Cinemateket i oktober og november

NYT PROGRAM. Stanley Kubrick Festival, Den Russiske Revolution 100 år, Sicilien og mafiaen, film af 'stjernetyderen' og portrætmageren Annett Wolf og besøg af den rumænske guldpalmevinder Cristian Mungiu. Det er bare nogle af de godter, Cinemateket har i filmposen i oktober-november. Nyd dem på det store lærred sammen med et væld af særarrangementer. Der er noget for enhver smag!

Serier og festivaler

Stanley Kubrick – de største klassikere

I anden afdeling af Cinemateket store Stanley Kubrick-serie – som præsenteres i samarbejde med Kubrick Festival 2017 og Kunstforeningen GL STRAND – viser vi fem af instruktørens absolutte mesterværker: 'Lolita', 'Dr. Strangelove', 'Rumrejsen 2001', 'Full Metal Jacket' og hans nok mest kontroversielle film, 'A Clockwork Orange'. Se også den nye dokumentarfilm 'S Is For Stanley', om Emilio D'Alessandro, som i mere end 30 år var Kubricks højre hånd og vigtigste forbindelse til omverdenen. Serien vises i forlængelse af del 1, Stanley Kubrick – de tidlige film, og følges op af flere Kubrick-perler i december-januar. Sammen med udstillingen Stanley Kubrick – The Exhibition på GL STRAND (23. september-14. januar) giver Cinematekets Kubrick-serie det komplette indblik i den amerikanske stjerneinstruktørs liv og virke. Alle film præsenteres i nye kopier.

Stanley Kubrick - de største klassikere (6 film og events) 14. oktober-18. november.
Stanley Kubrick - de tidlige film (6 film og events) 22.- 27. september.

Den Russiske Revolution 100 år

Tag en tur med under den sovjetiske fane og oplev revolutionsfilm, gå på opdagelse i sovjetisk propagandakunst, debattér Putins moderne Rusland eller smag en vodka eller fire, når vi gennem film fra alle tider og masser af events markerer Den Russiske Revolutions 100 års jubilæum i oktober og november.

Den Russiske Revolution 100 år (7 film og events) 12. oktober-23. november.

Annett Wolf – Stjernetyderen

Vi hylder den danske tv-dokumentarist Annett Wolf, som står bag en perlerække af kunstnerportrætter af bl.a. Jerry Lewis, Alfred Hitchcock og Jacques Brel. Serien skydes i gang med dokumentarfilmen om Wolf selv, 'Annett Wolf - Frozen Moments of the 20th Century' (2017), som introduceres af instruktør Damien Bertrand.

Annett Wolf – stjernetyderen (6 film og events) 21. oktober-19. november.

Kunstnerportrætter – af Jytte Rex og Christian Braad Thomsen

Oplev en række portrætfilm om bl.a. Karen Blixen, Svend Åge Madsen og Henning Larsen – alle signeret Jytte Rex og Christian Braad Thomsen. Flere af filmene vises med introduktion af de to filmskabere.

Kunstnerportrætter – af Jytte Rex og Christian Braad Thomsen (7 film og events) 12. oktober-26. november.

CPH PIX – 28 september - 11. oktober

CPH PIX – Københavns internationale spillefilmfestival – er tilbage, og Cinemateket er nok engang PIXs festivalcentrum. Vi viser mere en 80 film fra festivalens bugnende program.

CPH PIX – 28 september-11. oktober.

Sicilien og mafiaen – 'Pif' besøger Cinemateket

Mød den sicilianske instruktør Pierfrancesco Diliberto den 21. oktober, når han introducerer sin nye hitkomedie 'At War for Love' og debutfilmen 'The Mafia Only Kills in Summer'. Og se flere af hans film frem til den 27. oktober, hvis du vil dybere ind i den sicilianske underverden. Diliberto er kendt som Italiens pendant til Jon Stewart – en tv-satiriker med lige dele vid, bid og politisk engagement. Han kaldes i folkemunde 'Pif' og har hyppigt deltaget i kampen mod organiseret kriminalitet i Italien.

Sicilien og mafiaen (4 film og events) 21.-27. oktober.

