enda

Lars Brygmann

(1957 - )

Skuespiller. Født 17/2 1957. Bror til Martin Brygmann og Jens Brygmann, begge skuespillere.

Oprindelig uddannet tømrer. Aftjente sin militærnægtertjeneste på CaféTeatret og kom derfra til elevskolen Tsarens Hof, som blev grundlaget for FÅR 302. Debuterede dér i 1990.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han er i stærk udvikling, får især på tv stadigt større roller og har markeret sig med to specialiteter. På den ene side som den lidt verdensfjerne, naive og svage uskyldsperson sat over for mere handlestærke kvindefigurer. På den anden som den på overfladen nydelige mand, der bærer på hemmeligheder og særheder. Der kan hvile noget fordægtigt over den slanke, tilsyneladende så tilforladelige mand, bøjelig som et siv: det ligger i en let tøvende, dæmpet stemmeføring og et såret blik, som vidner om nagende, uløste konflikter.


Det er denne gådefulde side af hans væsen, der på meget dygtig vis udnyttes i DRs tv-serie "Rejseholdet" (2000-01), hvor han nok har myndighed som korpsets mest skarpt-snusende sporhund La Cour, men også bliver en lettere excentrisk besat enspænder - måske med telepatiske evner, måske med morderiske tendenser, han ikke selv kender (lurende i afsnit 15 og 16).


Og derfor er han en uhyggeligt god voldelig ægtemand i det socialrealistiske drama "Bænken" (2000), uden antydning af ydre psykopatiske træk. Han er også overvejende ubehagelig som tilrejsende kulturjounalist i "Malerens muse", afsnit 8 af tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98). Han ses desuden som den skurkagtige bådsmand Verlaine i Bille Augusts "Frøken Smillas fornemmelse for sne" (1997), en replikløs rolle.


Inden disse præstationer dukkede han op for en kort bemærkning som Charlottes udeblevne kæreste Anton i fjerde afsnit af Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996) - en umulig rolle selv for ham. Bedre lykkes hans læge Ulrik i tv-serien "Taxa" (1997-99), hvor han får opbygget en pirrende usikkerhed, da han - dødssyg - henvender sig til faderen Tom (Leif Sylvester) og skal have støtte.


Meget fint anvendes hans tvetydige udstråling i Jannik Johansens vellykkede novellefilm "En stille død" (1997), hvor han er den nysgerrige og stilfærdige kommunale boligkontrollant, som involverer sig farligt med Sidse Babett Knudsens udkoksede og forfulgte striptease-danserinde. I "Max" (2000) ligger han som venlig lagerforvalter igen under for Sidse Babetts charme. Og han er lige så nem at koste rundt med som den korrekte, men følsomme receptionist i Dogmefilmen "Festen" (1998), hvor det er Paprika Steen, der giver ham sære genfærds-fornemmelser.


Men det er mærkeligt nok i politiroller, den tilsyneladende så blide og bløde Brygmann for alvor har slået sit navn fast. Han er en på overfladen barsk politimand i endnu et talentfuldt ensomheds-studie af Jannik Johansen, novellefilmen "Afsporet" (2000).


