enda

Kim Fupz Aakeson

(1958 - )

Manuskriptforfatter og tegner. Født 12/9 1958. Uddannet på Den Danske Filmskoles manuskriptlinie 1999. Begyndte som tegner og forfatter, især af børne- og ungdomsbøger. Fik et opsigtsvækkende gennembrud med den romantiske komedie 'Den eneste ene' (1999), instrueret af Susanne Bier. Den blev en af moderne dansk films største publikumssucceser.

Kim Fupz har siden demonstreret en overvældende produktivitet i samarbejde med ret forskelligartede instruktører og er side om side med Anders Thomas Jensen dansk films førende manuskriptforfatter. Har hentet mange af sine temaer og konflikter fra det moderne hverdags- og familieliv, ofte med stærke kvinder og svagere mænd i centrum.

Blandt hans størte succeser er 'Okay' (2003), instrueret af Jesper W. Nielsen og med Paprika Steen som et dominerende familieoverhoved, fængselsfilmen 'Forbrydelser' (2004), instrueret af Annette K. Olesen og 'En Soap' (2006) af Pernille Fischer Christensen, en ukonventionel kærlighedshistorie, der har vundet 11 festivalpriser, deriblandt Sølvbjørnen ved Berlinfestivalen.

Han har de senere år arbejdet en del i udlandet og bl.a. skrevet 'Perfect Sense' (England, 2011) med Ewan McGregor og instrueret af David MacKenzie, 'Happy End' (Sverige, 2011) instrueret af Björn Runge og "Gnade" (Tyskland, 2012) instrueret af Matthias Glasner.

Kim Fupz modtog i 2003 en Æres-Bodil for sin samlede indsats i dansk film.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Vitello 2018 Manus DK/Spillefilm
Vitello (oversigt) 2018 Manus Tv-serie
Vitello napper en kat 2018 Manus Tv-serie
Vitello vil have en far 2018 Manus Tv-serie
Vitello bliver forretningsmand 2018 Manus Tv-serie
Vitello tigger en masse slik 2018 Manus Tv-serie
Vitello bygger en monsterfælde 2018 Manus Tv-serie
Vitello møder Gud 2018 Manus Tv-serie
Vitello får en klam kæreste 2018 Manus Tv-serie
Vitello skal have en papfar 2018 Manuskript Tv-serie
Vitello ønsker sig en hund 2018 Manuskript Tv-serie
Vitello gør en god gerning 2018 Manuskript Tv-serie
Vitello er bagvendt 2018 Manuskript Tv-serie
Vitello køber en vidunderlig julegave 2018 Manuskript Tv-serie
Vitello graver et hul 2018 Manuskript Tv-serie
Unge Astrid 2018 Manuskript U/Spillefilm
Darling 2017 Manuskript DK/Spillefilm
Jeg er William 2017 Manuskript DK/Spillefilm
Vitello graver et hul 2016 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Rosita 2015 Manuskript DK/Spillefilm
Lili 2015 Manuskript Fiktionsserie
Lili elsker mad 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili børster tænder 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili får besøg 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili er vild med gaver 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili bliver vred 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili kender alle farver 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili møder en dum unge 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
Lili holder fest 2015 Manuskript DK/Kort fiktion
En du elsker 2014 Manuskript DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Manuskript Tv-serie
Kraftidioten 2014 Manuskript U/Spillefilm
Woolfert 2013 Manuskript DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille (oversigt) 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille: Camping 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille: Fisketuren 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille: Pindsvinet 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille: Snevejr 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Rita og Krokodille: Zoo 2013 Dialogkonsulent DK/Kort fiktion
Happy End 2012 Manus U/Spillefilm
Perfect Sense 2012 Manus U/Spillefilm
Viceværten 2012 Manuskript DK/Spillefilm
Frit fald 2011 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Værelse 304 2011 Manuskript DK/Spillefilm
En ganske rar mand 2010 Manus U/Spillefilm
En familie 2010 Manuskript DK/Spillefilm
Den man elsker 2008 Manus U/Spillefilm
Dansen 2008 Manus DK/Spillefilm
Lille soldat 2008 Manus DK/Spillefilm
To verdener 2008 Manuskonsulent DK/Spillefilm
I et spejl i en gåde 2008 Manuskonsulent U/Spillefilm
Andre omgang 2007 Manus U/Spillefilm
1 : 1 2006 Manus DK/Spillefilm
En soap 2006 Manus DK/Spillefilm
Prag 2006 Manus DK/Spillefilm
Mit Danmark - film nr. 2 2006 Manus DK/Dokumentarfilm
Rene hjerter 2006 Manusforfatter DK/Spillefilm
Anklaget 2005 Manus DK/Spillefilm
Kinamand 2005 Manus DK/Spillefilm
Pip og papegøje 2005 Manus DK/Kort fiktion
Store planer 2005 Manus DK/Spillefilm
Den nye lejer 2005 Manuskript DK/Kort fiktion
Forbrydelser 2004 Manus DK/Spillefilm
Lad de små børn... 2004 Manus DK/Spillefilm
Se til venstre, der er en svensker 2003 Manus DK/Spillefilm
Lykkevej 2003 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Små ulykker 2002 Manus DK/Spillefilm
Okay 2002 Manus DK/Spillefilm
Mirakel 2000 Manus DK/Spillefilm
Den eneste ene 1999 Manus DK/Spillefilm
Sallies historier - Drengen, der spiste sin havregrød 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Hr. Wilders stjerne 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Pigen, der huskede det hele 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Grethe Grimrian 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Kong Gulleroth 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Min onkel og min onkels nye hund 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Verdens uartigste dreng 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Da Gud fik en hobby 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Poulsens pirater 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Stakkels prinsesse 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Derfor prutter man 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Den legetøjsløse stakkel 1998 Manus DK/Kort fiktion
Sallies historier - Drengen, der talte ting 1998 Manus DK/Kort fiktion
Exit non-stop 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Hannibal & Jerry 1997 Manus DK/Spillefilm
Ørekonfekt 1997 Manuskript Tv-serie
Mors dag 1996 Manus Tv-film
Lille John 1995 Manus Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.