Mød Cristian Mungiu – den rumænske guldpalmevinder besøger Cinemateket

Cinemateket byder i samarbejde med Filmmagasinet Ekko på tre aftener i selskab med den rumænske instruktør Cristian Mungiu. Se sjældent viste kortfilm og oplev dybe samtaler om tro, håb og kunst – bl.a. i forbindelse med visninger af '4 måneder, 3 uger og 2 dage', 'Prøven', og 'Beyond the Hills'. Og så er der master class med Mungiu den 14. november.

Mød Cristian Mungiu (6 film og events) 14.-16. november. Enkelte film og events præsenteres 7.-30. november.

Flere serier og festivaler

Ønskefilm – film valgt af publikum (14. oktober-29. november), MIX COPENHAGEN – LGBTQ Film Festival (28.oktober-5. november), Michael Glawogger – arbejdere på kanten af verden (18. oktober-28. november), East by Southeast – Nye film fra Central- og Østeuropa (9.-30. november), Danish on a Sunday: Danish Hits – English Subtitles (15. oktober-26. november), Nordic Adventure Film Festival – Take the Outdoor to the Indoor (21.–26. november), Copenhagen ShortFilm Festival 2017 (16.-19. november).

Særarrangementer

Kulturnatten i Cinemateket 

Kom til en knald(u)hyggelig Kulturnat i Cinemateket fredag den 13. oktober kl. 18.00-23.00, hvor vi markerer den sagnomspundne fredag med en række arrangementer for både store og små. Fra foredrag om lyddesign og filmcensur i horrorfilm over leg med gyserfilm i vores interaktive filmstudie FILM X for både børn og voksne til foredrag om Nick Caves fascinerende, blodrøde verden.

Kulturnatten i Cinemateket den 13. oktober.

Cinematekets Morgentime – Ma(d)skulinitet og Nordisk Film 111 år

Start din morgen i godt selskab med Cinematekets Morgentime på udvalgte torsdage kl. 8.30. Den 5. oktober kan du komme til et oplæg om 'ma(d)skulinitet' og den 9. november ønsker vi Nordisk Film tillykke med selskabets 111 års fødselsdag. Det er ganske gratis!
Cinematekets Morgentime: Ma(d)skulinitet 5. oktober og Nordisk Film 111 år 9. november.

Ozu noir – japansk gangsterfilm med levende musik

Oplev et glemt pragtværk fra den japanske filmhistorie, Yasujiro Ozus 'That Night's Wife', der på én gang er noir-stumfilm og gangsterkrimi. Med livemusik af Christian Rønn og Jakob Draminsky.

Ozu noir – japansk gangsterfilm med levende musik den 15. oktober.

Jimi Hendrix 75 år – Copenhagen Blues Festival og Cinemateket hylder en legende

Oplev produceren Joe Boyds dokumentar 'A Film About Jimi Hendrix' fra 1973 med live-klip og udtalelser fra notabiliteter som Pete Townshend, Eric Clapton, Mick Jagger og Lou Reed – foruden kuriøse og MEGET autentiske personager fra Hendrix' inderkreds.

Jimi Hendrix 75 år den 24. oktober

Danskere i Hollywood – Nina van Pallandt og Otto Matiesen

Vi tager med filmkritikerne Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard en tur til drømmenes Hollywood og præsenterer to film noir-klassikere med dansk islæt: Robert Altman-perlen 'Det lange farvel' (1973) med Nina van Pallandt som femme fatale, og Otto Matiesen i den første filmatisering af Dashiell Hammett-romanen 'The Maltese Falcon' (1931).

'Det lange farvel' den 17. oktober. 'The Maltese Falcon' den 19. november.

Stegelmann Live – Fritz the Cat & andre syrede cartoons

I denne udgave af Stegelmann Live dykker værten fra Troldspejlet ned i suppen af syrede og forbudte cartoons – selvfølgelig i dialog med publikum – inden han præsenterer den kontroversielle 'Fritz the Cat' fra 1972.

Stegelmann Live – Fritz the Cat & andre syrede cartoons den 8. november.

Lov, ret & film – 'Sansho the Bailiff' med introduktion

Bliv klogere på Kenji Mizoguchis mesterværk 'Sansho the Bailiff' (1954) når vi i samarbejde Center for Retskulturelle Studier og Det Juridiske Fakultet under overskriften Lov, Ret og Film viser den på en gang indignerede og poetiske film om klasse, fattigdom og køn med introduktion af direktør for CPH PIX, Jacob Neiiendam.

