Halbo DK/Spillefilm
Klassefesten 2: Begravelsen 2014 Andreas DK/Spillefilm
Kapgang 2014 Hans DK/Spillefilm
Forbrydelsen III 2012 Robert Zeuthen Tv-serie
Rosa Morena 2011 Thomas DK/Spillefilm
Klassefesten 2011 Andreas DK/Spillefilm
Superclásico 2011 Christian DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Godsejerens søn/Sig selv DK/Spillefilm
Over gaden under vandet 2009 Bjørn DK/Spillefilm
G-force 2009 Speckles/Mr. Yanshu/Speckles far U/Spillefilm
Julefrokosten 2009 Fimse DK/Spillefilm
Det som ingen ved 2008 Thomas Deleuran DK/Spillefilm
Dansen 2008 Lasse DK/Spillefilm
To verdener 2008 John DK/Spillefilm
Album 2008 Terapeut Tv-serie
Den sorte Madonna 2007 Gustav DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Jonas DK/Spillefilm
Cecilie 2007 Per Hartmann DK/Spillefilm
De fortabte sjæles ø 2007 Herman DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Freddie Svale DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Palle DK/Spillefilm
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tilbageblik på 'Mifunes sidste sang' 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Jeg er bare den logerende 2005 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kongekabale 2004 Ulrik Torp DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Palle From Tv-serie
Tæl til 100 2004 Thomas' far DK/Spillefilm
Bjørne brødre 2003 Denahi U/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Kean Tv-film
Klatretøsen 2002 Henrik, vagtmand DK/Spillefilm
Hjerteafdelingen 2002 Stig Tv-serie
Fukssvansen 2001 Carl DK/Spillefilm
Dinosaurerne 2000 Aladar U/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Andreas, nyuddannet præst DK/Spillefilm
Mifunes sidste sang 1999 Kresten DK/Spillefilm
Pizza King 1999 Steen DK/Spillefilm
Begravelsen 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
TAXA 1997 René Tv-serie
Portland 1996 Janus DK/Spillefilm
Café Hector 1996 Martin DK/Kort fiktion
Stormfulde hjerter 1994 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.