Og han castes mod sin type som den systematiske og retsindige politi-advokat Dam Jensen, der stædigt leder efterforskningen af Edderkoppesagen i tv-serien "Edderkoppen" (2000), og her arbejder hans lavmælte facon ganske effektfuldt mod figurens iboende autoritet. Og i ovennævnte rolle som La Cour i "Rejseholdet", ekspert i at analysere gerningssteder, har han placeret sig som seriens mest spændende og komplekse figur. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den tid på året 2018 Medvirkende DK/Spillefilm
Charmøren 2018 Lars DK/Spillefilm
Iqbal & Den Indiske Juvel 2018 Ambassadøren DK/Spillefilm
Good Favour 2017 Mikkel DK/Dokumentarfilm
Ballerina 2017 Stemme U/Spillefilm
Dicte 3 2016 John Wagner Tv-serie
Den anden verden 2016 Philip Tv-serie
Fuglene over sundet 2016 Pastor Kjeldgaard DK/Spillefilm
På toppen af verden 2015 Fyrst Tomskij U/Spillefilm
Sommeren '92 2015 Frits Ahlstrøm DK/Spillefilm
Dicte 2 2014 John Wagner Tv-serie
Rejsen til Fjerkongens Rige 2014 Far U/Spillefilm
Bankerot 2014 Gerner Tv-serie
Kartellet 2014 Bo Valentin DK/Spillefilm
Jul i Bakkekøbing 2013 Frimand Pløsen U/Spillefilm
Otto er et næsehorn 2013 Hr. Løwe DK/Spillefilm
Player 2013 Bob DK/Spillefilm
Hokus pokus Alfons Åberg 2013 Far U/Spillefilm
Ernest & Célestine 2012 Ernest U/Spillefilm
Fuglejagten 2012 Jesper DK/Spillefilm
Dirch 2011 Stig Lommer DK/Spillefilm
Hop 2011 P.H.'s far U/Spillefilm
Skyskraber 2011 Helge DK/Spillefilm
Lykke 2011 Flemming Tv-serie
Tintin: Enhjørningens hemmelighed 2011 Stemme U/Spillefilm
Borgen 2 2011 Troels Höxenhaven Tv-serie
Udflugt 2010 Michael DK/Kort fiktion
Lulu & Leon 2009 Leon Tv-serie
Shanes jul 2009 Julemanden Tv-serie
Monsters mod aliens 2009 Dr. Kakerlak U/Spillefilm
Manden med de gyldne ører 2009 Hitsnedkeren Tv-serie
Applaus 2009 George, George, Hvem er bange for Virginia Woolf DK/Spillefilm
En forelskelse 2008 Stig DK/Kort fiktion
Den du frygter 2008 Frederik DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Zerlang DK/Spillefilm
Til døden os skiller 2007 Jan DK/Spillefilm
Hvid nat 2007 Ulrich Nymann DK/Spillefilm
Drengen i kufferten 2006 Far DK/Kort fiktion
Supervoksen 2006 Torben DK/Spillefilm
Sprængfarlig bombe 2006 Tim Holstein DK/Spillefilm
Under bæltestedet 2006 Mikkel DK/Kort fiktion
Fluerne på væggen 2005 Svend Balder DK/Spillefilm
Fartstriber 2005 Norman U/Spillefilm
Unge Andersen 2005 Collin DK/Spillefilm
Min mors kærlighed 2005 Henrik DK/Kort fiktion
Lad de små børn... 2004 Chef DK/Spillefilm
Kongekabale 2004 Mads Kjeldsen DK/Spillefilm
Ulykken 2003 Hans-Peter DK/Kort fiktion
Rembrandt 2003 Mick DK/Spillefilm
En som Hodder 2003 Hodders far DK/Spillefilm
Arven 2003 Ulrik DK/Spillefilm
Forsvar 2003 Mikael Frank Tv-serie
Skatteplaneten 2002 Dr. Dilbert Doppler U/Spillefilm
Woyzeks sidste symfoni 2001 Fortæller DK/Kort fiktion
De udvalgte 2001 Emil Jansen Tv-serie
Rejseholdet 2000 Thomas La Cour Tv-serie
Max 2000 Bestyreren DK/Spillefilm
Bænken 2000 Lars DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Dam Tv-serie
Afsporet 1999 Politibetjent DK/Kort fiktion
Antenneforeningen 1999 Ejendomsinspektør DK/Kort fiktion
Albert 1998 Alberts far DK/Spillefilm
Festen 1998 Receptionisten DK/Spillefilm
En stille død 1997 Tom DK/Kort fiktion
Frøken Smillas fornemmelse for sne 1997 Verlaine U/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Anton, Charlottes kæreste (4) Tv-serie
Sprængt nakke 1995 Medvirkende Tv-film
Juletestamentet 1995 Abrahamsen, butler Tv-serie
Elsker, elsker ikke 1995 Chris DK/Spillefilm
Lykkelige Jim 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.