enda

Manon Rasmussen

(1951 - )

Kostumier. Født 2/8 1951.


Manon Rasmussen indledte sin kreative karriere som skuespiller i teatergruppen Solvognen i 1974-75. Beklædning havde dog fascineret hende helt fra barnsben, og i 1976 begyndte hun på en uddannelse som tilskærer på Københavns Tilskærerakademi med speciale i teaterkostumer. Efterfølgende syede og solgte hun tøj gennem kollektivbutikken Elverhøj. Men i 1978 fik hun tilbud om at blive kostumeassistent på Anders Refns historiske film ”Slægten”, og så var hendes kærlighed til filmen, og især den historiske film, vakt.


Danske spillefilm har optaget det meste af Manon Rasmussens karriere, men hun har også lavet tv-serier, blandt andet ”Landsbyen” (1991) og ”1864” (2014). Gennem årene har hun gentagne gange arbejdet med instruktører som Nils Malmros, Ole Bornedal, Christoffer Boe og især Lars von Trier. Samarbejdet med Trier begyndte med hans afgangsfilm ”Befrielsesbilleder” (1982) og har fortsat gennem hele hans produktion.


De historiske film har haft en særlig opmærksomhed gennem hele karrieren, og her kommer kostumieren for alvor på arbejde. Manon Rasmussen søger inspiration til kostumerne i bøger, kataloger og stoffer. Hun tilstræber at bruge originalt tøj fra den relevante tidsperiode enten fra hendes eget omfattende kostumelager eller købt/lejet i ind-og udland. ”Kostumerne skal være så markante, at tilskueren fra starten af kan genkende filmens personer på deres fremtoning. Tøjet skal understøtte rollens psykologiske karakter, men det skal samtidig være så diskret, at det ikke distraherer. Det er skuespillerens udtryk og spil, der skal komme frem”, har hun udtalt til Berlingske Tidende i 2009.


En anden vigtig del af en kostumiers funktion på filmholdet er det nære samarbejde med skuespillerne. Denne del holder Manon Rasmussen også meget af, og den kræver en god portion psykologisk snilde: ”Sådan nogle som os (kostumen og sminken, red.) møder skuespillerne, lige efter de er kravlet ud af sengen. Vi ser dem som følsomme og krøllede mennesker, og ud over at få dem sminket og stoppet i tøjet skal vi altså også sørge for, at de får en god start” (Politiken 16.12.2001). I øvrigt er det for Manon Rasmussen ofte lettere at arbejde sammen med mænd, end med kvinder, for kvinder har som regel flere meninger om tøj end mænd.


Manon Rasmussen har modtaget over 10 Robert-priser, og har været nomineret utallige gange. Dette gør hende til en af dansk films mest prisbelønnede filmarbejdere.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
The House That Jack Built 2018 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Dobbeltspil 2018 Kostumier DK/Spillefilm
Så længe jeg lever 2018 Konsulent DK/Spillefilm
Mesteren 2017 Chefkostumier DK/Spillefilm
Dræberne fra Nibe 2017 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Gud taler ud 2017 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Den bedste mand 2017 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Tordenskjold & Kold 2016 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Flaskepost fra P 2016 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Kostumier, Kostumedesigner DK/Spillefilm
1864 2014 Kostumedesigner Tv-serie
Steppeulven 2014 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Nymphomaniac Director's Cut 2014 Kostumier DK/Spillefilm
Jagten 2013 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Spies og Glistrup 2013 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Nymphomaniac 2013 Kostumedesigner DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Chefkostumier DK/Spillefilm
Marie Krøyer 2012 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Melancholia 2011 Kostumer DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Kostumer DK/Spillefilm
Kidnappet 2010 Kostumer DK/Spillefilm
Alting bliver godt igen 2010 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Chefkostumier DK/Spillefilm
Over gaden under vandet 2009 Chefkostumier DK/Spillefilm
Antichrist 2009 Kostumier, 2. unit (Danmark) DK/Spillefilm
Frihedskæmperen Max Manus 2008 Kostumer U/Spillefilm
Flammen & Citronen 2008 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Kandidaten 2008 Chefkostumier DK/Spillefilm
De unge år 2007 Chefkostumier DK/Spillefilm
Tempelriddernes skat II 2007 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Efter brylluppet 2006 Kostumer DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Kostumer DK/Spillefilm
Direktøren for det hele 2006 Kostumer DK/Spillefilm
Lars von Trier anekdoter 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
Manderlay 2005 Kostumer DK/Spillefilm
Klovn 2005 Kostumer Tv-serie
Unge Andersen 2005 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Dogville 2003 Kostumer DK/Spillefilm
Rembrandt 2003 Kostumer DK/Spillefilm
Nissernes ø 2003 Kostumer Tv-serie
At kende sandheden 2002 Kostumer DK/Spillefilm
Flash of a Dream 2002 Kostumer DK/Dokumentarfilm
Juliane 2000 Kostumer DK/Spillefilm
Dancer in the Dark 2000 Kostumer DK/Spillefilm
Klinkevals 1999 Kostumer DK/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Kostumer Tv-serie
Lysets hjerte 1998 Kostumer DK/Spillefilm
Ørnens øje 1997 Kostumer DK/Spillefilm
Barbara 1997 Kostumer DK/Spillefilm
Breaking the Waves 1996 Kostumedesigner DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Kostumier DK/Spillefilm
Carmen & Babyface 1995 Kostumier DK/Spillefilm
Min fynske barndom 1994 Kostumer DK/Spillefilm
Den russiske sangerinde 1993 Kostumer DK/Spillefilm
Sort høst 1993 Kostumer DK/Spillefilm
Drengene fra Sankt Petri 1991 Kostumer DK/Spillefilm
Europa 1991 Kostumer DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Kostumer Tv-serie
Lad isbjørnene danse 1990 Kostumer DK/Spillefilm
I Wonder Who's Kissing You Now? 1989 Kostumer DK/Spillefilm
Miraklet i Valby 1989 Kostumer DK/Spillefilm
Himmel og helvede 1988 Kostumer DK/Spillefilm
Time out 1988 Kostumer DK/Spillefilm
Epidemic 1987 Kostumer DK/Spillefilm
Negerkys og labre larver 1987 Kostumer DK/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Kostumer DK/Spillefilm
Forbrydelsens element 1984 Kostumer DK/Spillefilm
Tro, håb og kærlighed 1984 Kostumer DK/Spillefilm
Der er et yndigt land 1983 Kostumer DK/Spillefilm
Skønheden og udyret 1983 Kostumer DK/Spillefilm
De uanstændige 1983 Kostumeassistent DK/Spillefilm
Befrielsesbilleder 1982 Kostumer DK/Kort fiktion
Det parallelle lig 1982 Kostumer DK/Spillefilm
Kniven i hjertet 1981 Kostumer DK/Spillefilm
Ulvetid 1981 Kostumer DK/Spillefilm
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Kostumer DK/Spillefilm
Næste stop - Paradis 1980 Kostumer DK/Spillefilm
Sorteper - Det kan du selv være 1980 Kostumier DK/Dokumentarfilm
Pigen fra havet 1980 Regi DK/Spillefilm
Johnny Larsen 1979 Kostumer DK/Spillefilm
Slægten 1978 Kostumeassistent DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.