Lov, ret & film – 'Sansho the Bailiff' med introduktion onsdag den 29. november.

Flere særarrangementer

Film, tapas & cocktails oktober – 'The Pillow Book' (26. Oktober), Film, tapas & cocktails november – 'Lejligheden' (16. november), Filmuniversitetet – 'Skrappe Luke' (11. november), Filmuniversitetet – 'Brev fra en ukendt kvinde' (25. november), Forældre og frygtelige kvinder – 'Forældre' og efterfølgende samtale med Christian Tafdrup (28. november), 2 x Hitchcock ifølge Donald Spoto – ekspert dissekerer 'Fuglene' og 'Marnie' (27. oktober og 11. november), Modekongen Holger Blom – Filmarkivet præsenterer 'Mød mig på Cassiopeia' med bogrelease (26. november), Pontoppidan-søndag – Filmarkivet præsenterer den nyrestaurerede svenske sjældenhed 'Thora van Deken' (12. novenber), Portugisiske filmaftener – 'Letters From War' og 'Treblinka' med besøg og reception (14. oktober og 25. november), Mød Don Rosa – Q&A og dokumentarfilm med Onkel Joakims tegner (17. november), Trafficking - film og debat med eksperter (24. oktober), Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen og 'Dødedansen' (11. november), Fri Fredag! Coldplay Live 2012 – bar og koncertfilm med fri entré (27. oktober), Psych-Out! Oktober - Supernatural USA (24. oktober), Psych-Out! November – 'Roar!!!' med introduktion (16. november), Friday Late Night oktober: MUSIC+VIDEO – årets danske musikvideoer (6. oktober), Friday Late Night november: Dansk psych night med Spids Nøgenhat og Spectator Records (17. november). 

Månedens Film og Månedens Dokumentar 

Månedens Film i oktober: Good Time

Cannes-hittet 'Good Time', instrueret af de amerikanske Safdie-brødre, med Robert Pattinson i absolut topform er en hårdtslående og lydpumpende affære! Filmen præsenteres i samarbejde med CPH PIX.

'Good Time' 12.-21. oktober

Månedens film i november: Den røde skildpadde

Glem alt om november-sjap og få en visuel krammer på en paradisisk ø i det blå ocean med den besnærende poetiske og dialogløse hollandske animationsfilm 'Den røde skildpadde', som er co-produceret af japanske Studio Ghibli. Animationsinstruktør Michael Dudok de Wit gæster Cinemateket i forbindelse med visningen af filmen den 19. november.

'Den røde skildpadde' 17.-28. november.

Månedens Dokumentar i november: Untitled

Nyd mesterdokumentaristen Michael Glawoggers sidste film 'Untitled', et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten. I forbindelse med premieren er det i oktober-november ligeledes muligt at opleve to andre Glawogger-værker, nemlig 'Arbejderens død' (Workingman's Death) og 'Whores' Glory'.

'Untitledd' 9.-15. november.

Børne- og familiefilm

Ghostbusters, Gremlins og gotisk uhygge – gode gys for børn i alle aldre

Kom i ordentlig Halloween-stemning, når vi præsenterer en række børnevenlige gyserfilm, bl.a. nyklassikerne 'The Nightmare Before Christmas' og 'Gremlins' samt danske 'Vikaren'. 'Ghostbusters' introduceres af Filmnørdens Hjørne den 30. november.

Ghostbusters, Gremlins og gotisk uhygge – Gode gys for børn i alle aldre (6 film og events) 12. oktober-30. november.

Valhalla i efterårsferien – nordisk mytologi i børnehøjde i ny kopi

Den danske tegnefilmklassiker om de nordiske guder vises fem gange i efterårsferien i spritny kopi.

Valhalla i efterårsferien 16.-22. oktober.

Børnebiffen – for de mindste

Med Rita og Krokodille, Hr. Hublot og andre sjove og lærerige kendinge i børnehøjde.

Børnebiffen – for de mindste hver torsdag-søndag.

Læs mere om Cinemateket i oktober-november på cinemateket.dk

Tid: Oktober-november 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.